logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Nová zelená úsporám Light zdvojnásobuje alokaci na 3 mld. korun

Po dvou týdnech od spuštění eviduje Nová zelená úsporám Light přes 8 tisíc žádostí za téměř miliardu korun. Ministerstvo životního prostředí zvyšuje objem finančních prostředků na 3 miliardy. Výhledově bude nabídka rozšířena i pro bytové domy. Standardní Nová zelená úsporám projde v roce 2023 inovacemi. Na tiskové konferenci a v tiskové zprávě to ve čtvrtek uvedl ministr životního prostředí Marian Jurečka.

Reklama

Největší zájem v programu Nová zelená úsporám Light je o výměnu oken a vchodových dveří, jde o 72 % všech žádostí. Ostatní žádosti zahrnují zateplení fasády, stropu střechy a podlah. Nejvíce žádostí jde ze Středočeského a Moravskoslezského kraje. 97 % žádostí je podáno před realizací opaření. Program k 27. lednu evidoval 8306 přijatých žádostí za 951 milionů korun.

Zateplení rodinných domů a trvale obydlených budov pro rodinnou rekreaci

Nová zelená úsporám Light podporuje výhradně zateplení obálky budovy, které spočívá v dodatečné tepelné izolaci neprůsvitných konstrukcí a ve výměně oken a vchodových dveří. Program nepodporuje na rozdíl od klasické Nové zelené úsporám výměnu zdrojů tepla, instalaci obnovitelných zdrojů a jiná úsporná opatření. Žádosti lze ale kombinovat, jak uvedl Jakub Hrbek ze Státního fondu životního prostředí na konferenci Energetická náročnost budov na podzim loňského roku.

Přečtěte si také Nová zelená úsporám Light O programu podrobně v tomto článku

Ministr Jurečka uvedl, že zástupci Místních akčních skupin a EKIS poskytují technickou podporu zdarma pro jednotlivce, kteří např. vzhledem k věku nemají dovednosti potřebné k podání žádosti digitálně. Podle slov ministra vyřizují tito zástupci žádost s příjemci dotace z řad starobních a invalidních důchodců společně.

Při podání žádosti v programu Nová zelená úsporám Light není třeba předkládat projekt na realizaci opatření ani energetický posudek. Realizaci je možné provádět svépomocí. Finanční prostředky mohou krýt až 100 % nákladů a vyplácí se zálohově.

Nová zelená úsporám chystá v roce 2023 rozšíření

Ministerstvo životního prostředí uvádí, že výhledově se i standardní Nová zelená úsporám pro bytové domy rozroste o nabídku pro domácnosti s nižšími příjmy. „Celkově projde program Nová zelená úsporám v první polovině letošního roku několika inovacemi, s cílem otevřít možnosti energetických úspor a instalací FVE maximu domácností,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek ministra životního prostředí Petr Hladík.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.