logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Data z technologií v rámci chytrého města

V holandském Eindhovenu a Utrechtu už smart technologie monitorují dopravu, hluk i kriminalitu. Vše je ale v rukou soukromých společností.

Reklama

Problém je, když techologie „smart cities“ provozují soukromé firmy. Města se stanou příliš závislá na soukromých společnostech, které budou mít masivní zásobu údajů o občanech a začnou je využít po svém, bez možnosti veřejné kontroly, uvádí článek v časopisu Respekt.

Příklad 1:
  • Eindhoven. Stratumseind je jednou z nejrušnějších ulic v Holandsku. Aby město změnilo divokou image této promenády, učinilo z ní tu asi „nejchytřejší“ ulici v zemi. Sloupy veřejného osvětlení byly osazeny zařízením pro sledování wi-fi, kamerami a 64 mikrofony, které detekují hluk i agresivní chování a jsou schopné na něj přímo upozornit policii. Experimentovalo se s úrovní osvětlení, vůněmi...
  • Podle holandského práva by o tom měli být občané informování."Shromažďujeme data o davu, ne o jednotlivcích,“ říká k tomu Peter van de Crommert z Holandského institutu pro technologii a bezpečnost.
Příklad 2:
  • Utrecht. Město, kde jsou technologie napojené na parkovací systém, pouliční osvětlení i odpadkové koše.
  • Sleduje se pohyb, věk, aktivita mladých lidí v ulicích a místa, kde zevlují.
CELÝ ČLÁNEK, RESPEKT, sobota 3.3.2018, autor Pavel Turek.
Původní článek z deníku The Guardian

Bezobslužná parkoviště u nádraží pro cyklisty v Nizozemsku

Příkladem mohou být například bezobslužná parkoviště u nádraží pro cyklisty v Nizozemsku. Nové parkovací řešení bylo před zahájením implementace na dalších stanicích úspěšně testováno v nizozemských městech Bilthoven a Heerenveen. Zbývajících 45 samoobslužných parkovišť bude dodáno v roce 2018.

Nové řešení nabízí cyklistům otevřený a průhledný vstup na parkoviště prosklenými branami a možnost pohodlně a rychle zaparkovat kolo.


 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.