logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Konec nepříjemnému zápachu ve vašem okolí

Zápach po amoniaku, sirovodíku a ostatních látek může být výrazným způsobem zredukován!

Nepříjemný zápach představuje velký problém. Nejen tím, že je nanejvýš nepříjemný, ale často bývá také nebezpečný pro zdraví. Zaměstnanci výrobních závodů jsou obtěžováni nepříjemným zápachem steně jako obyvatelé v blízkém okolí jeho výskytu. Patentovaný systém Merlin pomáhá v mnoha případech k čištění technologického, odpadního vzduchu a tím i k lepší kvalitě venkovního ovzduší.

Za pachovou záteží a kontaminací upotřebeného, odpadního vzduchu jsou dvě hlavní příčiny: procesy hoření (mimo jiné doprava, lokální vytápění fosilními palivy, tepelné elektrárny) jakož i odbourávání, rozklad a přeměny organické hmoty (např. v potravinářském průmyslu při sušení a zpracování přírodních surovin, nebo při zcela přirozených přírodních procesech kvašení a zrání plísní, jakož i výroba cukru a zplyňování BIO plynu).

Přesně ony, snadno prchavé a zapachající sloučeniny, které vznikají díky přirozeným přírodním procesům, jako amoniak, sirovodík a mastné kyseliny (např. kyselina máselná), mohou být biologickou a přirozenou cestou znovu ze vzduchu odstraněny. Je známa chemická struktura pachových molekul, která se nechá chemickou přeměnou pachovými iniciátory odstranit.

Při neutralizaci nepříjemných zápachů počítá systém Merlin s vyřešením TOP problému s použitím vhodného rozpouštědla. Pachový absorbér bude jednoduše rozstřikován vysokotlakými tryskami prostřednictvím velmi jemné rozprašovací techniky proti zdroji zápachu. Koncentrace deaktivátorů pachu a intenzitu účinosti dbourání pachu je možné plynule regulovat. Touto metodou mohou být maskované chemicky uzavřené molekuly a nebo také reaktivní molekuly s bezprostředním i okolním vzduchem.

Vodní mlhovina - zabiják prachu

Systém Merlin snižuje obsah prachu ve vzduchu až do výše 80%

Mnoho zaměstnanců je ve svém povolání vystaveno nadměrné koncentraci prachu. Čím menší částice prachu, tím škodlivější jsou pro zdraví člověka. Proto je nutné udržovat prašnost (zátěž jemným prachem) na pracovišti, na co možná nejnižší úrovni.

Snižování prašnosti je konec konců jedním ze základních úkolů a filosofie podnikání firmy Merlin. Díky systému Merlin vyrobená nejjemnější vodní mlhovina zavlhčí volné prachové částice ve vzduchu, ony stežknou a klesají rychleji k zemi - nevýří se vzduchem. Prach tak může být rychleji a efektivněji odsávaný. Za normálních okolností stačí zvýšit vlhkost o 0,1 až 0,5 hmotnostních procent, aby byl jemný prach navázán. Tím budou emise prachových částic drasticky zredukována, prokazatelně až o 80%.

Zvláště vhodný tento typ čištění vzduchu je při zpracování sypkých hmot a v průmyslu zpracování recyklovatelných odpadů. Zde se postará systém Merlin o dalekosáhlé bezprašné prostředí při drcení, přepadání na dopravních pásech a třídění jakož i při plnění zásobníků sil a bunkrů dopravními pásy či kolovými nakladači a nákladními automobily. Celé pracovní prostředí tím bude pro člověka, materiál a stroje lepší a výrazně zdravější a provoz technologíí hospodárnější.

Být příjemně ochlazen a stále svěží

Merlin adiabatickým chlazením podporuje pozitivní energetickou bilanci


Vysokotlaká stanice s řídící jednotkou - příklad řešení

V letním období je problematika chlazení velmi vážným a diskutovaným tématem, zejména v administrativních budovách a výrobních objektech. To nejen kvůli příjemnému prostředí v místnosti, kde je adiabatické chlazení Merlin bezvadná věc, ale především také z ekonomického pohledu, protože představuje cestu k velmi úspornému řešení energetické bilance nákladů provozu klimatizačních zařízení.

Efekt adiabatického chlazení využívá efektivně existující tepelnou energii v budově, redukuje emise CO2 jakož i množství prachových částic, voda jako kapalina ve formě vodní mlhoviny se využivá k odpařování. Je to jinak než u tradičního klimatizačního zařízení, kde se nevyužije žádná další energie. Princip působí velmi jednoduše. U patentovaného technického systému Merlin - Cooling se odpaří voda a přitom ochladí okolí. Vzduch odebere tutu energie potřebnou na odpaření a tím sám se ochladí. Velmi příjemným a pozitivním vedlejším efektem je, že se touto metodou zredukují provozní náklady oproti kompresorovým klimatizačním zařízením až do výše dvou třetin provozních nákladů.

To jest snížení nákladů na provoz kompresorových klimatizací o 50- 65% !

Po odpaření mlhoviny odebere cca. 700 W energie tepla na jeden litr odvedené vody z vnějšího vzduchu. Při zvýšení vlhkosti vzduchu o 2 g/m3, se ochladí vzduch z 30°C na 25°C.

Příklad energetické úspory:

Při obměně vzduchu a přívodu čerstvého vzduchu v absolutní hodnotě 11.000 m3/hod., systém adiabatického chlazení Merlin - Cooling sníží teplotu z 25°C na 18°C a zvýší relativní vlhkost vzduchu v prostředí ze 40% na 61% a tím odebere 26,16 kW energie na adiabatickou přeměnu energie vzduchu.

Přídavky & pomocný materiál

Sama voda často nestačí. Proto Merlin doporučuje v boji proti nepříjemnému zápachu různé přísady speciálního složení uznávaných mezinárodních výrobců. Tento účinný prostředek v nízkých koncentracích se rozprašuje vysokotlakým systémem Merlin, který na biologickém principu přirozenou cestou velmi efektivně redukuje zapáchající sloučeniny (výpary).

Bakterie proti zápachu

Biologicky odbouratelné tekuté koncentráty urychlí rozklad zbytků obsahujících škrob, tuky a bílkoviny. Takové prostředky jsou pokládané za ekologicky přijatelné, nejsou lidem ani živočichům nikterak nebezpečné, jsou biologicky odbouratelné. Nasazením bakterií je dosaženo lepšího odbourání organické hmoty v pevných a tekutých odpadních zbytcích, za současného zřetelného snížení nepřijemného zápachu. Příměs étherických látek přispívá dodatečně k neutralizaci zápachu.

Zdroj: VTA inženýring a technika prostředí.

Deaktivátory pachu

Vysoké koncentrace dusičnanů reagují s velkým množstvím vápníku a hořčíku, vyrobených z přírodního vápence.Vápenec působí velmi příznivě na průběh biologických procesů. Pach potlačující příměsi jsou přimíchány do rozprašované vody. Zamezují dalekosáhlým anaerobním poměrům a tím se potlačuje tvorba sirovodíku a jiných pachových intenzivně prchajících látek. Potřebné dávkované množství závisí na řadě parametrů (teplota, chemická spotřeba kyslíku CSB, průměr kanalizace atd.).

Reakcí velmi účinných dusičnanů je potlačováno tvoření kyseliny sírové a snižování náchylnosti ke korozi kanalizačních systémů což vede k výraznému snížování nákladů na opravy a údržbu. Současně se zlepšuje kvalita odpadní vody a tím také vlastnosti usazenin v odkalovacím zařízení čističky odpadních vod.

Biologické deodoranty

Koncentrované estery - tekuté produkty - neutralizují úžasně rychle zápach, který vznikne při rozkladném procesu organického materiálu (odpad, plíseň/humus, výkaly, atd.). Studie uvádí účinnost od 60 do 80% odbourání pachových látek.

Biologické deodoranty nalézají také uplatnění při zpracování gumy, slévárenství, v potravinářském průmyslu, při destilaci v destilačních kolonách, při malbách omítek a lakovnách, při kompostování a úpravě vody. Prostředky jsou plně biologicky odbouratelné a ředí se vodou na koncentraci 0,1 - 0,2%. Látky v receptuře neobsahují žádný fosfor ani jiné škodlivé látky.


Drekoma
logo Drekoma

DREKOMA - výhradní dovozce vlhkoměrů a zvlhčovacích systémů firmy MERLIN Technology GmbH. Úprava a demineralizace vody - reverzní osmoza,obchodní a zprostředkovatelská činnost, dřevařské stroje a zařízení, zpracování znaleckých posudků v oboru.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.