logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

HE3DA založila pobočku v USA


Lenka Somolová a Jan Procházka, foto © HE3DA

Cílem je s přibližně dvouletým posunem postavit ve Spojených státech velkovýrobu baterií po vzoru továrny v Horní Suché. S vynálezcem a prezidentem HE3DA Janem Procházkou jsme udělali krátký rozhovor po jeho příletu z USA.

Reklama

Jak jste dospěli k rozhodnutí expandovat do USA?

My jsme nechtěli naši technologii provozovat jen lokálně, takže v USA jsme chtěli založit pobočku vždycky. Průběh teď výrazně urychlilo Ministerstvo zahraničních věcí a hlavně česká ambasáda ve Washingtonu D.C. Velmi nám pomohli. Už letos na jaře nám ještě s Czechinvestem zorganizovali několik schůzek se zástupci vlády státu Nevada. Jednání pokračovala v květnu, kdy jsem byl ve Washingtonu a vedl jsem sérii jednání s firmami a vládními organizacemi. S delegací guvernéra Nevady Briana Sandovala jsme se opět potkali teď v říjnu v rámci jeho cesty po Evropě a domluvili jsme se, že přijedu do USA a založíme společnost. Takže teď v listopadu již máme hotovou dceřinou společnost HE3DA USA INC., jejíž ředitelkou a styčnou osobou je Dr. Lenka Somolová.

Stoprocentně vlastněná dceřiná společnost HE3DA USA INC. byla založena ve státě Nevada s účelem v první fázi připravit atestaci výrobků pro americký trh, vybudování showroomu a přípravu pro masové zavedení HE3DA technologie do seriové výroby v USA. Rozšíření výroby do Spojených Států s přibližně dvouletým zpoždením za zahájením výroby v Horní Suché je dalším krokem.

Dále proběhlo několik jednání s nevadskou vládou, byli jsme v Las Vegas, v Renu, v Carson City, kde sídlí jednotlivé úřady. Podpora z jejich strany je velmi vysoká, až bych řekl nadstandardní. Společným záměrem je postavit v USA továrnu a začít sériovou výrobu. Mělo by se jednat o totožný provoz, jako se teď připravuje v Horní Suché u Havířova. Nikdo dnes neví, jak se budou vyvíjet podmínky pro export baterií a je rozhodně lepší mít výrobu na více kontinentech.

Kde přesně bude nová továrna stát?

Paní ředitelka Somolová teď zjišťuje pobídky jednotlivých států. Je jich několik, které připadají v úvahu. S největší pravděpodobností to skončí v Nevadě, její vláda nám i pomáhá vybrat vhodnou lokalitu, ale chceme si zjistit pobídky i od jiných států.

Obchodní licence státu Nevada
Obchodní licence státu Nevada

Hovořil jste o podpoře ze strany státu Nevada. Co přesně podpora obnáší nad rámec toho, že vám stát pomáhá najít vhodnou lokalitu?

Jedná se o pomoci se zorientovat v místních podmínkách, různé investiční pobídky, možnosti dotací nebo úprava vzdělávacího systému a zajištění pracovních sil a pomoc s jejich náborem. Pro stavbu továrny nejsou zásadní, ale když už tyto programy existují, tak jich jistě využijeme. Tesla takto v Nevadě třeba dostala dotaci 1,5 miliardy dolarů. Řešili jsme tedy, do jaké míry a za jakých podmínek můžeme s podobnou podporou počítat.

Továrnu v Horní Suché nestaví přímo společnost HE3DA, ale konsorcium Magna Energy Storage. Výrobu v USA bude také stavět Magna Energy Storage, nebo za tím účelem vznikne úplně nová společnost?

I v tomto ohledu to bude v USA probíhat podobně, jako v Horní Suché. To znamená, že otevřeme investiční příležitost primárně pro již existující akcionáře Magna Energy Storage, to v každém případě, ale bude tam příležitost i pro místní kapitál.

Vzniknou ve Spojených státech ještě nějaké další provozy, jaké už máte v ČR, nebo to je v tuto chvíli jen „organizační buňka“, která má za cíl připravit stavbu nové továrny?

V USA bude vznikat rovnou výroba. Prototypový provoz, jako máme v Letňanech, tam nebude.

Kdy odhadujete, že výroba, nebo alespoň stavba továrny ve Spojených státech začne?

V USA bychom chtěli začít vyrábět nejpozději do čtyř a ideálně do tří let. Časově je to zhruba o rok a půl posunuté oproti českému plánu.

Jak velkou roční kapacitu bude nová továrna vyrábět?

Na začátek by to byla stejná výroba, jako bude v Horní Suché, takže minimálně 1,2 gigawatthodiny roční kapacity.

Když už jsme u Horní Suché, základní kámen byl položen v říjnu, započala už samotná stavba haly?

Ano, když vyjde počasí, měla by se do konce roku stihnout ještě letos základová deska. Když počasí přát nebude, bude to až na jaře, ale původní plán je základy k budově udělat ještě letos a příští rok už začít stavbu haly.

Děkuji za rozhovor
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.