logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Největším žroutem elektrické energie v evropských domácnostech jsou zastaralá oběhová čerpadla

S ohledem na neustále rostoucí ceny elektřiny je téma spotřeby energie stále aktuálnější nejen z ekologických, ale i ekonomických důvodů. Žebříček 10 největších žroutů energie vedou zastaralá oběhová čerpadla.

Schéma: Žebříček deseti největších žroutů elektrické energie v evropských domácnostech. Zdroj: These are the 10 biggest power guzzlers in the household - ingenieur.de
Schéma: Žebříček deseti největších žroutů elektrické energie v evropských domácnostech.

Lidé se v posledních dvou letech naučili více přemýšlet o tom, jaké spotřebiče si do domácností pořídí. Staré pračky, ledničky i osvětlení mění za úspornější, ale často si neuvědomují, že ty největší žrouty energie je třeba hledat úplně jinde. Jsou jimi překvapivě zastaralá oběhová čerpadla, která jsou bezpečně skryta v útrobách našich domovů. Ukazuje to žebříček deseti nejvíce neúsporných zařízení v evropských domácnostech, kde se na prvním místě umístila právě zastaralá oběhová čerpadla. Ta dokonce předběhla i osvětlení, ledničku, mrazák, pračku či elektrický sporák. Výměna starších modelů čerpadel přitom dokáže běžně uspořit kolem 80 % elektrické energie.

„Nepřekvapilo mě, že se na prvním místě žebříčku top deseti nejneúspornějších zařízení umístila právě oběhová čerpadla. Ze zkušeností z praxe víme, že v České republice je zhruba každá druhá budova vybavena starým typem oběhového čerpadla, tedy čerpadla staršího patnácti let. Většina lidí z hlediska dosažení úspor nejprve věnuje pozornost zařízením, která jsou na očích a každý den je vědomě využívají. Jako například pračka, lednice, myčka na nádobí, televize apod. Čerpadla fungují 24/7 a jsou na místech, kde jim není věnovaná pozornost. Čerpadla staršího typu jsou ještě stále vybavena tzv. třírychlostním nastavením otáček, a právě tato zařízení jsou charakteristická pro vysokou spotřebu elektrické energie. Současná moderní čerpadla dokáží pomocí funkce Dynamic Adapt Plus regulovat své otáčky dle aktuálních potřeb otopného systému. Tato automatická regulace nám pak sníží účty za elektřinu běžně o 80 %,“ odůvodnil Jan Cidlinský, výkonný ředitel společnosti Wilo Česká republika.

Zdroj schématu: These are the 10 biggest power guzzlers in the household - ingenieur.de

Více informací


WILO CS, s. r. o.
logo WILO CS, s. r. o.

Čerpadla a čerpací technika pro technická zařízení budov, průmysl a komunální oblast. Kompletní sortiment včetně integrované a externí regulace a dalšího příslušenství. Čerpadla oběhová na topení, chlazení a klimatizaci, cirkulační na TV.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.