logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Děti s cihlou v ruce nebo levné dřevo s kůrovcem – vybíráme ze sobotních témat veletrhu FOR ARCH 2019

Dnes jsme na stánku probírali cenu dřevních paliv i možnosti, jak nadchnout děti pro řemesla. A přinášíme informace i o cenách energií.

Reklama

Vztah dětí k řemeslu, úsporné technologie a dotace v sobotním online vysílání

Dnes jsme odvysílali závěrečnou sérii rozhovorů z našeho online studia na veletrhu FOR ARCH 2019. Máme tak za sebou pětidenní vysílací maraton, během kterého jsme stihli udělat 48 rozhovorů.

Hostem ve studiu byla Šárka Poláčková z projektu Kutil junior, který se rozrostl od kroužků přes speciální akce až po příměstské a pobytové tábory a od malých dětí předškolního věku přes všechny stupně škol až po aktivity pro seniory. „Naši lektoři jsou srdcaři, kteří to dělají rádi po práci, někteří jsou i kutilové a bývalí učitelé, řemeslníci, kteří tak našli zajímavý rozměr pro svůj volný čas, třeba i náplň další etapy svého života.“

Šárka Poláčková z projektu Kutil Junior v online studiu TZB-info a ESTAV.cz
Šárka Poláčková z projektu Kutil Junior v online studiu TZB-info a ESTAV.cz

Na FOR ARCHu v hale 6 zajišťuje Kutil junior projekt Řemeslo Dětem, kde si na řadě stanovišť děti i rodiče mohou vyzkoušet práci s nástroji a vyrobit si něco zajímavého. Šárka Poláčková upozornila i na zajímavý projekt na výstavě Země živitelka, kde si děti díky spolupráci s firmou Heluz mohly postavit své první domečky a nabrat první zkušenosti s cihlou.

Kurt Hartmann ze společnosti Biosuntec hovořil o optimalizaci rodinných domů pro zlepšení jejich energetické efektivity a kvality vnitřního prostředí. Optimalizace spočívá v návrhu nejefektivnějších zdrojů energie, akumulace energie, rekuperace tepla ze vzduchu i odpadní vody, ale také v úpravě stavební části domu. Zájemci tak mohou dosáhnout na dotaci, která obvykle pokryje vícenáklady spojené s vyjmenovanými úpravami a zajistí rychlou návratnost vynaložených prostředků.

Posledním hostem online studia byl Martin Pavlata, manažer veletrhu Aquatherm Praha. Zařadili jsme jej symbolicky, protože další živý vstup odsud z výstaviště v Letňanech bude právě z Aquathermu 3.3.2020. Přípravy na Aquatherm jsou v plném proudu, první číslo novin Aquatherm Times již našli fanoušci oboru ve svých schránkách. V bodech doprovodného programu již nyní najdeme výměnu kotlů, recyklaci a úspory vody, MaR, nové požadavky na systémy TZB v konceptu budovy dle nové legislativy, nové hodnocení budov z pohledu vnitřního mikroklimatu a zdravého bydlení.

Srdečný rozhovor s Martinem Pavlatou z veletrhu Aquatherm
Srdečný rozhovor s Martinem Pavlatou z veletrhu Aquatherm

Proč kůrovcová kalamita nezlevní brikety a pelety?

Lidé se zajímají o cenu dřevních paliv v souvislosti s kůrovcem. Kůrovec má samozřejmě na některá paliva vliv zásadní, a to především na nepřipravené kusové dřevo. To znamená prodej kalamitního dřeva přímo v lese bez usušení a bez nařezání. Zde je cena velice lidová, spadla o desítky procent dolů a vynecháme-li vlastní práci, v příštích pěti letech půjde o nejlevnější způsob vytápění.

Stále více otázek se směřuje na jakostní dřevní paliva jako jsou pelety a brikety. Zde je cena podobná jako za dva loňské roky, kůrovec nemá šanci zásadně zlevnit tato paliva, protože jako vstupní surovina jsou potřeba piliny, kterých je pořád podobné množství. Jejich výroba je navázána na kapacitu v českém dřevařství, kde stále pociťujeme nedostatek pil a zpracovatelských kapacit. Dobrá zpráva je, že dřevní pelety a brikety nebudou zdražovat, jako všechny ostatní druhy energie a několik příštích let se s jejich cenou nebude hýbat.

„Co se zdrojů tepla týče, oproti předchozím ročníkům veletrhu spatřujeme posun v modernizaci kotlů na tuhá paliva,“ říká Vladimír Stupavský, redaktor TZB-info pro bioenergetiku. „Na výstavě nejsou vidět žádné legální i pololegální přestavby, jako tomu bývávalo, zcela zmizely kotle na uhlí s ručním plněním, velmi se omezila nabídka hybridních automatů na uhlí a pelety a firmy naopak nabízejí speciály s co největší účinností na jeden druh paliva. Kromě nich jsou na veletrhu vidět kotle na dřevní štěpku, kotle na dřevní pelety v klasickém i kondenzačním provedení a zřevozplyňovací kotle s ručním plněním.“

Jak porostou ceny energií?

Na stánku TZB-info a ESTAV.cz byl v sobotu pro návštěvníky k zastižení Jan Schindler, analytik Kalkulátoru cen energií TZB-info.

Na velkoobchodním trhu ani na burze se toho příliš neděje. Ceny ročních kontraktů na roky 2021 a 2022 se drží kolem 50 eur za megawatthodinu. Většina dodavatelů pro domácnosti již zdražení elektřiny promítla do svých cen již během loňského a letošního roku. Nárůst cen silové elektřiny se naplno projeví až v únoru a březnu příštího roku, kdy k němu přikročí většina dodavatelů, i těch, kdo měli nakoupenou elektřinu dopředu a mohly tak držet nízké ceny déle. Standardní hladina pro domácnosti je nyní 1500 Kč za MWh.

U plynu ceny stoupají pomalu a postupně. Zlevnění hlavních nebo dokonce všech produktů tak nelze očekávat. Je zde ovšem mnoho zájemců z řad obchodníků, kteří nabízejí výhodné akční nabídky.

V průběhu FOR ARCHu 2019 jsme pro vás odvysílali 48 rozhovorů
V průběhu FOR ARCHu 2019 jsme pro vás odvysílali 48 rozhovorů

Sobotní doprovodné programy na FOR ARCH 2019

V rámci sobotního doprovodného programu veletrhu se uskutečnila celá řada akcí určených spíše pro laickou veřejnost a rodiny s dětmi. Poradenská centra vždy hlásí enormní vytíženost, dokladem toho je i stánek TZB-info, kde se v poradně hovořilo s analytikem kalkulátoru cen energií Janem Schindlerem. Obavy nejčastěji budí „magická data“ 2020 (požadavky směrnice 2010/31/E) a rok 2022, kdy mají být postaveny mimo provoz kotle na pevná paliva třídy 1. a 2. Je patrné, že s krátícími se lhůtami, se zvyšuje i zájem o informace, jaký zdroj energie zvolit pro vytápění domu, jaké budou provozní náklady, kdo a jak bude kontrolovat provedení.

Frekvence takto orientovaných dotazů roste v poradenských centrech na veletrzích i v rámci doprovodných akcí. Například Den stavby aneb Dřevostavby pod lupou v Konferenčním centru, kde se objevovala i témata požární bezpečnosti staveb a řešení vlhkosti v dřevostavbách. Akce Centra pasivního domu pro změnu vyvracely mýty o tom, jak se budou stavět domy po roce 2020. Velký zájem vyvolávaly také semináře, kde se hovořilo o dotacích na úsporné bydlení, k nimž odpovídali také odborníci přímo na stánku Státního fondu životního prostředí.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.