logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Cihla AKU 17,5 MK určená pro zvukověizolační zdivo bodovala v soutěži Akustický výrobek roku 2014

V soutěži Akustický výrobek roku 2014, kterou pořádá Asociace akustiky českého stavebnictví, se v kategorii „Vzduchová neprůzvučnost konstrukcí“ na 1. místě umístil výrobek společnosti HELUZ, cihla AKU 17,5 MK určená pro zvukověizolační zdivo. Ocenění udělená v soutěži byla předána v rámci konference Tiché bydlení 2015.

HELUZ AKU 17,5 MK
HELUZ AKU 17,5 MK

„Cihly HELUZ AKU 17,5 MK se vyznačují skvělým poměrem tloušťky zdiva a hodnot zvukové izolace. Použit těchto cihel je vhodné zejména pro dvojité konstrukce řadových domů nebo konstrukce, kde jsou kladeny zvýšené požadavky na zvukovou izolaci stěn např. v hotelech, penzionech, zdravotnických zařízení, školách a administrativních budovách,“ říká Ing. Pavel Heinrich, produktový manažer společnosti HELUZ. Zdivo z těchto cihel má hodnotu vážené vzduchové neprůzvučnosti Rw = 53 dB, což je při tloušťce s oboustrannou omítkou 20,5 cm hodnota, kterou nenabízí žádný produkt jiného výrobce cihel v ČR.

Vážená vzduchová neprůzvučnost Rw sendvičové stěny z cihel HELUZ AKU 17,5 MK s vloženou minerální vlnou Knauf ADN tl. 50 mm byla změřena v akreditované laboratoři CSI Praha a.s. Při celkové tloušťce stěny včetně omítek 430 mm byla hodnota Rw = 62,4 dB, po zaokrouhlení Rw = 62 dB. Jedná se opět o nejlepší poměr mezi tloušťkou konstrukce a dosaženou hodnotu vzduchové neprůzvučnosti.

Kvalita stavebních materiálů, v tomto případě zdiva z cihel, se z pohledu akustických vlastností řídí dle normy ČSN 730532, která definuje limity neprůzvučnosti stěn pro oddělení různých druhů bytových a nebytových prostor. Pro rodinné domy jsou limity nastaveny následovně: 47 dB pro stropy, 42 dB pro stěny a 27 dB pro dveře.

Stavební akustika je obor, který se zajímá o parametry hlukových událostí včetně vibrací ve stavebním sektoru a zkoumá vliv na konečného uživatele staveb.

Hluk má sám o sobě různé účinky a funkce. Asi nejzásadnější je funkce aktivační, tedy pokud je člověk vystaven neustálému ruchu, nedokáže se pořádně vyspat či uvolnit. S touto vlastností se pojí i účinek zvuku, který může mít vliv i na naši výkonnost, psychické zdraví a tedy emoční či sociální chování.

Všechna tato fakta by tedy měla spotřebitele nasměrovat tak, aby již od začátku pečlivě volil materiály s ohledem na budoucnost a využití stavby.


HELUZ cihlářský průmysl a.s.
logo HELUZ cihlářský průmysl a.s.

Společnost HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. patří mezi tři největší výrobce zdících systémů na našem trhu, jako jediná je ryze česká. Zákazníkům nabízí kompletní cihelný systém pro hrubou stavbu.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.