logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Nord Stream 2 požádal o schválení alternativní trasy v dánských teritoriálních vodách


© Fotolia.com

Výstavba plynovodu Nord Stream 2 z Ruska do Německa pokračuje. V současnosti se řeší třetí alternativní trasa v dánských teritoriálních vodách. Přibližně 4/5 plynu z tohoto plynovodu povede do Česka a pomůže tak udržet měrné náklady na přepravu v příznivé výši i pro české zákazníky.

Reklama

Jak informoval Český plynárenský svaz, společnost Nord Stream 2 AG zodpovědná za výstavbu plynovodu Nord Stream 2 z Ruska do Německa požádala o třetí alternativní trasu pro dánský úsek plynovodu. Dánská energetická agentura požádala v březnu společnost Nord Stream 2 AG, aby zvážila třetí alternativní cestu vedoucí skrze výlučnou ekonomickou zónu jižně od ostrova Bornholm.

Žádost o vypracování třetí možnosti navzdory již dvěma plně zpracovaným a připraveným k povolení může být vnímána jedině jako záměrný pokus o prodloužení termínu dokončení projektu,“ uvedla v pondělním prohlášení společnost Nord Stream 2 AG.

Podle zahraničního serveru Platts je aktuálně vybudováno více než 40 % potrubí a stavební práce pokračují v souladu s harmonogramem ve Finsku, Německu, Rusku a Švédsku.

Gazprom se již dříve nechal slyšet, že po dokončení Nord Stream 2 a dalšího budovaného plynovodu TurkStream, jehož přepravní kapacita bude 31,5 miliard metrů krychlových ročně, dojde pravděpodobně ke snížení tranzitu přes Ukrajinu pod 20 mld. m3/rok.

Role České republiky

Navazující projekty navýšení přepravních kapacit v Evropě realizované v Německu a České republice jsou podle Platts v souladu s harmonogramem. Přes Česko bude směřovat většina zemního plynu z plynovodu Nord Stream 2. Desítky miliard metrů krychlových zemního plynu ročně má do Česka už od konce letošního roku přivádět nový plynovod Eugal, který spojí severoněmecký Lubmin, u něhož na pevninu ústí Nord Stream 2, s obcí Deutschneudorf na českých hranicích. Tam na Eugal naváže potrubní část projektu Capacity4Gas, která do značné míry kopíruje existující plynovod Gazela. Nový, zhruba 150 kilometrů dlouhý plynovod, má vést mezi Kateřinským potokem na Mostecku a Přimdou na Tachovsku.

Z 55 miliard metrů krychlových zemního plynu, které ročně přitečou plynovodem Nord Stream 2, jich 45,1 miliardy metrů krychlových bude plynovodem Eugal směřovat na Česko. Toto bude mít velmi příznivý dopad na české plynárenství. V nejbližší době bude docházet k postupnému vypršení platnosti existujících kontraktů na přepravu plynu přes území České republiky. Pokud by stávající kontrakty nebyly nijak nahrazeny, vedlo by to k výraznějšímu přesunu nákladů na provoz přepravní soustavy, vlastněné společností NET4GAS, na tuzemskou přepravu, a tedy i do cen zemního plyn pro zákazníky na území České republiky.

I z tohoto důvodu se jeví brzké dokončení výstavby plynovodu Nord Stream 2 jako pozitivní a z pohledu českých zákazníků potřebné.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.