logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Jak na prevenci požárů v domácnostech a rekreačních objektech

Hasiči v ČR v roce 2022 vyjížděli k 20 790 požárům, což je ve srovnání s předchozím rokem nárůst o zhruba 30 %. I přes masivní osvětu mnoho lidí stále neví, jak na požární prevenci.

Nebezpečí požáru v domácnosti zvyšuje vadná elektroinstalace, kouření a otevřený oheň bez dozoru (svíčky, plynový sporák, krb apod.). Jak minimalizovat riziko požáru?

Údržba elektroinstalace, plynových spotřebičů a komínů

Dodržujte pravidelné intervaly pro revize komínů a plynových spotřebičů. Pravidelně čistěte spalinové cesty a se spotřebiči nikdy neodborně nemanipulujte. Nenechávejte otevřený oheň bez dozoru.

Používejte požární hlásiče

Detektory kouře, jejichž instalace je od roku 2008 ze zákona povinná u všech novostaveb, představují nejspolehlivější způsob, jak požár včas odhalit. Včasné odhalení požáru je klíčem k minimalizaci škod na zdraví a majetku. Tzv. autonomní hlásiče požáru fungují na baterie, tedy i v případě výpadku proudu.

Kouřové hlásiče umístěte do všech místností s rizikem požáru - typicky do kuchyně a místnosti s krbem nebo kotlem. Jelikož kouř stoupá vzhůru, umisťují se detektory požáru na strop nebo na stěnu pod strop. Ve vícepodlažních budovách musí být alespoň jedno požární čidlo na každé patro.

Seznamte se s krizovými postupy

Všichni členové domácnosti by měli znát únikové cesty. Co dělat při požáru? Okamžitě evakuujte dům a zavolejte tísňovou linku. Při evakuaci se držte u podlahy a chraňte si dýchací cesty, ideálně vlhkým hadříkem.

Během požáru nevětrejte, nepoužívejte výtahy, elektřinu ani plyn. Pokud je to možné, uzavřete hlavní přívod plynu a vypněte elektrický proud. Po příjezdu hasičů se řiďte pokyny velitele zásahu.

Požární hlásiče


 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.