logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

PVS dá letos na opravy vodovodů a kanalizací v Praze 2 miliardy

Městem vlastněná PVS spravuje pražskou vodohospodářskou infrastrukturu. K listopadu 2017 PVS proinvestovala 2,23 miliardy korun a do konce roku by to mělo být 2,271 miliardy Kč. Cena vody v ČR a související tématika bude i na blížícím se Aquathermu Praha 2018.

Reklama

K listopadu 2017 PVS proinvestovala 2,23 miliardy korun a do konce roku by to mělo být 2,271 miliardy," uvedla radní Prahy pro infrastrukturu Jana Plamínková s tím, že přesná čísla jsou zatím známá jenom za první tři čtvrtletí. Celkově jde podle Plamínkové o rekordní částku.

Výběr z investic 2017:
  • Největší loňskou akcí byla podle radní dostavba vodojemu v Uhříněvsi, která vyšla na 172 milionů korun.
  • PVS také za 108 milionů obnovila vodovodní řad v Praze 10.
  • Dalších 105 milionů dala na obnovu vodovodního řadu a opravu stoky ve Střešovické ulici, která v roce 2015 způsobila kontaminaci pitné vody a následné zdravotní komplikace pro tisíce obyvatel Dejvic.
  • Společnost loni také zrekonstruovala kanalizace v Českobrodské ulici za 46 milionů a ve Vinohradské za 92 milionů.
Z největších letošních investic:
  • rekonstrukce více než 100 let starých trubek na Žižkově v oblasti Bořivojovy a Jagellonské ulice, která se započtením nových povrchů vyjde na 120 milionů.
  • Bude zahájena i kompletní rekonstrukce čerpací stanice pitné vody Děvín, která vyjde na 90 milionů.
  • Dalších 120 milionů půjde na opravy vodojemu na Floře.

Další investice zajišťuje samotný magistrát, zejména rozšiřování infrastruktury

Město například dokončuje kanalizační sběrač do Běchovic, po jehož dostavbě bude zrušena místní zastaralá čistírna odpadních vod.
"Stejně tak se snažíme udělat sběrač do Třebonic," doplnila radní s tím, že to je jedna z mála oblastí v Praze, kde zatím není kanalizace. "Problém je, že se vždycky najde nějaký majitel pozemků, který je nechce prodat," dodala.
Další plánovaný nový sběrač má vést do Uhříněvsi.

Podle střednědobého investičního plánu ze září 2017 Hlavní město Praha plánuje mezi lety 2018 a 2022 investovat do vodohospodářské infrastruktury celkem 17,72 miliardy Kč. Do rekonstrukcí a oprav potrubí a úpraven pitné vody má jít 7,34 miliardy Kč, zatímco na infrastrukturu pro odpadní vody 10,38 miliardy.

Vodovodní síť je v Praze dlouhá zhruba 3500 kilometrů.


PVS je 100% vlastněná Prahou a stará se o vodohospodářskou infrastrukturu.
Distribuci vody mají na starosti Pražské vodovody a kanalizace (PVK), které vlastí francouzská firma Veolia. PVS jim vodohospodářskou infrastrukturu pronajímá. Vedení města loni schválilo záměr usilovat o odkoupení PVK.
Veškerý infrastrukturní vodohospodářský majetek v Praze vlastní Hlavní město Praha. Pražské vodovody a kanalizace, a.s. (PVK) jsou provozovatelem a infrastrukturu si pronajímají. Společnost Veolia (dřívější Vivendi Water) zaplatila za 100 % akcií PVK zhruba 7 miliard korun. Téměř 6,1 mld. Kč šlo do státního rozpočtu, které stát použil na dopravu a na fond bydlení, přes 880 mil. korun pak do rozpočtu hl. m. Prahy.

Infrastruktura a cena vody bude i jedním z témat doprovodného programu veletrhu Aquatherm Praha 2018

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.