logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Ekologickým kapalným palivům věří přední světoví výrobci

K dosažení cíle bezuhlíkového energetického hospodářství vede více cest s mezistupni. Jeden z nich tvoří vysoce účinné kondenzační kotle na extralehký topný olej s podílem OZE složek. I proto jsou takové kotle vyvíjeny a na trhu v EU nabízeny.

Reklama

V současné době někdy až explozivního nárůstu doslova nenávisti ke všem spalovacím zdrojům tepla pro vytápění budov v médiích působí uklidňujícím pocitem skutečnost, že například i jeden z vedoucích světových výrobců tepelné techniky, Viessmann, investuje do vývoje spalovacích technologií. Důkazem je nový kondenzační kotel Vitoladens 300-C vyvinutý pro spalování nejen současně nabízeného nízkosirného topného oleje, ale i všech dalších variant kapalných paliv, jako je HVO, PtL, FAME aj., která omezují vliv spalin na skleníkový efekt. HVO je rostlinný topný olej. PtL (Power-to-Liquids) je syntetický topný olej vyráběný za pomocí ekologicky vyrobené elektrické energie. FAME je topný olej na bázi methylesteru mastných kyselin na bázi rostlinných produktů.

Kotel tak lze provozovat s běžným extralehkým topným olejem, dále olejem podle specifikace DIN SPEC 51603-6-EL A Bio 20, což je extralehký topný olej s příměsí až 20 % biosložky (FAME) a nebo s parafinovými topnými oleji, což jsou například oleje HVO nebo PtL podle DIN TS 51603-8 a to až v 100 % koncentraci.

Hlavním důvodem, proč Viessmann souběžně i s kondenzačními plynovými kotli, tepelnými čerpadly, fotovoltaickými systémy pro výrobu a akumulaci elektrické energie atd. do toho vývoje investuje je skutečnost, že mimo jiné více než čtvrtina všech tepelných zdrojů v Německu jsou systémy na vytápění extralehkým topným olejem. Nyní je tam v provozu téměř 4,8 milionu olejových kotlů, které jsou zastaralé s nízkou účinností.

Aktuálně platí, že od roku 2026 bude v Německu nutné instalovat nové olejové kotle v kombinaci se zdroji využívajícími obnovitelnými energiemi. Nový kondenzační kotel je proto na kombinaci se solárním systémem připraven. Tato kombinace nejenže šetří životní prostředí, ale také šetří, až 35 procent, energie na vytápění. Na solární systém jsou navíc poskytovány dotace.

Kondenzační kotel
Obr. Kondenzační kotel, který umožňuje spalovat extralehký topný olej s podílem OZE složek, které redukují emise CO2, vytváří mezistupeň na cestě k bezuhlíkovému energetickému hospodářství. Kotel může být ve stejném designu jako podstavený akumulační ohřívač vody. Na obrázku nejsou zachyceny nádrže na zvolené kapalné palivo, které do určitého objemu mohou být ve stejné místnosti.

Vzhledem ke kondenzačnímu režimu je normalizovaný stupeň využití paliva 98 % a z hlediska energetické účinnosti patří do třídy A. Vzhledem k minoritnímu zastoupení vytápění topným olejem v České republice nelze očekávat, že zmíněný kotel bude dostupný přes české zastoupení Viessmann. Nicméně jako výrobek s původem v EU se značkou konformity CE může být pro případné české zájemce dostupný i od jiných subjektů, firem, které poskytnou české podklady, záruku a servis, a při splnění stejných podmínek to platí i na kotle jiných výrobců.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.