logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

K čemu slouží třícestné ventily?

Základní dvoucestné ventily slouží na otevírání a uzavírání průtoku kapalného nebo plynného média. Třícestné ventily mají více funkcí, a tím pádem i širší využití.

Třícestný ventil se k potrubí připojuje pomocí tří portů, tzn. propojuje tři potrubí. Mezi jeho funkce patří:

  • Přepínání mezi dvěma obvody: Ventil má v tomto případě vždy jeden port uzavřen a médium z potrubí A teče buď do potrubí B, nebo C.
  • Směšování toků: Ventil na základě nastavených výstupních hodnot směšuje média ze 2 vstupů do třetího výstupu.
  • Rozdělování toků: Médium z jednoho vstupu proudí do 2 různých potrubí.
    Třícestné ventily mohou být i tzv. univerzální, kdy fungují v obou směrech - tedy jako směšovací i rozdělovací.

Třícestné ventily mají široké využití v regulaci průtoku vody, vzduchu, páry, ale také dalších kapalin a plynů v potrubí, vzduchotechnice, průmyslu, zemědělství i domácích spotřebičích.

Elektromagnetické třícestné ventily obsahují cívku, která pod napětím vytváří magnetické pole. Magnetická síla následně pohybuje pístem ventilu, a to buď do polohy otevřeno, nebo zavřeno. Bez napětí je ventil ve výchozí poloze, pod napětím v aktivní poloze.

Třícestné termoventily nepotřebují elektrickou energii, fungují na principu teplotní roztažnosti materiálu. Využívají se v rozvodech TUV, v podlahovém topení i v chladicích systémech. Jejich účelem je směšování nebo rozdělování teplé a studené vody tak, aby bylo dosaženo bezpečné teploty vody např. při odstávce studené vody (ochrana proti opaření). Stejně tak je důležité udržovat minimální požadovanou teplotu vody, která proudí zpátky do kotle, aby se předešlo nízkoteplotní korozi.

Třícestné ventily


 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.