logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Výměnu starého kotle neodkládejte. Nový kotel na dřevo přinese úspory i komfort

Majitelé zastaralých kotlů na pevná paliva 1. a 2. emisní třídy budou muset tyto kotle nahradit moderními ekologickými kotli do září příštího roku. Začít s výměnou by však měli už nyní.

Nyní navíc můžete získat na výměnu starého kotle státní dotaci. V současné době běží dotační program Nová zelená úsporám - dotace pro úsporné bydlení a brzy bude spuštěna další vlna Kotlíkových dotací. V našem článku se dočtete o všech výhodách, které moderní zplynovací kotle na pevná paliva nabízí, a další informace o povinné výměně stávajících nevyhovujících kotlů.

Proč je potřeba vyměnit staré kotle?

Od 1. 9. 2024 bude zakázáno provozovat kotle na pevná paliva v objektech určených k bydlení, které nesplňují minimálně 3. emisní třídu dle normy ČSN EN 303-5. Již od září 2022 platí tento zákaz pro zdroje umístěné v ostatních objektech.

Důvodem tohoto zákazu je tedy prostý fakt, že staré kotle nesplňují požadované emisní požadavky. Pravděpodobně všichni, kdo žijí v obcích a menších městech, doslova na vlastní nos pocítili, co dokáže způsobit jeden starý kotel v zimním období, zvlášť když jeho majitel navíc topí nevysušeným dřívím. A co teprve, když je v jedné lokalitě takových kotlů a nezodpovědných majitelů více. Kouř valící se obcí má za následek zhoršení kvality ovzduší v širokém okolí a může být také příčinou mnoha zdravotních potíží.

Jak zjistit emisní třídu kotle?


Třída kotle je obvykle uvedena na výrobním štítku. Ten bývá umístěn na zadní straně kotle. Jestliže tuto informaci přímo na kotli nenajdete, zkuste projít dokumentaci kotle. U kotlů vyrobených před rokem 2000 se však emisní třída neuváděla. Provoz takových kotlů musí být do září 2024 ukončen také!

PŘEČTĚTE SI VÍCE ↓

Celý článek


BLAZE HARMONY s.r.o.
logo BLAZE HARMONY s.r.o.

BLAZE HARMONY je česká dynamická firma, která se zaměřuje na novátorská řešení v oblasti spalování biomasy. Výsledky z vlastního výzkumu a vývoje realizuje a uvádí na trh v podobě unikátních produktů. Nabízí zplyňovací, kombinované a automatické kotle na ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.