logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Jak a proč správně větrat?

Reklama

Průměrná osoba spotřebuje denně 2 kg potravin a 2 litry vody, ale vydýchá 15 kg vzduchu, což představuje 12 000 litrů. Uvnitř budov tráví 90 % svého času, a tak velmi záleží na kvalitě vzduchu, jaký v nich dýchá. Větrání je pro většinu lidí přirozená činnost, přesto je úroveň ventilace v interiérech často nedostatečná. Do vzduchu se při různých aktivitách jako je praní, vaření, sušení prádla dostává vlhkost, jejíž následky mohou negativně ovlivňovat zdraví jedince. Správné zásady větrání a znalost typů větrání jsou základním pilířem pro dosažení optimálního vnitřního klimatu.

Proč větrat?

Charakter vzduchu pocítí člověk hned, jakmile vstoupí do domu. Příjemný čerstvý vzduch je tedy první vizitkou, ale především je propojením interiéru s venkovním prostředním. Člověk má tak stále pocit kontinuity s okolím a přírodou.

Při běžných aktivitách v domácnosti v průběhu dne, ale také díky dýchání, se dostává do vzduchu vlhkost. Obvyklá produkce vlhkosti u jednoho člověka je asi 2,5 litrů za den. Z toho důvodu je potřeba okna otevřít a vlhkost odvětrat. Optimální vlhkost by se měla pohybovat kolem 45 %. Dalším důvodem pro větrání je udržení optimální koncentrace CO2. Nadměrné množství oxidu uhličitého je ukazatelem zhoršené kvality vzduchu, kterou člověk vnímá jako únavu, bolesti hlavy, pálení očí nebo zhoršenou schopnost soustředění se. Doporučená úroveň CO2, kdy lidé začínají vnímat sníženou kvalitu vzduchu, se pohybuje na úrovni 1000 ppm.

Zásady správného větrání

Větrání otevřenými okny je pro většinu lidí téměř instinktivní záležitostí, přesto je úroveň ventilace v domech často nedostatečná. Pro vytvoření nejlepšího vnitřního prostředí je potřeba dodržovat několik zásad.

  • Větrejte doma alespoň třikrát denně, zejména v koupelně, kuchyni a ložnicích
  • Zavírejte dveře do koupelny, když se sprchujete, po sprchování otřete stěny a podlahu a otevřete okno
  • Větrejte ve svém pokoji tak, že budete okna otevírat spíše častěji a na krátkou dobu
  • Větrejte častěji na začátku topné sezony
  • Nesušte mokré prádlo a jiné věci uvnitř bytu, ideálně používejte balkon nebo sušárnu. Pokud nemáte takovou možnost, sušte prádlo u otevřeného okna
  • Nestavte nábytek k obvodovým zdem budovy
  • Vždy používejte poklice na hrnce a pánve při vaření, ušetříte tím i energii

Jakým způsobem můžete větrat

Lze využít různých způsobů ventilace, jejíž kombinace zajišťuje zdravé a příjemné vnitřní klima a zabraňuje přehřívání v teplém období.

Větrání střešními okny, využití komínového efektu a příčného provětrání

Větrání by mělo být krátké a časté. Výborného výsledku lze dosáhnout využitím komínového efektu, tedy vytvořením teplotního rozdílu a rozprouděním vzduchu. Teplý vzduch je lehčí než studený, a proto stoupá vzhůru, čímž vzniká komínový efekt. Teplý vzduch poté opouští budovu nahoře otevřeným okny a vydýchaný vzduch je tak vyměněn za čerstvý. Účinek komínového efektu závisí na rozmístění oken. Ideální kombinací jsou okna fasádní a střešní. Také příčné provětrání, kdy jsou okna umístěná naproti sobě, zajišťují vynikající ventilaci.

Chladící účinek přirozené ventilace

Využitím ventilace v noci dochází ke zvýšení chladícího účinku přirozené ventilace. Noční chlazení je účinný způsob, jak ochladit interiér budovy, zajistit nižší teploty v domě během následujícího dne, a snížit tak náklady na používání klimatizace. Příčný efekt větrání umožní protilehlá střešní okna. V kombinaci s venkovní markýzou zajistí velmi účinné chlazení.

 

Průběžná ventilace

Ventilační klapky střešních oken umožňují nepřetržitou a kvalitní výměnu vzduchu v průběhu dne bez nepříjemného průvanu. Klapka je navíc osazena filtrem, který zabraňuje proniknutí hmyzu, pylu nebo prachu dovnitř.

 

Automaticky řízená ventilace



Sluneční čidlo měří intenzitu slunečního záření
zdroj VELUX

Komfort a pohodlí jako bonus přísunu čerstvého vzduchu zajistí střešní okna VELUX INTEGRA na elektrický a solární pohon, která lze naprogramovat tak, aby se otevírala a zavírala v určitý denní čas, v určité dny v týdnu nebo ve stanovené datum. V případě deště se okna sama zavřou díky dešťovému senzoru, ventilační klapky ale zůstanou otevřené a zajistí přívod čerstvého vzduchu. Spojením komínového efektu s naprogramovaným otevíráním je zajištěna optimální ventilace. Další možností, jak zajistit optimální prostředí v domě, je jednotka pro řízení vnitřního klimatu KRX 100 od firmy VELUX, která automaticky ovládá všechny venkovní rolety, žaluzie, markýzy v závislosti na změnách venkovní teploty a počasí.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.