logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Smlouva o dílo, pasivní klinika a smart home na FOR ARCH 2018

Pátek na veletrhu FOR ARCH byl opět plný zajímavých hostů jak v online rozhovoru, tak u nás na stánku. Opět jsme pořádali právní poradnu a k tomu se podívali blíže na zařízení pro chytré domy.

Reklama

Co se dnes probíralo v online studiu TZB-info?

Smlouva o dílo na stavbu domu

Hned po ránu v našem online studiu zasedl právník Radek Motzke. Jestli je nutné uzavírat smlouvu o dílo, záleží na cenové relaci zakázky. Pro drobné úpravy v řádu jednotek tisíc není smlouva o dílo nutná a stačí podepsaná cenová nabídka s objednávkou. Pokud ale se budeme bavit o stavbě nebo rekonstrukci, kde je cena v řádu stovek tisíc až jednotek milionů, je smlouva velmi doporučena, byť není povinná. Smlouvu ani není nutné uzavřít písemně, stačí ústně, ale nese to s sebou samozřejmě riziko. Sestavení smlouvy právníkem se pohybuje od 5 do 20 tisíc korun podle složitosti případu a cen konkrétního právníka.

Vyplatí se rekonstruovat nebo stavět?

Martin Perlík v rozhovoru pro ESTAV.cz zvážil rozdíly mezi rekonstrukcí starého rodinného domu a novostavbou. Pokud ke kupní ceně přičteme prostředky vynaložené za rekonstrukci starého domu, jsou náklady prakticky srovnatelné s novostavbou. Rekonstruovat starý rodinný dům se vyplatí v případě, že nám vyhovuje jeho umístění. Mnohdy se stává, že jsou staré rodinné domy ve výhodných pozicích v intravilánu obce, kde již nejsou vhodné pozemky pro novostavby.

Vyplatí se dům zbourat a postavit znova? Většinou se jedná pouze o částečné bourání. Před bouráním by si měl stavebník navíc ověřit, zda mu na stejném místě dovolí postavit dům nový, ne vždy je to možné.

První pasivní klinika na světě

Architekt Adam Rujbr prozradil detaily k první nemocniční budově v pasivním standardu na světě. Jde o kliniku fakultní nemocnice v Olomouci, která se otevírá v letošním roce. Jedná se o architektonicky moderní budovu, kde jsou tepelné zisky redukovány úzkými okny, ovšem se sešikmeným ostěním a nadpražím tak, aby bylo dosaženo optimální úrovně denního osvětlení. Obálka budovy je tvořena železobetonovou stěnou a masivním zateplovacím systémem. Budova je vytápěna CZT, stropy s pasivním chlazením a v náročných provozech jsou použity i běžné chladicí jednotky.

Hlavní oblasti nosných konstrukcí a TZB byly zpracovány v BIM, což podle slov architekta znamenalo značnou úsporu času při projektování. Zajímavé je zónování nuceného větrání, které muselo být konkrétně řešeno podle využití jednotlivých ordinací a dalších prostor.

Novela normy

Tomáš Kupsa ze společnosti DEKPROJEKT hovořil od revizi ČSN 730540-2 a potvrdil, že nedojde ke změnám požadavků na součinitel prostupu tepla jednotlivými konstrukcemi. Norma ale bude obsahovat mnohé další dílčí úpravy. Současně s ní se budou upravovat i ostatní tepelnětechnické normy. Současně uvedl, že v novele vyhlášky 78 o energetické náročnosti budov se nebude explicitně s největší pravděpodobností měnit definice budovy s téměř nukovou spotřebou energie. K jistým změnám však dojde změnou medoiky výpočtu průměrného součinitele prostupu tepla obálky budovy vlivem úprav faktorů primární energie.

Chytré domy

Smart home

Český překlad pojmu smart home by mohl být „ovládání domu palcem“. Znamená to, že stále více prvků svého domu mohou majitelé sledovat a ovládat z displeje chytrého telefonu. Tedy jednak poměrně pohodlně a jednak na dálku. Ovládat lze prakticky cokoliv, co je v domácnosti na elektřinu, od vytápění přes žaluzie až po svícení, zabezpečení a jednotlivé zásuvky. Ať už je majitel domu kdekoli, ví, co se doma děje. A pokud technickému řešení důvěřuje, nebo chce mít opravdu pohodlí, řada systémů zvládne ovládat dům zcela automaticky.

Smart home technologie na FOR ARCH 2018
Smart home technologie na FOR ARCH 2018
Smart home technologie na FOR ARCH 2018
Smart home technologie na FOR ARCH 2018
Smart home technologie na FOR ARCH 2018
Smart home technologie na FOR ARCH 2018
Smart home technologie na FOR ARCH 2018
Smart home technologie na FOR ARCH 2018
Smart home technologie na FOR ARCH 2018
Smart home technologie na FOR ARCH 2018
Smart home technologie na FOR ARCH 2018
Smart home technologie na FOR ARCH 2018

Dosud byly takové systémy spíše kuriozitou, kterou většina uživatelů přecházela obvykle se slovy „no, to je hezké, a co, když vypnou proud…“. Dnes už na veletržním stánku obsluha často odpoví „tak se to celé přepne na baterii a poběží to dál“. S poklesem cen technologií a rostoucí konkurencí v oboru začínají být tyto systémy stále dostupnější. Letos je proto takových zařízení na veletrhu nespočet a prakticky všechny technologické firmy něco takového nabízejí.

Siemens SI Home

Siemens na veletrhu FOR ARCH představil své řešení pro ovládání chytrých domů. Jmenuje se Siemens SI Home a pracuje na bázi standardizované platformy pro automatizaci budov KNX. Tato platforma zajišťuje vzájemnou kompatibilitu součástí systému chytrého domu od různých výrobců. Siemens SI Home umožňuje jejich ovládání přes přehledný domovní terminál, nebo – jak je dnes standardem – přes mobilní aplikaci. Uživatel tak může z mobilu či tabletu řídit například větrání, topení, stínění, zabezpečení nebo i domovní interkom. Systém je počítá i s ovládáním fotovoltaiky nebo nabíjecí stanice elektromobilu.

Systém SI Home firmy Siemens
Systém SI Home firmy Siemens

Na co se můžete těšit zítra?

Šárka Poláčková, zakladatelka projektu kutil junior v rámci organizace Šikovné děti, pozvala v rozhovoru sobotní návštěvníky veletrhu do haly 6 na akci zaměřenou na rodiny s dětmi. Mohou se těšit na tematické řemeslné aktivity. Ale je pravděpodobné, že děti toho na FOR ARCHu 2018 zaujme mnohem více.

FOR ARCH 2018 zaujme i nejmenší
FOR ARCH 2018 zaujme i nejmenší

Co se bude dít v sobotu na stánku TZB-info?

Poradenské centrum: Ceny energií a dodavatelé
  • 22. září od 10 do 17 hod. – Hala 1 - F 18, stánek TZB-info a ESTAV.cz
  • Analytik Kalkulátoru cen energií TZB-info, Ing. Jan Schindler, vám pomůže porovnat vaši cenu za elektřinu a plyn s ostatními nabídkami a poradí, jestli a jak se vám vyplatí změnit dodavatele. Přineste si fakturu a odneste si užitečné informace.
Příručka Jak koupit bydlení
  • Již čtvrté aktualizované vydání praktické příručky obsahuje cenné rady, jak správně postupovat při koupi vysněného bytu či domu. Tištěnou verzi Jak koupit bydlení si můžete vyzvednout na našem stánku v Hale 1 – F 18.
Na vaši návštěvu na veletrhu FOR ARCH 2018 se těší portály TZB-info a ESTAV.cz

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.