logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Topný olej zajišťuje bezpečné a spolehlivé vytápění Ještědu

Ještěd je zásoben topným olejem na celý rok, Zdroj: NRG GROUP
Ještěd je zásoben topným olejem na celý rok, Zdroj: NRG GROUP

Celoroční provoz s sebou nese i nutnost vytápění celého objektu a ohřevu teplé vody nejen pro hosty hotelu a restaurace, ale i pro kompletní zázemí budovy. Dlouhodobě se pro vytápění i ohřev využívá topný olej dodávaný skupinou NRG, který splňuje náročné požadavky na bezpečnou, čistou a spolehlivou energii.

V současné době, kdy především u zemního plynu nastává enormní zdražování a je otázkou, zda a v jakém množství bude plyn v budoucnu dodáván, je nezávislost Ještědu na zemním plynu dobrou zprávou nejen pro majitele, ale i pro všechny návštěvníky tohoto unikátního komplexu.

Jak se nám tedy povedlo Ještěd dobít energií tak, aby mohl celoročně fungovat? Zní to jednoduše – nalít topný olej do nádrží a je hotovo. Ovšem je nutné vzít v potaz několik důležitých faktorů. Vrchol je v nadmořské výšce 1 012 metrů a cesta k němu není úplně snadná. Silnice vedoucí nahoru je točitá a přímo pod vrcholem je nutno podjet úzkým tunelem pod trasou lanovky. Velké cisterny nejsou tedy schopné se na vrchol dostat.

Ještěd – Přečerpání topného oleje z cisterny do nádrží
Ještěd – Přečerpání topného oleje z cisterny do nádrží

Ptáte se, jaké jsme zvolili řešení? Dojedeme s velkými cisternami na parkoviště pod Ještědem a přečerpáváme olej do malých cisteren, které jediné jsou schopny na vrchol skrz úzký průjezd dojet. Na vrcholu se pak topný olej opět přečerpává do velkých ocelových nádrží, které slouží jako zásobníky. Tyto nádrže jsou skryté pod zemí a vůbec tedy nenarušují ráz krajiny.

Ještěd – výjezd cisterny s topným olejem tunelem pod lanovkou
Ještěd – výjezd cisterny s topným olejem tunelem pod lanovkou
Cisterna s topným olejem na vrcholu Ještědu
Cisterna s topným olejem na vrcholu Ještědu

Nejen z ekonomických, ale i z ekologických důvodů se Ještěd zásobuje topným olejem jen jednou ročně, kdy je třeba doplnit dostatečné množství paliva na pokrytí celé topné sezóny. Dnes, kdy jsou budoucí ceny energií velkou neznámou, je ideálním řešením mít zásobu topného oleje ve vlastních nádržích na dostatečně dlouhou dobu dopředu. V případě Ještědu je tedy nutné na vrchol dopravit zhruba 70 000 litrů topného oleje. Je to pro nás vždy obrovská výzva, ale tuto komplikovanou logistickou akci, která vyžaduje dlouhou a pečlivou přípravu, jsme byli schopni zvládnout za necelý den.

Topné oleje, se svou čistotou a bezpečným používáním jsou preferovaným řešením ve velké části Evropy. Automatický a bezúdržbový provoz, který respektuje ekologická i ekonomická hlediska spolu s naším kvalitním servisem je řešením, na které se můžete spolehnout.


NRG Group a.s.
logo NRG Group a.s.

Společně s našimi zákazníky věříme ve výhody, které nabízí topný olej a zemní plyn. Proto se staráme o čisté, spolehlivé a efektivní vytápění jejich domů a objektů tak, aby ušetřili svůj čas a peníze.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.