logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Oběhová čerpadla jsou klíčovým prvkem moderního vytápění. Od jeho vynálezu uplynulo už 95 let

Těžba uhlí byla kolem roku 1900 jedním z nejdůležitějších průmyslových odvětví a bylo potřeba horníkům zajistit základní hygienické podmínky. To bylo prvotním impulzem k vynálezu oběhového čerpadla.
Těžba uhlí byla kolem roku 1900 jedním z nejdůležitějších průmyslových odvětví a bylo potřeba horníkům zajistit základní hygienické podmínky. To bylo prvotním impulzem k vynálezu oběhového čerpadla.

Oběhové čerpadlo je dnes tržním standardem a je jím vybavena každá budova od velikosti rodinného domu až po velké průmyslové podniky, v nichž zajišťuje vytápění, chlazení i cirkulaci vody.

Vynález oběhového čerpadla byl před 95 lety opravdovou revolucí ve vytápění a započal novou éru pro další vývoj a inovace v tomto odvětví. Vynalezl ho v roce 1928 Wilhelm Opländer z rodiny zakladatelů společnosti Wilo, čímž výrazně zlepšil životní podmínky obyvatelstva. První oběhové čerpadlo bylo instalováno do dolu v německém Dortmundu pro horníky, kteří díky němu měli přístup k teplé vodě. To jim zajistilo větší komfort a lepší hygienické podmínky. Oběhová čerpadla získávala rychle na atraktivitě, což znamenalo velký úspěch nejen pro Wilo, ale také pro celou společnost.

Louise Opländer měl vždy velký zájem o zlepšení kvality života lidí. Jeho hlavní vizí byla touha zlepšit životní úroveň a hygienické podmínky obyvatel. Tyto cíle se mu podařily naplnit s pomocí jeho syna Wilhelma Opländera. Ten využil jeho myšlenky a studie jako základ pro další vývoj. V roce 1949 získal patent, když popsal první oběhové čerpadlo na vodní bázi s tzv. bezucpávkovým motorem. Tento zvláštní přístup rodiny Opländerů se propsal do firemní DNA společnosti Wilo, která se kromě výroby a vývoje čerpadel a čerpacích systémů věnuje globálním trendům jako je změna klimatu, urbanizace či nedostatek vody a energií.

„Aktuálním tématem a dlouhodobou vizí společnosti Wilo je úspora energií a globální snížení CO2. V rámci těchto témat jsme založili kampaň pod názvem Join the Ecolution, prostřednictvím které se snažíme seznámit veřejnost s možnostmi zvýšení energetických úspor společně se snížením CO2 prostřednictvím výměny zastaralých oběhových čerpadel. Přes to, že je každá budova vybavena oběhovým čerpadlem, tak jim provozovatelé domů nevěnují pozornost většinou až do chvíle, kdy přestanou fungovat. Právě stáří čerpadel je hlavním problémem. V České republice je každá druhá budova vybavena stále ještě vysoce nehospodárnými čerpadly z konce devadesátek, která vykazují velkou energetickou náročnost. Výměna těchto čerpadel přináší běžně 80% úspory elektrické energie, ale i významné snížení množství CO2,“ vysvětlil aktuální problém na trhu s čerpadly Jan Cidlinský, výkonný ředitel WILO CS.

Více informací


WILO CS, s. r. o.
logo WILO CS, s. r. o.

Čerpadla a čerpací technika pro technická zařízení budov, průmysl a komunální oblast. Kompletní sortiment včetně integrované a externí regulace a dalšího příslušenství. Čerpadla oběhová na topení, chlazení a klimatizaci, cirkulační na TV.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.