logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Během topné sezóny došlo k více než 900 požárům komínů

Každoročně se toto číslo přiblíží tisícovce a požáry způsobené špatným stavem spalinových cest za sebou zanechávají nejen velké škody na majetku, ale i oběti na životech a zraněné.

Reklama


Nejsmutnějším příkladem je loňský noční požár zahradní chatky ve Zlíně, kde zasahovalo pět jednotek hasičů. Po příjezdu na místo události velitel zásahu zjistil, že plameny zachvátily chatku v plném rozsahu a požárem zasažené dřevěné konstrukce chatky se bortí. Při odklízení trosek byla na místě požáru nalezena jedna uhořelá osoba. Příčinou vzniku požáru chatky byla závada na komínovém tělese.

Dalším příkladem požáru způsobeným vznícením sazí v komínovém tělese je rozsáhlý požár motorestu 4 Kameny ve Středočeském kraji 18. listopadu 2017. Vzhledem k celodřevěné konstrukci koliby, nedaleké benzínové čerpací stanici a nedostatku hasebních látek byl postupně vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu. Na zdolání živlu se podílely kromě profesionálních a dobrovolných jednotek hasičů, také vrtulník s bambi vakem, zařízení CCS Cobra HZS hl. m. Prahy a speciální technika ze Záchranného útvaru HZS ČR. Škoda vzniklá požárem byla vyčíslena na přibližně 30 milionů Kč.

K požáru komínových těles při zanedbání jejich čistění může docházet i opakovaně, jak ukazuje příklad z Královéhradeckého kraje z 26. února letošního roku. V části obce Litíč v Nouzově řešili hasiči požár sazí. Museli komín za pomoci kominického nářadí vyčistit a vybrat spadanou žhavou strusku. Už v poledne však byla jednotka požární ochrany povolána na místo zásahu znovu, protože se zbývající dehet po stranách a v rozích spalinové cesty vzňal. Škrabkou a kominickým „ježkem“ jednotka hasičů nově vzniklá ohniska řádně dočistila a majiteli doporučila důkladnější péči o spalinovou cestu.

V roce 2017 došlo k 1 028 požárům od komínů, celková výše škod se vyšplhala na téměř 70 milionů Kč. Došlo k usmrcení jedné osoby a 42 osob se zranilo.

Více informací naleznete v Časopise 112 ROČNÍK XVII ČÍSLO 5/2018.
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.