logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Jak snížit účty za elektřinu pomocí bateriového úložiště

Domácí baterie umožňuje významně snížit až vynulovat účty za elektřinu. A to i v dnešní době extrémně vysokých cen. Jak takové řešení funguje v praxi? Zeptali jsme se Cyrila Svozila mladšího, ředitele společnosti AERS.

Reklama

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Česká společnost AERS vyrábí bateriová úložiště pro domácnosti i podniky. Ve spolupráci s Univerzitním centrem energeticky efektivních budov (UCEEB) nyní AERS vyvíjí algoritmus, který optimalizuje využití baterie tak, aby zákazník platil za elektřinu co nejméně. Nebo ještě lépe – aby dostával zaplaceno za elektřinu poslanou do sítě.

Algoritmus porovnává ceny elektřiny na příští den, spotřebu domácnosti a výrobu místní fotovoltaiky. Podle těchto proměnných algoritmus vyhodnotí, kdy je výhodné baterii nabít ze sítě, nebo naopak elektřinu z vlastního zdroje do sítě poslat, nebo třeba pokrývat veškerou spotřebu jen z baterie. Pro fungování celého systému je nutné, aby zákazník využíval tarif s velkoobchodní, tzv. spotovou cenou elektřiny.

Aby baterie zvládla vyhovět těmto požadavkům, musí mít vysokou kapacitu – v případě baterie AERS je to až 41 kilowatthodin. Pro srovnání, obvyklá kapacita domácího bateriového úložiště je v současnosti okolo 10 kilowatthodin. A aby bylo úložiště s tak vysokou kapacitou ekonomicky únosné, využívají domácí baterie AERS použité bateriové moduly z elektromobilů.

Jak algoritmus AERS funguje? Nalezne uplatnění i v průmyslu? Jak je zohledněno opotřebení baterie při prodeji elektřiny z baterie do sítě? Poslechněte si rozhovor s Cyrilem Svozilem, ředitelem společnosti AERS.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.