logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Požár skladovací haly v objektu bývalých mrazíren v obci Mochov

V pátek 23. února 2018 v 09.51 hodin přijalo krajské operační a informační středisko (KOPIS) tísňovou zprávu o požáru skladovací haly v objektu bývalých mrazíren v obci Mochov. Podle prvotního oznámení šlo o rychle se rozvíjející požár. Likvidace požáru si nakonec vyžádala nasazení velkého počtu jednotek požární ochrany a celkové škody dosáhly několik desítek milionů korun.

Reklama



Ráno krátce před desátou hodinou přijal operátor tísňové linky informaci o požáru skladovací haly v areálu mochovských mrazíren v okrese Praha­ východ. Podle oznamovatele se požár rychle šířil. KOPIS HZS Středočeského kraje v 09.53 hodin vyhlásilo poplach jednotkám požární ochrany (jednotky) v I. stupni požárního poplachu a vybraným jednotkám z II. stupně požárního poplachu. Celkem KOPIS v prvopočátku zásahu na místo vyslalo dvě jednotky HZS Středočeského kraje a tři jednotky sboru dobrovolných hasičů (SDH) obcí Brandýs nad Labem, Čelákovice a Lysá nad Labem. Dále na místo vyslalo nejbližšího velitele čety, a to ze stanice Nymburk. Již během cesty k zásahu vyslané jednotky sdělily KOPIS informaci, že je vidět rozsáhlý hustý černý kouř na velkou vzdálenost a že pravděpodobně půjde o požár většího rozsahu. Stejně tak informoval KOPIS velitel čety jedoucí na místo a požádal o vyhlášení II. stupně požárního poplachu.

Popis objektu
Během průzkumu jednotky zjistily, že došlo k požáru skladovací haly, která je částečně zrekonstruována a využívá se k uskladnění brambor a mrkve a zčásti se hala rekonstruuje. Právě v místě, kde probíhaly práce, se požár šířil. Hala tvořila jeden požární úsek o velikosti přibližně 85 × 75 metrů. Ve skladovací hale bylo umístěno velké množství dřevěných beden na zeleninu.

Omezený přístup do budovy
Zásah výrazně ztěžovala omezená možnost přístupu do budovy, a to vzhledem k malému počtu otvorů a jejich uzavření. Hasiči se pokoušeli otvory zvětšit odřezáním a odtažením instalovaných vrat a chladicích jednotek. Současně také odkapávala tavící se lepenka ze střechy, která následně řadě hasičů poškodila ochranné prostředky.

Více informací naleznete v Časopise 112 ROČNÍK XVII ČÍSLO 7/2018.
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.