logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Větrání s rekuperací pro školy a kancelářské budovy

V posledních letech je kladen velký důraz na snižování energetické náročnosti budov a úspory energie. Toho je dosahováno především zateplováním a výměnou oken. Z hlediska energetických úspor se jedná o přínosná opatření, ale zároveň je třeba věnovat pozornost kvalitě vnitřního prostředí, která může zejména instalací těsných oken oproti původním netěsným utrpět.

Kvalita vzduchu ve vnitřních prostorách budov je zhoršována přítomností lidí, se kterou je spojena produkce CO2, vodní páry, pachů. Dalším problémem je uvolňování škodlivých látek z nábytku, podlahových krytin, kancelářského vybavení aj. Toto se ve zvýšené míře týká objektů, kde se vyskytuje vysoká koncentrace osob, jako jsou školy a kancelářské budovy a kde o větrání rozhoduje lidský činitel, například otevíráním oken.

Dodržování doporučených hygienických limitů koncentrace oxidu uhličitého CO2 za současného dosažení energetických úspor lze splnit pouze instalací nuceného větrání s rekuperací tepla.

Pro větrání větších prostor jako jsou školy, kanceláře, fitness centra, obchody a podobně jsou určené rekuperační jednotky Totus, dodávané společností REGULUS. Trvalým větráním zajišťují zdravé a kvalitní vnitřní prostředí s maximálním důrazem na úsporu energie. Řada jednotek Sentinel Totus2 je novou generací rekuperačních jednotek s mnoha konstrukčními vylepšeními. K dispozici jsou ve třech výkonových variantách Mini, Midi a Maxi se jmenovitým průtokem vzduchu od 600 do 1900 m3/h. Pokud zvážíme, že základním doporučeným kritériem pro hygienické větrání je výměna vzduchu 25 m3/hodina na osobu, pak jednotky mohou zajistit větrání prostorů, ve kterých je trvale přítomno 24 až 76 osob. O tom, zda to může být více nebo méně, se lze informovat například v tomto článku.

Jednotky Sentinel Totus2 jsou vybaveny moderním rekuperačním výměníkem s účinností až 96 %, úspornými EC/DC motory, integrovaným elektrickým předehřevem vzduchu, automatickou inteligentní ochranou proti zamrznutí výměníku a vestavěnou regulací. Kompaktní provedení jednotek již obsahuje integrovaný LCD ovládací panel pro jednoduché ovládání a teplotní čidla. Ovládací panel i teplotní čidla je možné umístit i na zeď nebo přemístit podle aktuálního požadavku stavby. Všechny modely jednotky Sentinel Totus2 jsou standardně dodávány s vyměnitelnými syntetickými filtry třídy G4. Volitelně je možno použít filtry vyšší třídy filtrace.

Konstrukce všech jednotek umožňuje instalaci ve vnitřním i venkovním prostředí, čímž je zajištěna vysoká variabilita použití. Modely Mini a Midi se mají bezrámovou konstrukcí z pozinkovaného plechu Aluzinc, z vnitřní strany opatřeného akusticky a tepelně izolační pěnou. Desky z Aluzinku umožňují montáž jak do interiéru, tak do exteriéru objektu. Modely Totus Maxi se vyrábějí s hliníkovým rámem a oboustranně pozinkovaným plechem doplněným akusticky a tepelně izolační pěnou.

Hlavní přednosti jednotek Totus:

  • Možnost instalace v exteriérech i interiérech
  • Bezrámová konstrukce s termoizolační a zvukově izolační pěnou
  • Úsporné EC/DC motory
  • Vestavěný LCD ovládací panel s možností přemístění
  • Možnost nastavení časových režimů
  • Integrovaný automatický letní bypass
  • Automatická inteligentní protimrazová ochrana
  • Integrovaný předehřev vzduchu
  • Možnost komunikace jednotek s nadřazeným systémem řízení
  • Integrované čerpadlo pro odvod kondenzátu
  • Splňují podmínky Ecodesign
  • Jednoduchá obsluha a instalace
  • Horizontální provedení


REGULUS spol. s r.o.
logo REGULUS spol. s r.o.

Regulus byl založen roku 1992 v Praze a od té doby se podařilo vybudovat stabilní ryze českou firmu, která dnes celkem zaměstnává, i ve svých dceřiných společnostech, téměř 180 kvalifikovaných pracovníků. Jedná se o dynamicky se rozvíjející firmu ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.