logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

V Německu falešné kominíky nemají

Německý stát se na rozdíl od českého stará o to, aby právo podnikat měl jen ten, kdo prošel systémem vzdělávání a kdo se následně vzdělává i po celou dobu podnikání.

Do Střední školy stavební a zahradnické v Praze na Jarově přijeli kominíci ze vzdělávacího centra v německém Mühlbachu v rámci vzájemné spolupráce a výměnných pobytů mezi oběma školami.
Ředitel učňovské školy Cechu kominíků Horního Falcka Peter Wilhelm a učitel odborných předmětů Harald Meier přicestovali na Jarov společně se 4 žáky. Potvrdili, že doma problém falešných kominíků nemají.

„V Německu musí být každý kominík bezpodmínečně vyučen. U nás bohužel živnostenský zákon připouští u řemeslných živností podnikat na tzv. odpovědnou osobu,“ říká M. Janeček, ředitel SOŠ stavební a zahradnické, která má nejdelší tradici ve výuce oboru kominík v ČR (www.skolajarov.cz) a její partnerství s kominickou školou v Mühlbachu trvá již několik let.

Kominíci, kteří jsou vyučeni, mají živnostenský list a účastní se pravidelných školení.

Na stránkách www.skcr.cz si každý může snadno vyhledat svého kominíka podle regionu. V seznamu jsou pouze členové Společenstva kominíků ČR, kteří jsou vyučeni, mají živnostenský list a účastní se pravidelných školení. Společenstvo kominíků tak garantuje jejich odbornou způsobilost a přístup k nejnovějším informacím, technologiím i postupům.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.