logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

PODCAST: Větráním s rekuperací k úsporám tepla při vytápění

Značka Bosch je v oblasti vytápění spojena k nabídkou kotlů a tepelných čerpadel. V prvním čtvrtletí 2023 bude nabídka rozšířena o větrací jednotky s rekuperací tepla. Jak zdůrazňuje Ing. Pavel Kvasnička, Ph.D., který má na starosti technickou podporu prodeje výrobků Bosch, tak větrání s rekuperací tepla je možné chápat nejen jako nezbytnou součást techniky, která se podílí na vytváření tepelné pohody a zdravého vnitřního prostředí, ale i jako zajímavý nepřímý zdroj tepla.

Reklama

Poslechněte si podcast:
Více zajímavých podcastů na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Vnitřní zisky (od spotřebičů aj.) nebo vnější zisky (od Slunce aj.) tepla snižují nároky na vytápění a podobně pozitivní význam na vytápění má i teplo, které se při větrání vrátí zpět do domu.

Na český trh budou uvedeny dva konstrukční typy rekuperačních jednotek ve dvou výkonových řadách. První typ je určen pro nástěnnou montáž a bude s výkonem do 260 m3/hod a do 460 m3/hod. Druhý typ o menším výkonu 120 nebo 160 m3/hod je určen pro podstropní nebo nástěnnou instalaci. Primárně jsou určeny pro rezidenční objekty, především byty a rodinné domy.

Obr: Vent 5000 C (pro stěnovou konstrukci)
Obr: Vent 4000 (pro podstropní nebo nástěnnou instalaci)

Obr: Dva konstrukční typy Vent 5000 C (pro stěnovou konstrukci) a Vent 4000 (pro podstropní nebo nástěnnou instalaci)

Základní regulace činnosti jednotek se opírá o čidla organického znečištění vzduchu (pachy aj.) a relativní vlhkosti vzduchu. Doplňkově lze řízení obohatit i o sledování koncentrace oxidu uhličitého CO2.

Pro majitele kotlů nebo TČ značky Bosch bude přínosem jednotný design a systém řízení s využitím společné aplikace pro chytré telefony. Aplikace poskytuje informace o provozních parametrech jednotky a umožňuje úpravu jejich požadovaných hodnot.

Zamrznutí výměníku, které hrozí při venkovních minusových teplotách a vysoké vlhkosti odváděného vnitřního vzduchu, zabraňuje elektrický dotop.

Obr: Entalpický výměník
Obr: Entalpický výměník
Obr: Regulátor teploty s čidlem vlhkosti
Obr: Regulátor teploty s čidlem vlhkosti

Podstatným kritériem výběru větrací jednotky jsou její emise hluku. A i v tomto směru větrací jednotky Bosch nabídnou příznivé parametry. Na nich se podílí nejen výběr výkonově řízených tichých ventilátorů a konstrukce jednotky z hluk tlumícího EPP materiálu, ale i tlumiče hluku, které jsou součástí příslušenství.

Vedlejším, přitom velmi vítaným přínosem využití konstrukčního plastu je nízká hmotnost jednotky. Proto instalaci menší jednotky zvládne jen jeden pracovník. Projekci i instalaci ulehčuje variabilita přívodů a vývodů vzduchu. Výměnu filtrů vzduchu si snadno provádí uživatel a dobu, kdy filtr vyměnit, mu signalizuje kontrolní světlo LED.

Nyní koncem roku 2022 bude probíhat předprodejní seznamování obchodních partnerů s přednostmi větracích jednotek Bosch včetně školení pro využití návrhového software. Ten umí optimálně řešit jak hvězdicový rozvod vzduchu od jednotky do každé místnosti zvlášť, tak i větvený rozvod, se kterým se počítá spíše u větších domů.

Obr: Výměnné filtry volitelných jemností
Obr: Výměnné filtry volitelných jemností
Obr: Hvězdicový rozvod vzduchu od rekuperační jednotky
Obr: Hvězdicový rozvod vzduchu od rekuperační jednotky


 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.