logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Růst obratu výrobce ventilátorů a motorů

Výrobce ventilátorů a motorů Ziehl-Abegg zaznamenal v roce 2016 nárůst obratu o 8%. „Podmínky v rámci celosvětové a hospodářské politiky byly více než obtížné, přesto jsme uspěli nejen v prosazování naší pozice na jednotlivých trzích," říká generální ředitel společnosti Peter Fenkl. Významný nárůst byl usnadněn díky novým produktům, zlepšením v oblasti logistiky a také větší angažovanosti v prodejích a servisu pro zákazníky.

„Za úspěšným nárůstem prodejního obratu o 8% stojí osobní kontakt a jednání s dodavateli a zákazníky“, vysvětluje Peter Fenkl. To je důvod, proč byl posílen prodej a servis pro zákazníky. Výrobky Ziehl-Abegg jsou technicky náročnější než dříve a poskytování více regionální podpory svým zákazníkům je pro nás samozřejmostí. Jako dodavatelé vzduchotechnických komponentů si uvědomujeme, že naši zákazníci budují nebo přesouvají své evropské výrobní kapacity do východní Evropy a také na Střední Východ a tyto trhy získávají stále vyšší význam. V loňském roce byla otevřena nová pobočka pro ventilační a regulační technologii v Dubaji. Tyto skutečnosti zvýšily exportní podíl na více než 75% z celkového podílu prodeje.

Zatímco obchodní činnost v Německu, která je na vysoké úrovni, rostla jen nepatrně, v dalších evropských zemích došlo k velkému růstu. Dobrým příkladem toho je nárůst obratu brněnské pobočky Ziehl-Abegg o 25%. Jak velký vliv mají politické nejistoty na stabilitu hospodářství ukazuje lehký pokles obratu ve Velké Británii. Současně i pokles britské měny se negativně projevuje na hospodářských výsledcích. Obdobně obtížný je i trh v Rusku. Přesto se podařilo v Rusku obrat v loňském roce oproti roku 2015 zvýšit, ale úroveň před zavedením sankcí není stále dosažena. Prodeje v zemích na amerických kontinentech také vykázaly nadprůměrné zvýšení. V Asii se rovněž dařilo, neprojevuje se však dynamika předchozích let.

Alois Keppler ve firmě Ziehl-Abegg v Bieringenu sestavuje velký ventilátor, který v podobě kompaktního systému ZAplus odstartoval obrovský nárůst poptávky na celosvětovém trhu.
Alois Keppler ve firmě Ziehl-Abegg v Bieringenu sestavuje velký ventilátor, který v podobě kompaktního systému ZAplus odstartoval obrovský nárůst poptávky na celosvětovém trhu.

Rosteme, protože neustále uvádíme na trh nové produkty. Příkladem je radiální ventilátor Cpro, který byl před šesti lety představen zákazníkům jako náhrada za těžké ocelové ventilátory. S využitím speciálního plastu byl vytvořen nový produkt, který vydrží velmi vysoké obvodové rychlosti a spotřebuje méně energie než předcházející modely. Produkt Cpro mimo jiné opět vykázal v loňském roce téměř 50% nárůst. Poptávka po kompaktní ventilátorové jednotce ZAplus, která je na trhu pět let, vzrostla v minulém roce o 56%. Velmi rychle se také uvedly na trh i nejnovější ventilátory ZAvblue a ZAbluefin. Při vývoji ventilátoru ZAbluefin byly uplatněny poznatky získané ve studií tvaru těla velryby keporkak. Tímto jsme ještě více podtrhli naši odbornost předního výrobce technologií v oblasti bioniky. Kromě toho se firmě Ziehl-Abegg dobře daří i v tradiční výrobě motorů. Energeticky úsporné motory ECblue jsou klíčovými hnacími silami našeho úspěchu a dnes jsou využívány v celé řadě nových produktů. Prodeje regulačních jednotek pro výtahové pohony (ZAdyn4) jsou také o 47 procent vyšší oproti minulému roku.

V roce 2016 došlo k zesílení nového trendu. Zákazníci vyhledávají u jednoho dodavatele produkty, které mají široký výkonový rozsah a zároveň se dají snadno a jednotně ovládat. Proto jsme obdrželi velkou zákaznickou podporu pro náš jasný směr, kterým je ZAcode. Zákazníci získali u nás jednoznačný přínos ve zjednodušení instalace, servisu a nastavení vzduchotechnických zařízení. Montážní firmy pracují rychleji a bezpečněji.

V následujících letech budou rostoucími cenami energií a zákonnými úpravami koncoví odběratelé nuceni k využití efektivnějších produktů v nových výrobních závodech a k modernizaci starých produktů. Zejména ve střední Evropě a hlavně v Německu bude otázka modernizace vybavení ovlivňovat příštích pár let. Vyhlídky Ziehl-Abegg pro rok 2017 jsou z tohoto důvodu velice pozitivní. Ziehl-Abegg zahájil na podzim minulého roku výstavbu nového závodu pro výrobu energeticky úsporných motorů ECblue. Novostavba je situována v průmyslové zóně Hohenlohe poblíž Waldenburgu, bezprostředně u dálnice A6. Na pozemku o velikosti 230 000 m2provozuje Ziehl-Abegg výrobu radiálních ventilátorů již od roku 2002 a od roku 2014 také výrobu výtahových motorů a speciálních elektromotorů pro pohon městských autobusů.

Více informací je uvedeno na www.ziehl-abegg.cz

Vypracoval: Ing. Pavel Halabala


Ziehl-Abegg s.r.o. Brno
logo Ziehl-Abegg s.r.o. Brno

Výrobce širokého sortimentu axiálních, radiálních, diagonálních, tangenciálních ventilátorů, výtahových pohonů. Portfolio pokrývá požadavky OEM partnerů, výrobců vzduchotechnických, chladírenských zařízení, filtračních zařízení a technologických celků. ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.