logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Britové v posledním čtvrtletí vyrobili víc elektřiny z OZE, než z fosilních paliv, zejména díky větru


© Adobe Stock

Ve třetím čtvrtletí roku 2019 obnovitelné zdroje ve Velké Británii poprvé v dějinách vyrobily více elektřiny než zdroje na fosilní paliva. Uvádí to analýza odborného britského webu Carbon Brief.

Reklama

Obnovitelné zdroje, mezi které se řadí fotovoltaika, větrné, biomasové a vodní elektrárny, vyrobily během července, srpna a září 29,5 TWh, zatímco zdroje na fosilní zdroje 29,1 TWh. „Fosilní elektřina“ tvořila 39 % výroby, přičemž celých 38 % bylo vyrobeno z plynu a jen 1 % z uhlí a ropy. OZE vyrobily 40 % elektřiny, z toho 20 % ve větru, 12 % z biomasy a 6 % ze slunce. Zbylých 19 % připadlo na jadernou energii.

Zároveň OZE vyrobily více elektřiny, než elektrárny na fosilní paliva, dva měsíce po sobě, což se dosud ve Velké Británii také nikdy nestalo. Jedná se o další symbolický milník v cestě za čistější energetikou, byť k dosažení uhlíkové neutrality v roce 2050 postup v samotné elektroenergetice nestačí. Ve statistice za celý rok 2019 tak „fosilní elektřina“ nejspíš převáží nad obnovitelnou, ale nyní je patrné, že obrácení poměru je jen otázka času.

Přibývají hlavně větrné elektrárny

Nárůst v posledním čtvrtletí byl daný zejména dokončením obřích instalací námořních větrných elektráren v posledním roce. Jedná se o elektrárny Hornsea One (1200 MW) a Beatrice (588 MW). A tím výčet zdaleka nekončí, příští rok se počítá s dokončením farmy East Anglia One s kapacitou 714 MW. Každá z těchto farem přesahuje instalovaný výkon větrných elektráren v ČR.

Během příští dekády Britové plánují zvýšit kapacitu svých námořních větrných elektráren ze současných 8500 MW na 20 000 MW, do roku 2030 by to pak mělo být 30 000 MW. Vypsané aukce na novou kapacitu dosáhly rekordně nízkých hodnot, nové námořní větrné farmy by měly dodávat elektřinu za nižší než očekávanou tržní cenu a pravděpodobně i za cenu nižší než současné plynové elektrárny.

Na dalším přírůstku se podílelo zprovoznění 420MW biomasové elektrárny a řady instalací pozemních větrných elektráren a fotovoltaiky.

Pokud jde o elektrárny na fosilní paliva, uhlí je rychle odstavováno podle plánu a v březnu příštího roku by už v celé Británii měly být v provozu jen 4 uhelné elektrárny. Jako náhradu plánují britské energetické firmy vystavět 30 000 MW nových plynových elektráren, přestože podle vládních návrhů by v roce 2035 mělo stačit 6000 MW. Konečný stav bude záviset na výsledcích kontraktů na britském kapacitním trhu, který hledá co nejefektivnější cesty pokrytí poptávky.

Zdroj:

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.