logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Liapor Mix nabízí 3 varianty lehkého betonu pro různé využití při rekonstrukci

Podlaha z lehkého betonu Liapor Mix
Podlaha z lehkého betonu Liapor Mix

Použití správných materiálů může výrazně usnadnit rekonstrukci bytu nebo domu. Jedním z takových materiálů je lehký keramický beton (Liaporbeton). Jeho hlavní výhodu naznačuje už samotný název. Je lehký. A právě proto je to ideální materiál pro rekonstrukce. Respektuje totiž často již omezenou nosnost konstrukce starších staveb, aniž by pozbyl ostatních důležitých vlastností, které od betonu očekáváte.

Porovnání vlastností běžného betonu a lehkého betonu

Kromě hmotnosti, která je v závislosti na typu lehkého betonu až o ⅔ nižší, se běžný beton a lehký beton liší především v tepelněizolačních vlastnostech. Zatímco běžný beton má součinitel tepelné vodivosti kolem 1,5 W/m.K, což znamená, že teplo jím prochází poměrně snadno, Liaporbeton má tento součinitel od 0,14 W/m.K. To znamená, že podlahy nebo stropy z Liaporbetonu mnohem lépe udrží teplo uvnitř budovy, což vede k nižším nákladům na vytápění. Přitom všem si ale zachovává všechny klíčové vlastnosti betonu, jako je pevnost, odolnost a dlouhá životnost. Všechny zmíněné výhody z něj činí optimální volbu pro mnohé typy rekonstrukcí, které mají za úkol nejen renovovat, ale také snižovat energetickou náročnost.

Rekonstrukce podlahy s lehkým betonem
Rekonstrukce podlahy s lehkým betonem

Rekonstrukce podlahy s lehkým betonem

Tři varianty pro různé typy rekonstrukcí

I když srdce kutila může zaplesat nad řadou návodů, jak si vyrobit lehký beton doma, je třeba zmínit, že to není dobrý nápad. Připravit správnou recepturu je v domácích podmínkách velmi obtížné, ne-li nemožné. Proto doporučujeme využít hotové suché směsi Liapor Mix, které mají garantované vlastnosti. Jejich příprava je navíc velmi snadná. Stačí přidat jen předepsané množství vody.

Rekonstrukce podlahy s lehkým betonem
Rekonstrukce podlahy s lehkým betonem

Rekonstrukce podlahy s lehkým betonem

Vybrat si můžete hned ze tří variant s různými vlastnostmi, které jsou vhodné pro různé typy rekonstrukcí.

  1. Liapor Mix 4–8 mm je vhodný pro lehké výplňové, tepelně izolační a podkladové vrstvy. I když se zpravidla používá při rekonstrukcích podlah, jeho využití je daleko širší. Třeba pro rekonstrukce keramických, prefabrikovaných a klenbových stropů, lehké, izolační, výplňové a vyrovnávací vrstvy konstrukcí, nebo protipožární ochranu inženýrských sítí.
  2. Liapor Mix final 1–4 mm je určen především pro finální vrstvy podlah. Dále se hodí také pro rekonstrukce podlah s vyšším zatížením nebo betonáž nastavitelných desek.
  3. Liapor Mix Statik 1–4 mm s garantovanou pevností v tlaku 18 MPa je vhodný pro lehké betonové stropní konstrukce, vyztužené nosné vrstvy podlah, keramické a klenbové stropy nebo balkony.
Lehký beton – detail
Lehký beton – detail
Liapor Mix, Liapor Mix final
Liapor Mix, Liapor Mix final

Snadná příprava i zpracování

Suchou směs stačí rozmíchat s vodou v míchačce nebo ručně a můžete pracovat stejně, jako by se jednalo o klasický beton. Jen je potřeba vzít na vědomí, že beton připravený ze směsí Liapor Mix rychleji zasychá. Podlaha bude pochozí přibližně za jeden den. Celková doba vysychání je 5 až 7 dnů v závislosti na stavu stavby, prostředí v místnosti a ročním období (teplota, vlhkost, možnost větrání apod.), nicméně finální pevnosti v tlaku bude dosaženo až po cca 28 dnech.

Liapor Mix najdete v e-shopu výrobce na obchod.liapor.cz, v obchodní síti Liapor a také ve stavebninách DEK po celé České republice. Více informací je k dispozici na webu www.liapor.cz.

Povrch z lehkého betonu
Povrch z lehkého betonu
Vlevo Liapor Mix, vpravo Liapor Mix final
Vlevo Liapor Mix, vpravo Liapor Mix final


LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.
logo LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.

Společnost Lias Vintířov, lehký stavební materiál, k. s. vyrábí kompletní sortiment stavebních materiálů LIAPOR pro hrubou stavbu. Základním materiálem pro jejich výrobu je lehké keramické kamenivo Liapor, které nahrazuje běžné přírodní kamenivo.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.