logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

ISH Frankfurt 2019: Budoucnost podle Bosch Thermotechnik

Budoucnost tepelné techniky je, jak ukazuje společnost Bosch Thermotechnika, úzce propojena s všemi toky energií v budovách i jejich okolí. Základem jsou energeticky efektivní prvky, které musí být inteligentně řízeny s ohledem na činnost prvků ostatních. A to jak v rámci jednoho domu, tak i obce, města atp. Napomáhá k tomu zásadní přechod na elektrickou energii a decentralizace zdrojů.

Reklama

Obr. Uwe Glock, předseda představenstva Bosch Thermotechnik GmbH (Foto: Bosch)
Obr. Uwe Glock, předseda představenstva Bosch Thermotechnik GmbH (Foto: Bosch)

Pro Bosch Thermotechnik GmbH., jehož dceřiná firma působí i v České republice, byl rok 2018 úspěšný. Rekordní obrat 3,5 miliard euro znamenal i nárůst 2,3 % oproti roku 2017. Regionálně mělo nejvíce pozitivní vývoj Turecko. Úspěšný rok byl zaznamenán i na domácím německém trhu a trhu ve Velké Británii. Jako nejdůležitější segment trhu se ukázalo vytápění pro rezidenční bydlení, a to zejména zásluhou tepelných čerpadel. Letos poprvé se značky Bosch a Buderus prezentují vedle sebe.

Digitalizace, decentralizace a elektrifikace

Podle Uwe Glocka, předsedy představenstva Bosch Thermotechnik GmbH, se Bosch soustředí na tři megatrendy branže, to digitalizaci, decentralizaci a elektrifikaci. Pod heslem „Tvoříme budoucnost společně“ demonstruje společnost Buderus, jak mohou její odborní partneři počítat s podporou a poradenstvím při výběru, uvádění do provozu, údržbě a opravách otopných systémů. Vstup značky Bosch na ISH je posledním krokem v přeměně značky Junkers na Bosch. To, co se osvědčilo u značky Junkers, je nyní dále rozvíjeno technologickými znalostmi značky Bosch. Že je značka Junkers již minulostí, zaznamenali i čeští zákazníci.

Obr. Chytrý systém řízení toku energií umožní obyvatelům ušetřit spoustu nákladů na energie a pohodlně žít
Obr. Chytrý systém řízení toku energií umožní obyvatelům ušetřit spoustu nákladů na energie a pohodlně žít

V oblasti tepelné a klimatizační techniky vítězí trend elektrifikace. Řešení založená na elektřině dnes stojí bok po boku zařízením na plyn a extralehký topný olej. Proto Bosch posiluje „elektrický“ segment i o přípravu teplé vody a dále jej vyvíjí. Posílení se dočká i segment energetického managementu a palivové články.

Do vývoje tepelných čerpadel bude v nejbližších letech investováno okolo 100 miliónů euro. To souvisí s otevřením tří nových výrobních linek v švédském městě Tranas v roce 2018. „Ve Švédsku jsme od zahájení výroby našich nových tepelných čerpadel pracujících s odpadním vzduchem více než zdvojnásobili svůj podíl na trhu,“ řekl Glock.

Bosch pokračuje ve vývoji palivových článků. Společně s technologickým specialistou Ceres Power, Horsham, Velká Británie, chce podpořit technologii palivových článků SOFC. Cílem je rozvinout technologii SOFC prostřednictvím velkoobjemové výroby a využít ji pak pro síťovou a decentralizovanou výrobu energie. Systémy SOFC se používají ve městech, továrnách, datových centrech nebo v nabíjecích stanicích elektrických vozidel. „Vysoce účinná technologie palivových článků je důležitým příspěvkem k energetickým změnám, neboť přispívá k bezpečnosti dodávek a flexibilitě energetického systému,“ tvrdí Uwe Glock. V roce 2050 se očekává, že více než šest miliard lidí, nebo-li 70 procent světové populace bude žít ve městech. Jen do roku 2035 se celosvětová spotřeba energie zvýší o 30 procent. V budoucnosti tento zvýšený požadavek na energii již nebudou pokrývat pouze velké centralizované elektrárny.

Obr. Akumulační systém pro ukládání elektřiny (Foto: Bosch)
Obr. Akumulační systém pro ukládání elektřiny (Foto: Bosch)

Energetický systém domu je stále rozsáhlejší, více závislý na elektřině a komplexnější. Proto je nutné vyvíjet a nabízet stále chytřejší regulace, které nesledují jen plnění požadavku na komfort, ale i na úsporné zacházení s energiemi. Takový systém podporuje majitele inteligentního domu na cestě k energetické nezávislosti a zajišťuje efektivní správu spotřeby, výroby a skladování energie mezi různými prvky, jako jsou tepelná čerpadla, fotovoltaické systémy a v budoucnosti i elektrické vozy. Energetický manažer je integrován do systému Bosch Smart Home: pomocí aplikace mají uživatelé přehled o všech datech a mohou snadno integrovat domácí spotřebiče. Díky efektivnímu digitálnímu řízení a využití obnovitelné energie ve spojení s akumulátorem mohou uživatelé ušetřit až 70 % svých nákladů na elektřinu.

Propojení sektorů

Inteligentní propojení různých sektorů je důležitým klíčem pro splnění budoucích požadavků na spotřebu energie v obytných oblastech. Glock zdůraznil: „Chcete-li, aby se uskutečnil energetický přechod, budete muset zvýšit účinnost ve všech odvětvích, a to nikoliv jedno po druhém, ale společně a současně. Proto potřebujeme efektivní systémy a obnovitelné zdroje energie ve všech odvětvích. Jednotlivé prvky - elektrická úložiště, rychlé nabíjecí stanice, technologie palivových článků na bázi pevných oxidů a dodatečný software pro správu energie - musí být spojeny do celkového systému. Zde je podle Glocka Bosch na správné cestě: Se 39% podílem ve společnosti ads-tec Energy GmbH od října 2018 posiluje svou činnost v oblasti elektrických úložných systémů a jejich řízení. Řízení decentralizovaných systémů elektrické energie se v současné době stále více rozvíjí ve městech.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.