logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Výjimečná jednotka Elektrodesignu pro větrání bytových domů

Vzduchotechnická novinka zaujala na Aquathermu 2018 i porotu

Větrací jednotka s rekuperací pro bytové domy má nejmenší stavební výšku na českém trhu, jednoduchou montáž, minimální údržbu a vejde se nad splachovač na WC. Ale s Ing. Ivanem Cifrincem, Ph.D., MBA jsme hovořili i o smart technologiích, vzdělávání v technických oborech a optimismu v tomto směru.

Reklama

Větrací jednotka vystavovatele ELEKTRODESIGN ventilátory spol. s r. o. Pluggit Avent G získala čestné uznání. Jsme rádi, že pozvání k rozhovoru přijal Ing. Ivan Cifrinec, Ph.D., MBA, zakladatel společnosti a garant technického rozvoje.
Jednotka Pluggit Avent G má variabilní přívod i odvod vzduchu, možnost montáže v horizontální i vertikální poloze, je určena pro větrání bytů dle okolností až do 120 m2 a tomu odpovídají i její rozměry. Není ji tedy problém umístit do malých bytů například nad závěsný set WC.

Výkres mého prvního ventilátoru byl na pauzáku a mám ho zarámovaný

Ing. Ivan Cifrinec, Ph.D., MBA.: "Novinka je výsledkem koncernové spolupráce, je určena zejména pro německý trh, kde se prodává v desetitisícových sériích, ale pravda je, že máme k výrobku i co dodat.
V Elektrodesignu máme tradici, máme vývoj, výrobu i zkušebny. Vyrábíme velkou vzduchotechniku, ventilátory, regulaci a další široký VZT sortiment. Když jsme začínali podnikat, byla to doba nedostatku sortimentu pro VZT, který by odpovídal standardům svobodného světa. Já jsem původem elektrotechnik, elektronik a pohonář, a tak jsem se do toho pustil s vervou. Již v roce 1993 jsem zkonstruoval, vyráběl a prodával první ventilátory.
Právě naše dlouholeté zkušenosti nám dovolují změny i u nové jednotky Pluggit Avent G, kde budeme mírně upravovat elektroniku pro lepší uzpůsobení pro český trh."

Jednotka Pluggit Avent G je univerzálním řešením pro všechny rezidenční projekty

TZB-info: Očekáváte úspěch i na českém trhu s velkým podílem bytových domů?

Ing. Ivan Cifrinec, Ph.D., MBA: "Určitě, to mohu potvrdit. Ačkoliv jednotka vypadá jako jakákoliv jiná jednotka na trhu, je výjimečná. Jsme rádi, že to reflektovala i odborná porota zde na Aquathermu. Jedná se o nejplošší jednotku na trhu, určenou do omezeného prostoru nad splachovače v hygienických místnostech a je i finančně dostupná. I proto má ambice být ideální jednotkou také pro developery.
Jednotka je vhodná nejen pro novou výstavbu, ale i pro rekonstrukce stávajících domů. Jednotka Pluggit Avent G je univerzálním řešením pro všechny rezidenční projekty. "

TZB-info: Ve vaší nabídce jsou i prvky pro lokální větrání a prvky pro zákazníky požadující tzv. smart nebo chytré řešení. Jak si stojí vedle standardního VZT sortimentu?

"Samozřejmě, že firma musí reagovat na požadavky trhu. Moderním trendem ve vytápění, VZT i třeba v bílé technice je dnes elektronizace všeho. Všichni máme chytré telefony a mnozí zákazníci tam chtějí mít kde co, od kotle přes větrání po žehličku. Není divu, že pak řešíme sběr, využití a v důsledku i zneužití dat," řekl Ing. Ivan Cifrinec, Ph.D., MBA. a na rozdíl od nadšení z novinky zde poněkud zvážněl a pokračoval: "Z pohledu celoživotního technika bych řekl, že se jedná v určitém směru o - a to prosím do uvozovek - "hračku", protože možnost ovládání pomocí aplikace v telefonu má na energetické hodnoty, které jednotka je schopna šetřit nebo případně produkovat tak minimální vliv, že nenalézám žádný vážný důvod, který by nás vedl k potřebě to detailně sledovat a neustále ovládat."

TZB-info: Vystudoval jste ČVUT FEL v oboru elektrických přístrojů, strojů a pohonů, v anglickém Sheffieldu pak řízení firmy, na VUT v Brně jste obhájil doktorát na Ústavu technických zařízení budov a vybudovat jste úspěšnou firmu, která kromě výrobních, vývojových a laboratorních kapacit měla i jednu z prvních sítí odborných velkoobchodů, zabývajících se prodejem vzduchotechnických výrobků na území České a Slovenské republiky. Přesto jste v roce 2012 dokončil fúzi s globálním výrobcem vzduchotechnických zařízení, koncernem Soler & Palau Ventilation Group, který provozuje výrobní závody na všech kontinentech.

Ing. Ivan Cifrinec, Ph.D., MBA: "Všechna má studia mi pomohla k posílení firmy. Ale posledních 10 let jsem si uvědomoval, že financování firmy s půlmiliardovým obratem je čím dál tím složitější. Firmě se velmi dobře dařilo, ale lámal jsem si hlavu s tím, co bude, jaký vliv bude mít další rozvoj globalizace. Nejde přitom jen o provoz firmy, je třeba myslet na financování vývoje a rozvoje."

Co vedlo dále k rozhodnutí začlenit původně čistě českou a úspěšnou firmu do mezinárodní korporace a jak dlouho takové rozhodnutí a přípravy trvají? Proč podporujete technické vzdělávání a jak vidte budoucnost technických oborů v ČR? Zajímají vás odpovědi na tyto otázky? Podívejte se na videorozhovor.

Ing. Ivan Cifrinec, Ph.D., MBA oslavil se svým týmem v Elektrodesignu v loňském roce nejen významné životní jubileum, ale i jubileum firemní. On sám je po celou svoji profesní kariéru věrný vývoji a testování řídicích systémů, silnoproudé elektrotechnice a pohonům s ventilátory a vzduchotechnice. Pracoval na analýzách poruchových stavů a v posledních letech se věnuje také aktuální problematice ERP a ekodesignu větracích jednotek. Výsledkem jsou měřicí a testovací zařízení v řadě servisních pracovišť i škol a patentová řešení pro zařízení pro řízenou distribuci vzduchu a pro zpětné získávání tepla ve VZT.

Jsme rádi, že si Ivan Cifrinec na Aquathermu našel čas na rozhovor pro TZB-info a přejeme jemu osobně i společnosti další úspěšné inovace, kreativní zaměstnance a spokojené zákazníky.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.