logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Obliba chat a chalup roste. Jak zajistit vytápění rekreačního objektu?

Poptávka po rekreačních nemovitostech v loňském roce rostla nebývalým tempem. Nejinak tomu zřejmě bude i letos. Noví majitelé objekty často rekonstruují, a tak přichází na řadu mimo jiné i volba topného systému a ohřevu vody. Jaké má vytápění rekreačních objektů specifika?

Pevná paliva jsou první volba

Typická chata nebo chalupa je vybavena krbem, kamny nebo kotlem na pevná paliva. Zejména u starších objektů s velkou tepelnou ztrátou bylo spalování uhlí nebo dřeva nejjednodušší cestou k tepelnému komfortu.

Pozor na mráz

Mráz nesvědčí žádné nemovitosti. Zejména pokud jsou instalovány rozvody vody, je třeba objekt před mrazem zabezpečit. To lze v zásadě dvěma způsoby, buď napustit do radiátorů a sifonů nemrznoucí směs a vypustit kohoutky, nebo objekt temperovat. Z hlediska komfortu jasně převažuje druhá možnost.

Vzdálené ovládání ušetří nervy i peněženku

Temperování objektu spočívá v udržování teploty nad bodem mrazu, nejčastěji mezi 5 a 10 ℃. Moderní elektrokotle, plynové kotle nebo přímotopy jsou schopny tuto teplotu udržovat automaticky. Kotel se ovládá pomocí SMS zpráv, prostřednictvím kterých je schopen také informovat o aktuálním režimu vytápění nebo teplotě v objektu. Pro nemovitosti s dostupným wifi signálem doporučuje Thermona vybavit kotel pokojovým wifi termostatem. Kotel je tak možné plně regulovat prostřednictvím bezplatné mobilní aplikace.

Elektrokotel najde využití také v létě

Pro instalace v rekreačních nemovitostech jsou vzhledem k jejich nízké ceně, univerzálnímu použití a možnosti vzdálené regulace nejvhodnější právě elektrokotle. U menších objektů je lze využít jako hlavní zdroj tepla, u větších jako zdroj doplňkový, kterým lze pohodlně zvýšit tepelný komfort nebo zajistit protizámrazovou ochranu. Uživatel si před příjezdem může jednoduše nastavit požadovanou teplotu a přijet rovnou do vytopeného objektu. Elektrokotel může udržovat teplotu i během noci, kdy vyhoří krbová kamna nebo kotel na pevná paliva. Při koupi sestavy kotle a zásobníku teplé vody je možné navíc stejným elektrokotlem také ohřívat teplou užitkovou vodu po celý rok.

Více informací


THERMONA, spol. s r.o.
logo THERMONA, spol. s r.o.

Thermona, spol. s r.o. - český výrobce kotlů a kaskádových kotelen. Výrobní sortiment zdrojů tepla tvoří plynové kondenzační kotle i elektrické kotle určené jak pro domácnosti, tak i pro řešení vytápění a ohřevu TV bytových a průmyslových objektů - tzv. ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.