logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Vybíráte ponorné čerpadlo do vrtu? Zjistěte, na co se zaměřit

Vrty na pitnou vodu jsou u nás stále častější. Oblibu si získaly díky velmi kvalitní vodě, která je navíc zdarma. Aby vrt splnil vaše očekávání, zaměřte se také na výběr správného čerpadla.

Ponorná čerpadla do vrtů mají specifický tvar - jsou užší a delší, aby odpovídala rozměrům vrtu. Jelikož jsou vrty hluboké někdy i přes 100 metrů, použití klasických samonasávacích čerpadel není možné.

Jak vybrat čerpadlo do vrtu?

1. Velikost čerpadla: Průměr čerpadla vyberte s ohledem na velikost vrtu, přičemž mezi čerpadlem a stěnou vrtu by měl po celém obvodu zůstat alespoň 1 cm odstup z důvodu chlazení a zamezení zaseknutí.

2. Objem čerpané vody: Podle objemu čerpané vody zvolte odpovídající průtok čerpadla.

3. Dopravní výška čerpadla: Dopravní výška musí odpovídat vzdálenosti, do které má čerpadlo dopravit vodu. Údaj vypočítáte jako součet hloubkových metrů a jedné desetiny rovinných metrů od čerpadla k nejvzdálenějšímu odběrnému místu.

4. Hloubka vrtu: S ohledem na rozdílný tlak vody v různých hloubkách je nutné zohlednit i tento parametr. Každé čerpadlo je totiž konstruováno pro jiný tlak. Zjistěte, jak hluboko do vrtu bude čerpadlo umístěné.

5. Čistota vody ve vrtu: Čerpadla do vrtu jsou určená k čerpání čisté vody bez příměsí, přičemž každý výrobce udává přípustnou míru znečištění. Při překročení této hranice dochází k vyšší poruchovosti čerpadla, riziku zadření a zkrácení životnosti.

6. Ochrana proti suchoběhu: Ponoření čerpadla zajišťuje chlazení motoru a suchoběh může vést k jeho zničení. Ochrana proti běhu na sucho čerpadlo automaticky vypne, pokud hladina vody ve vrtu klesne pod minimální úroveň.

Výběr ponorných čerpadel


 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.