logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Chystáte nákup pelet? Dejte pozor na podvodníky

Dřevní pelety, foto © TZB-info
Dřevní pelety, foto © TZB-info

Lidé si objednali pelety a brikety z atraktivního webu, zaplatili předem, ale palivo nedostali. Strakoničtí policisté řešili letos v říjnu dva podobné případy. Jak poznat spolehlivého dodavatele?

Reklama

Dobrým vodítkem můžou být národní databáze Koupitpelety.cz a Koupitbrikety.cz, kde najdete ověřené prodejce.

Podezřele nízká cena paliva by měla být prvním varováním

„Prodejce záhy přestal komunikovat, zboží nedodal a peníze nevrátil,“ popsala mluvčí strakonické policie Jaromíra Nováková nedávný případ. Zákazník přitom objednal brikety za více než 10 tisíc korun a peníze poslal předem na účet.

Ještě o něco vyšší částku poslal podvodníkům i další muž ze Strakonicka, tentokrát za pelety. „I v tomto případě komunikace s prodejcem skončila a peníze jsou už zřejmě v kapse podvodníka,“ podotkla Jaromíra Nováková pro server Jižní Čechy teď.

„Zatím jsme se v Česku setkali s podvodníky spíš výjimečně, ale víme v současné době o podobných případech i v Německu,“ komentuje kauzu Vladimír Stupavský, předseda Klastru Česká peleta. Naštěstí v případě pelet existuje jednoduchá pomoc: nakupovat jen od certifikovaných dodavatelů. Mezinárodní certifikace ENplus zákazníky efektivně chrání a v Česku ji má 96 % výrobců a prodejců pelet.

Klastr Česká peleta navíc provozuje webové stránky Koupitpelety.cz, kde si může každý najít svého spolehlivého dodavatele. Na mapě Česka už najdeme přes čtyřicet peletáren. Podobná databáze existuje i pro nákup briket: Koupitbrikety.cz.

Falešné certifikáty a podvodné nabídky s peletami

Podvodníci často nabízejí pelety nebo brikety za nižší ceny, často dokonce používají i padělané certifikáty. Existují dvě hlavní strategie, jak dochází k podvodům:

  1. Nízká kvalita paliva: Zákazníci můžou obdržet pelety, které neodpovídají standardům kvality, a tím pádem můžou poškodit topné zařízení.
  2. Nedodání zboží: Zákazníci zaplatí za zboží předem, avšak nikdy ho nedostanou. Prodejce nekomunikuje.
Přečtěte si také Biomasa vs. tepelné čerpadlo – srovnání měrných provozních nákladů Přečíst článek

Jak se ochránit před podvody?

Takhle musí vypadat originální značka ENplus.
Takhle musí vypadat originální značka ENplus.

1. Ověřte certifikaci dodavatele

Klíčové pro zajištění kvality paliva je ověřit, zda dodavatel disponuje certifikátem ENplus s unikátním identifikačním číslem. Tento certifikát zaručuje kvalitu pelet od výroby až po skladování. Certifikace výrobců i prodejců najdete na webu ENplus.

Mezinárodní certifikační systém ENplus také aktivně vyhledává a přísně postihuje všechny pokusy o falzifikaci certifikátů, takže můžete kontrolovat i černou listinu podvodníků

2. Dejte si pozor na podezřelé obchody

Podvodné e-shopy s palivem vypadají často velmi profesionálně a mohou být těžko odlišitelné od spolehlivých obchodů. Doporučujeme neplatit předem, pokud obchodník není důvěryhodným známým dodavatelem. Při prvním dodání preferujte platbu při převzetí nebo na fakturu.

„Bránit se můžete jen tak, že nebudete posílat peníze předem, ale dobírkou, případně zvolíte nebo nabídnete osobní převzetí,“ uvedla i mluvčí strakonické policie Jaromíra Nováková.

3. Prověřte informace o dodavateli

Zkontrolujte telefonní číslo, IČO a další kontaktní údaje. Může se stát, že podvodníci používají informace existujících společností, aby vypadali důvěryhodněji.

Kde najít ověřené dodavatele pelet?

Pro zajištění spolehlivého dodavatele dřevěných pelet či briket doporučujeme využít ověřené platformy Koupitpelety.cz a Koupitbrikety.cz. Zde najdete seznam certifikovaných dodavatelů, kteří splňují všechny standardy kvality..
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.