logo TZB-info

estav.tvnový videoportál

Reklama

Interiér předsálí Dvořákovy síně v Rudolfinu

Nové vstupní interiéry v předsálí Dvořákovy síně v Rudolfinu vznikly s respektem k významné historické budově a instituci České filharmonie. Zahrnují vstupní foyer s výstavou o historii budovy, poslechový salónek a obchod se suvenýry. Historickou architekturu se snaží vkusně doplnit a akcentovat.

Reklama

Kent Nagano: „Česká filharmonie je na rozdíl od mnoha dokonalých, ale unifikovaných světových těles, orchestrem s osobitým zvukem.“

Vstupní předsálí (Foto: Tomáš Souček)
Vstupní předsálí
Foto: Tomáš Souček

Rudolfinum je novorenesanční historickou budovou, je sídlem České filharmonie a Galerie Rudolfinum. Dvořákova síň dosahuje kapacity 1 148 míst a je místem světového věhlasu, kde se konají kupříkladu významné koncerty v rámci Pražského jara. Rudolfinum bylo otevřeno 1885. Výstavba byla zadána architektům Zítkovi a Schulzovi. Budova byla pojmenována po arcivévodovi Rudolfovi. Krátce zde zasedalo československé Národní shromáždění a byl zde zvolen T. G. Masaryk naším presidentem. Nalezneme zde další sály, množství hodnotné architektury i sochařské výzdoby. Neoddiskutovatelně zde dějiny zanechaly svůj otisk a patří k významným památkám Prahy i celé naší země. Proč takový historický exkurz? Jen aby bylo zřejmé, co zde bylo ve hře při práci na nových interiérech předsálí Dvořákovy síně. Opět úkol nemalý, ale pokud se zadaří, potom i velmi zajímavý a inspirativní. Zadařil se úkol, který stál před autorským kolektivem STUDIA LENKA MÍKOVÁ ARCHITEKTI? To nechám na vašem posouzení, nicméně se domnívám, že architekti se ho dokázali zhostit důstojným způsobem, odpovídajícím významu místa.

Salónek (Foto: Tomáš Souček)
Salónek
Vstupní předsálí (Foto: Tomáš Souček)
Vstupní předsálí
Salónek (Foto: Tomáš Souček)
Salónek
Panel (Foto: Tomáš Souček)
Panel
Salónek (Foto: Tomáš Souček)
Salónek

Foto: Tomáš Souček

Základní popis

Nové vstupní interiéry v předsálí Dvořákovy síně v Rudolfinu vznikly s respektem k významné historické budově a instituci České filharmonie. Zahrnují vstupní foyer s výstavou o historii budovy, poslechový salónek a obchod se suvenýry a jako přiznaná nová vrstva se snaží historickou architekturu nepřebíjet, ale spíše doplnit a akcentovat.

Studio Lenka Míková architekti
Autor Ing. arch. Lenka Míková, hlavní architekt
Kontaktní e-mail mail@lenkamikova.com
Web www.lenkamikova.com
Sociální média www.facebook.com/lenkamikovaarchitekti
Adresa studia Kamenická 673/5, 170 00 Praha 7, Česká republika
Spoluautor Martin Surovec
Projekční tým realizace: Lenka Míková, Martin Surovec
soutěž: Lenka Míková, Martin Surovec, Matyáš Cigler, Dominika Galandová
 
Umístění projektu Rudolfinum, Alšovo nábřeží 12, 110 01 Praha 1
Země projektu Česká republika
Schémata řešení (Foto: Lenka Míková architekti)
Schémata řešení
Axonometrie řešení (Foto: Lenka Míková architekti)
Axonometrie řešení
Půdorys řešení (Foto: Lenka Míková architekti)
Půdorys řešení

Foto: Lenka Míková architekti
Rok projektu 2018–2021
Rok dokončení 2021
Užitná plocha 220 m2 salónek + foyer
 
Klient Česká filharmonie
E-mail klienta zástupce Lenka Čápová [Oddělení komunikace]
lenka.capova@czechphilharmonic.cz
Web klienta www.czechphilharmonic.com
 
Fotografie Tomáš Souček, 1@tomassoucek.com
Spolupráce Grafický design a koncepce výstavy: Miroko Maroko, www.mirokomaroko.com
LED design a audio-systém: Michal Pustějovský, www.pustejovsky.net

Architektonickovýtvarné řešení a ideový záměr projektu

Autorská zpráva

Náš návrh pro interiér předsálí Dvořákovy síně v Rudolfinu vznikal s respektem k původní architektuře budovy i k nadčasové hodnotě a důstojnosti České filharmonie. Záměrem bylo daný historický prostor vizuálně nepřebíjet ale spíše akcentovat, zároveň doplnit o nové využití uceleně, funkčně a současně. Tomu pomáhá efekt zrcadlení a volba materiálů, které se už nějak v budově vyskytují – primárně leštěná mosaz a tmavá dřevěná dýha. Tvarování nových prvků vychází z půdorysu řešených prostor a navazuje na ornamenty v původní kamenné podlaze.

Projekt navazoval na výhru ve vyzvané soutěži pořádané v roce 2018–2019 organizací CZECHDESIGN. Celkový záměr akce bylo otevřít prostory předsálí i mimo konání koncertů jako určitou extenzi veřejného prostoru s nabídkou nových funkcí. Zadání od České filharmonie požadovalo předělat obchod se suvenýry, doplnit možnost poslechu hudby a výstavu o historii budovy. Inspirací k návrhu nám byl pokorný přístup jinak avantgardního architekta Karla Pragera při generální rekonstrukci budovy v 90. letech 20. století.

Suvenýry – obchod (Foto: Lenka Míková architekti)
Suvenýry – obchod
Jednotlivé části řešení (Foto: Lenka Míková architekti)
Jednotlivé části řešení
Panel ve vstupním předsálí (Foto: Lenka Míková architekti)
Panel ve vstupním předsálí

Foto: Lenka Míková architekti

Nový interiér tvoří celkem tři propojené části – dva krajní salónky, Bělohlávkův poslechový salónek a obchod se suvenýry Rudolfinum shop, a střední foyer s výstavou. Její instalaci tvoří dva volně stojící vertikální objekty, zdánlivě monolitické mosazné obelisky. Při průchodu k šatnám svou kratší stranou zrcadlí historický prostor a lákají návštěvníky k sobě i k salónkům. Obsah výstavy nesou podsvícené panely na delších stranách objektů kryté zlatavým reflexním sklem, historické fotografie a texty vystupují jakoby z hloubky panelu v několika vrstvách. Díky stmívatelnému podsvícení jde panely rozzářit a tím výstavu zdůraznit anebo přizpůsobit dění. Naším záměrem bylo vytvořit svébytné objekty se vztahem k prostoru, ne pouhé nosiče informací. Na koncepci expozice spolupracovala designérka Miroko Maroko, která měla na starosti kompletní grafické řešení výstavy. Foyer doplňují dřevěné lavičky s mosazným soklem.

Salónku s obchodem se suvenýry na pravém konci foyer dominuje centrální oktogonální stůl zrcadlící ornament dlažby v mosazném povrchu, který stejně jako dřevěné výstavní stěny v okolních nikách umožňuje různé variace prodejní expozice. Prodejní pult s pokladnou je přisazený k výstavní stěně v nice mezi dveřmi pro dobrý kontakt prodejce se zákazníky i celkový přehled. Tmavá dřevěná dýha a plná záda výstavních stěn celý prostor vizuálně sjednocují, rastr konstrukce je naopak člení na různě velká pole, aby se různorodé produkty vzájemně nerušily.

Podobné radiální řešení má i poslechový salónek na opačném konci foyer, který nabízí se na chvíli posadit, začíst se do publikací nebo si užít hudby z repertoáru filharmonie dle vlastního výběru. To umožňují sluchátka a tablet s aplikací na výběr skladeb integrované v područkách tří sametových sedaček, záměrně lehce předimenzovaných. Jedna dřevěná lavice mezi dveřmi nese na zvýšených zádech poličku s knihovnou a nástěnné lampičky.

Všechen vestavný nábytek se skrz své materiály a tvarování snaží do historického prostoru zapadnout a působit nerušivě.

Souvenir shop (Foto: Tomáš Souček)
Souvenir shop
Salonek (Foto: Tomáš Souček)
Salonek
Salonek (Foto: Tomáš Souček)
Vstupní předsálí (Foto: Tomáš Souček)
Vstupní předsálí
Salonek (Foto: Tomáš Souček)
Salonek

Foto: Tomáš Souček

Materiály

leštěná mosaz – opláštění výstavních panelů ve foyer a centrálního stolu v obchodě se suvenýry, sokly laviček, sedaček i prodejních stěn
tmavě mořená dubová dýha – lavičky a lavice na čtení, prodejní stěny, pult a vnitřek stolu v obchodě se suvenýry
sametové polstrování – sedačky na míru s integrovaným poslechovým systémem

Značky

generální dodavatel interiéru včetně všech prvků navržených na míru — TEAK/www.teakpolna.cz
lampičky v poslechovém salonku – Gamma Wall s vypínačem — LEDS C4/www.leds-c4.com
sametová látka polstrování – Baltazar Safran — Pierre Frey/www.pierrefrey.com

Doplňující informace

Pořadatel soutěže: CZECHDESIGN, www.czechdesign.cz

Vstupní předsálí (Foto: Tomáš Souček)
Vstupní předsálí
Panel (Foto: Tomáš Souček)
Panel
Vstupní předsálí (Foto: Tomáš Souček)
Vstupní předsálí
Vstupní předsálí (Foto: Tomáš Souček)

Foto: Tomáš Souček

O studiu Lenka Míková architekti

Lenka Míková vede vlastní praxi od roku 2014, předtím několik let sbírala zkušenosti v různých ateliérech a při studiu v Praze a v Paříži. Její ateliér Lenka Míková architekti, sídlící na pražské Letné, se postupně rozrostl na několikačlenný tým a spolu s tím i měřítko a množství projektů. Pestrá škála řešených témat zahrnuje především rekonstrukce všeho druhu provázané s interiéry pro soukromé i komerční využití, rezidenční projekty včetně novostaveb a také výstavní instalace. Ke všem zadáním Lenka přistupuje s vnímavostí a empatií nejen vůči přáním a potřebám klienta, ale i k danému místu a jeho kontextu. Práce ateliéru získala pozornost českých i zahraničních médií i několik mezinárodních ocenění.

Použité podklady:

  • Citáty – http://www.citaty.net
  • Fotografie – Tomáš Souček, 1@tomassoucek.com
  • Fotografie, část textů a tisková zpráva – STUDIO LENKA MÍKOVÁ ARCHITEKTI a Vendula Tůmová, LINKA NEWS s.r.o.
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2022, všechna práva vyhrazena.