logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Regulace větracího systému Zehnder v rodinném domě

Při uvádění systému nuceného větrání s rekuperací tepla je třeba prověřit průtoky vzduchu do jednotlivých místností. S kamerou jsme navštívili měření a regulaci větracího systému Zehnder v rodinném domě.

Reklama

Ing. Roman Šubrt popisuje regulaci průtoků větracího systému Zehnder při jeho uvedení do provozu v rodinném domě.

Nucené větrání zajišťuje v interiérech budov trvalý přísun čerstvého a čistého vzduchu. Rekuperací tepla navíc dochází k úspoře energie na vytápění. Větrací jednotky se proto stávají standardem i v rodinných domech.

V rodinném domě, který jsme navštívili, je instalována větrací jednotka ZEHNDER Comfo Air Q 350. Jedná se o komfortní větrací jednotku s vysokou účinností zpětného získávání tepla. Větrací systém Zehnder je zde s paprskovým rozvodem vzduchu od rozdělovačů k jednotlivým ventilům. Takový systém zajišťuje akustický komfort, je snadno čistitelný v každém bodě a umožňuje nastavení průtoků vzduchu do jednotlivých tras.

Při uvádění systému nuceného větrání do provozu je třeba prověřit, zda je požadovaný objem přiváděného a odváděného vzduchu distribuován větracím systémem podle projektovaných průtoků do přiváděcích a z odváděcích ventilů v místnostech. Podívejte se s námi na regulaci a předání větracího systému Zehnder v rodinném domě v naší reportáži. Na kameru hovoří Ing. Roman Šubrt, technický a obchodní poradce ze společnosti Zehnder Group Czech Republic.

Hygienické rozvody vzduchu Zehnder
Jedině volbou kvalitních větracích jednotek i rozvodů vzduchu získá zákazník ve svém rodinném domě to, co od systému větrání s rekuperací tepla očekává = neustále čerstvý čistý vzduch. Na rozdíl od větrací jednotky se rozvody zabudovávají do stavby a po jejich instalaci již k nim není přístup nebo jen velmi omezený. Proto je nutné rozvodům vzduchu věnovat velkou pozornost! Zehnder je prvním výrobcem, který začal vyrábět větrací trubky s hladkým vnitřním povrchem Clinside. Patentovaný antibakteriální a antistatický povrch Clinside výrazně snižuje usazování prachu, zajišťuje čistý a hygienický provoz. S "hvězdicovitě" navrženými rozvody vzduchu umožňuje i po mnoha letech provozu snadné a důkladné čištění. Je certifikovaný uznávaným německým hygienickým institutem.

Talířové ventily Zehnder Luna
Tiché proudění vzduchu bez průvanu. Pro přívod a odvod vzduchu do/z místností. Decentní vzhled s konstantní výškou pouhých 30 mm, ohodnocený prestižní cenou IF Product Design Award. Zajišťují extrémně tiché proudění vzduchu bez průvanu pro dokonalé vnitřní klima. Instalace ventilů Luna je velmi rychlá, snadná a těsná. Umožňují rychle a jednoduše můžete nastavit optimální průtok vzduchu. Přívodní ventil Luna S125 je dostupný volitelně s adaptérem Air Blocker, kterým lze v případě potřeby omezit úhel proudění z 360° na 240°. Nový ventil odváděného vzduchu Luna E125 je dodáván s bezplatným filtrem, zabraňující znečištění větracích trubek.

Vrtulkový anemometr testo 417 s integrovanou vrtulkou 100 mm měří současně rychlost proudění, z něj dopočítá objemový průtok, a teplotu. Měřicí trychtýře, které jsou součástí sady, umožňují přesné měření objemového průtoku na vzduchových vyústkách díky tomu, že trychtýř vytváří definované průtokové podmínky v určité vzdálenosti od vyústky v pevném průřezu. V případě, že proudění na vyústce je příliš zvířené až turbulentní, je možné sestavu doplnit o usměrňovač objemového průtoku, který naleznete v nabídce Testo. Na displeji přístroje odečtete minimální, maximální a průměrnou hodnotu objemového průtoku.
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.