logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Větrání – účinná zbraň v boji s Covid-19

Potrvá ještě dlouhé měsíce, než bude díky vakcinaci zažehnána hrozba v podobně šíření coronavirů Covid-19. I nadále je zapotřebí dodržovat 3R, tedy dezinfekci rukou, rozestupy a roušky. Jak uvedla stanice BBC někteří britští lékaři upozorňují, že by se k 3R mělo přidat ještě V – tedy větrání.

Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) uvedlo, že přenos kapénkami a v aerosolech je považován za hlavní způsob šíření viru. Z čehož vyplívá, že zmíněné pravidlo 3R nezaručuje dostatečnou ochranu. Profesor z cambridžské univerzity Shaun Fitzgerald, který také dlouhodobě prosazuje význam větrání a odmítá trávit čas v nevětraných prostorách, je přesvědčen o nedostatečné účinnosti pravidla 3R. Výzkum podle něj ukázal, že dostatečný přísun čerstvého vzduchu snižuje riziko nákazy o 70 až 80 procent. Nepopírá pravidlo 3R, ale dodává, že větrání „je čtvrté na seznamu a často se tam neobjevuje.“ Cirkulující vzduch odnese aerosoly pryč, virům navíc svědčí lépe stálé prostředí, takže pravidelnou výměnnou vzduchu v místnosti dochází ke snížení kumulace virů a narušení jejich optimálního prostředí.

Správné větrání podporují moderní větrací přístroje se zpětným ziskem tepla, pracující v páru se střídavým režimem nasávání čerstvého vzduchu a odtahu znečištěného vzduchu. Podle odborníků je tento typ přímého větrání z hlediska ochrany před infekcí vhodnější, než větrací systémy provozované s vysokým podílem cirkulace vzduchu (například klimatizační systémy a podobně). Pokud chcete vědět víc o decentrálních větracích přístrojích podívejte se například na stránky firmy A-INVENT nebo si napište o bližší informace na info@inventer.cz.


A - INVENT s.r.o.
logo A - INVENT s.r.o.

Decentrální - bezpotrubní - systém řízeného větrání s rekuperací - zpětným ziskem tepla - na bázi HIGHT-TECH keramického výměníku. A-INVENT s.r.o. je výhradním dovozcem inVENTeru pro ČR a SR.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.