logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Ceny dřevěných pelet v květnu klesly. Levnější už nebudou

Cena dřevěných pelet výrazně poklesla a právě před létem je nejvhodnější čas se předzásobit.

Reklama

Dřevěné pelety nebo brikety pro vytápění jsou nyní v prodeji až o 20 % levněji než jindy. Palivo se vyplatí objednat dopředu na celou zimu, protože letos už pelety ani brikety určitě levnější nebudou. Pelety aktuálně stojí v průměru 7,30 Kč za kilo, pokud jsou volně ložené, a 7,60 Kč za kilo u sáčkovaných pelet.

Pelety se letos v květnu dostaly na nejnižší cenu za poslední dva roky. Cena pelet klesá od října 2022, kdy proběhl v cenách pelet podobně jako u jiných paliv krátký výkyv způsobený energetickou krizí a válkou na Ukrajině. Od té doby cena kontinuálně klesá a nyní v květnu dosáhla svého minima 7,30 Kč za kilo.

Na podzim už budou pelety určitě o 15 až 20 % dražší než teď. Proto doporučujeme všem, kteří mají doma dost velký sklad, aby se zásobili na celou zimu už teď,“ doporučil Vladimír Stupavský, předseda národní asociace Klastr Česká peleta.

Jarní ceny pelet

Proč jsou pelety tak levné právě v květnu? Pelety se vyrábějí z piliny, která vzniká na pilách, když se řeže dřevo z našich českých lesů. Na jaře a v létě je piliny nejvíc, protože se intenzivně těží a zpracovává kulatina. Jenže to se už netopí. Jak to výrobci pelet řeší?

Aby výrobní linky mohly jet dál, i když končí topná sezóna, ceny dřevěných pelet klesají. Je to každoroční finanční motivace a díky tomu běží prodeje pelet po celý rok a sklady u výrobců se nepřeplní,“ vysvětluje Vladimír Stupavský.

Na jarních cenách pelet nebo briket nejvíc vydělají ti, kteří si vybudovali dost velký sklad, který pojme zásobu paliva na celou zimu. Aktuální ceny pelet u různých prodejců se zobrazují v národní databázi Koupitpelety.cz. Lidé tam snadno najdou dodavatele podle lokality, kam chtějí pelety dovézt.

Komu se vyplatí pelety?

Jak si nejlépe srovnat různé typy vytápění? Není to vždycky snadné. Proto Klastr Česká peleta připravil online kalkulačku nákladů na svém webu www.ceska-peleta.cz. Pro každé palivo a různé typy kotlů tato kalkulačka přepočítá cenu za jednu kilowatthodinu.

Hodně záleží i na účinnosti zdroje tepla. Ve starém kotli na dřevo spálíte mnohem víc paliva než v moderním dřevozplynovacím. Proto do kalkulačky může každý zadat konkrétní účinnost svého kotle, a tak zjistit, jestli by se mu vyplatil nový.

Letos pozor na výměny kotlů

Pelety si můžou objednat do zásoby i ti, kteří se teprve chystají ke koupi peletového kotle. Kvalitní pelety jsou vždy označené kulatým razítkem ENplus. „Tato mezinárodní certifikace zaručuje nejvyšší kvalitu a taky vysokou výhřevnost. Nekvalitní pelety můžou být levnější, ale spálíte jich více a navíc si můžete zničit hořák,“ varuje Vladimír Stupavský.

S objednávkou kotle a rezervací termínu u místního topenáře by lidé letos neměli čekat moc dlouho. V září začne platit zákaz starých neekologických kotlů, které spadají do 1. a 2. emisní třídy. „Topenáři budou mít na pilno, protože zbývá vyměnit ještě asi 150 tisíc těchto kotlů. Jestli se to týká i vás, to snadno zjistíte na štítku na zadní straně vašeho kotle,“ uzavírá Stupavský. Kontakt nejbližšího topenáře lze najít na webu Topenaridotace.cz.



Pozn. redaktora:
Graf nákladů na vytápění, který je součástí zprávy, konkrétně cenu 1 kWh tepelné energie, je nutné brát pouze jako orientační a především ve vztahu ke dřevu a peletám. Například v praxi nemusí být tak zásadní rozdíl mezi tepelným čerpadlem s podlahovým vytápěním a radiátory. Aktuální (13. května) střed nabídek na elektřinu k vytápění v sazbě D45d (20 hodin NT) se pohybuje kolem průměru 6,00 Kč/kWh (kompletní cena při NT = 1 000 kWh/rok, VT = 8 000 kWh/rok), u zemního plynu okolo 2,20 Kč/kWh (kondenzační kotel, cca 20 000 kWh/rok.
Pro srovnání s blízkým zahraničím, koncem dubna se cena pelet v Německu a Rakousku pohybovala okolo 6,00 ct/kWh (bez zahrnutí účinnosti spalování), tj. cca 1,50 Kč/kWh, což je pro české spotřebitele poměrně příznivé, protože nedochází k „odsátí“ nabídky pelet k sousedům a zdražování v tuzemsku.
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.