logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Nová čerpadla v hotelu Vienna House by Wyndham Andel's Prague na pražském Smíchově jsou o 50 % úspornější

V luxusním hotelu nedaleko nákupního centra Nový Smíchov v centru Prahy začala na jaře letošního roku výměna zastaralých oběhových čerpadel. Ve čtyřech etapách se jich zde vymění celkem 47.

Čerpadla instalovaná v rámci první etapy jsou o 50 % úspornější oproti původním. Kompletní výměnou všech čerpadel hotel ročně sníží náklady na svůj provoz o 925 000 Kč a emise produkovaného CO2 o 74 tun. Návratnost investice ve výši 1 900 000 Kč byla spočítána na pouhé 2 roky.

„Každý hoteliér nebo manažer hotelu dobře ví, že snaha o úsporu provozních energií je jedním z nejdůležitějších kroků k celkové profitabilitě hotelu. Proto jsme se rozhodli zaměřit se na všechny aspekty, které ovlivňují spotřebu energií. Jedním z nich je právě výměna zastaralých čerpadel. V našem případě je výše vypočítané úspory natolik významná a návratnost investice tak krátká, že jsme se rozhodli také pro výměnu zálohových čerpadel. Peníze, které díky této modernizaci čerpadel ušetříme, tak můžeme investovat mnohem účelněji než do účtů za elektřinu,“ sdělila Kateřina Joklová, manažerka Hotelu Vienna House by Wyndham Andel´s Prague.

V České republice se stále nachází značné množství budov, ve kterých nalezneme zastaralá a neefektivní tří-rychlostní čerpadla, jejichž provoz se majitelům a správcům budov může značně prodražit. Například společnost WILO, výrobce čerpadel a čerpacích systémů, se dlouhodobě snaží o osvětu v problematice úspory energií díky moderním čerpadlům. Pro zařízení budov, vodní hospodářství i průmyslový sektor Wilo nabízí čerpadla a čerpací systémy, které jsou elektronicky řízeny a disponují samoregulací výkonu dle aktuálních potřeb otopného systému. Právě díky tomu lze s moderními čerpadly, v porovnání s jejich staršími předchůdci, běžně dosáhnout až 80% úspory energie.

„Pro hotel Vienna House by Wyndham Andel's Prague jsme na jaře letošního roku dodali a nainstalovali prvních 9 moderních oběhových čerpadel. I když se jedná teprve o první ze čtyř etap instalace, náklady na energie se v dané strojovně již nyní podařilo snížit o 50 %. Významně se tím samozřejmě zredukují i emise hotelu. Stáří jednotlivých čerpadel, která zde měníme, se pohybuje v rozmezí 10–16 let, přičemž je to většinou právě hranice 10 let, kdy se čerpadla stávají zastaralými a potřeba jejich výměny je již velice častá. Jak ale vidíme i na příkladu Hotelu Anděl, věnovat pozornost oběhovým čerpadlům v budovách se opravdu vyplatí,“ doplnil David Pastrňák, Key account manager společnosti Wilo Česká republika.

Více informací


WILO CS, s. r. o.
logo WILO CS, s. r. o.

Čerpadla a čerpací technika pro technická zařízení budov, průmysl a komunální oblast. Kompletní sortiment včetně integrované a externí regulace a dalšího příslušenství. Čerpadla oběhová na topení, chlazení a klimatizaci, cirkulační na TV.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.