logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Blíží se konec topné sezóny - ideální čas na objednání kominických služeb

Na vesnicích stojí kontrola zhruba 300-500 Kč, ve větších městech 700-1000 Kč. Výše ceny za kontrolu nebo čištění se samozřejmě odvíjí od počtu užívaných spotřebičů paliv (přičemž na každou spalinovou cesty je nutné také vystavit zprávu).

Ranč v Málkově na Berounsku, vyhlášené dějiště festivalů, svateb a dětských táborů lehl popelem. Škody až do 10 milionů Kč a statek mimo provoz, střecha budovy shořela kvůli závadě na komínu.
V návaznosti na toto neštěstí kominíci upozorňují obyvatele ČR, aby nezanedbávali péči o spalinové cesty, tj. komíny a kouřovody.

„Závady komína jsou poměrně častou příčinou požáru, obzvláště na konci topné sezóny, kdy spalinová cesta může vykazovat značnou známku provozního opotřebení či zanesení. K požárům od vadných či neudržovaných komínů by nedocházelo, kdyby majitelé domů respektovali nařízení vlády č. 91/2010 Sb. a v pravidelných lhůtách si objednávali kominíka na čištění a kontrolu spalinových cest, říká Jaroslav Schön, soudní znalec a viceprezident Společenstva kominíků České republiky.

„Pozdní jaro či léto jsou k údržbě otopné soustavy nejlepší, protože už se netopí. Říkáme to lidem každý rok, ale většinou je to marné a všichni nám volají zase až na podzim, kdy nevíme, kam dřív skočit, říká Emil Morávek, prezident Společenstva kominíků České republiky.


Následky vyhoření sazí v komíně, foto Společenstvo kominíků ČR

Není kominík jako kominík. Kvůli příliš benevolentnímu živnostenskému zákonu fušují těm poctivým do řemesla podvodníci bez odborných znalostí a potřebného vybavení. „Falešných kominíků je stále hodně, proto doporučuji dbát na reference a důvěřovat spíše místním kominíkům než firmám z druhého konce republiky. A pokud si nevíte rady, obraťte se na naše Společenstvo,“ říká František Jiřík, soudní znalec a viceprezident Společenstva kominíků ČR.


 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.