logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Začal veletrh FOR ARCH 2018. Přinášíme první postřehy z veletrhu

Veletrh FOR ARCH 2018 odstartoval za účasti politických špiček a kromě debaty nad stavem stavebnictví proběhlo Technologické fórum na téma inovace a technologie. Mezi nejočekávanější novinky patří ohlášení nových dotací v programu Nová zelená úsporám.

Reklama

FOR ARCH 2018 oficiálně zahájen

V úterý 18. září 2018 dopoledne byl zahájen za účasti ministra dopravy Dana Ťoka, Kláry Dostálové ministryně pro místní rozvoj, Richarda Brabce ministra životního prostředí a Pavla Sehnala předsedy představenstva PVA veletrh For Arch, největší festival stavebnictví v České republice.

Pavel Sehnal po uvítání přítomných zhodnotil ve stručnosti stav českého stavebnictví: „Po hubených letech přichází doba, kdy je stavebnictví v rozkvětu. Limitem pro nás je nedostatek řemeslníků a pracovníků, který je částečně způsoben disproporcí ve školství. Rád bych z tohoto místa poprosil vystavovatele, aby věnovali pozornost mladým lidem i zde na výstavišti. Možná jim přímo neprodáte střechu a nebudete z nich mít okamžitý zisk, nicméně je svým přístupem můžete nalákat ke stavebnímu oboru. Mladé lidi stavebnictví potřebuje.“

Zahájení veletrhu FOR ARCH 2018
Zahájení veletrhu FOR ARCH 2018

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová mluvila o přípravě nové legislativy – stavebního zákona: „Věřím, že i technologické fórum, které následuje po tomto zahájení, přispěje výraznou měrou k diskusi o tom, kam se má stavební zákon ubírat. Právě komunikace mezi obory je klíčem k úspěchu.“

Technologické fórum

Mezi zahajovací akce veletrhu FOR ARCH patří již druhým rokem Technologické fórum, které cílí převážně na zástupce státní správy, samosprávy, projektanty, inženýry a realizační firmy. Zatímco v loňském roce byla velkým tématem novela stavebního zákona, letos to bylo hodnocení dosavadního vývoje ve stavebnictví, kromě jiného i v kontextu soudobých trendů v hospodářské politice Evropské unie. Panelová diskuse se nesla spíše v kritickém duchu (novela zdaleka nesplnila všechna očekávání) a byly zde tlumeny i politické ambice diskutujících. Konstruktivněji probíhala odpolední debata, která odhalovala nové trendy ve stavebnictví, včetně dobrých příkladů staveb. Mezi hlavní témata patřilo zejména Stavebnictví 4.0, BIM, automatizace a robotizace ve stavebnictví a možnost víceoborové spolupráce.

Technologické fórum 2018
Technologické fórum 2018

Je patrné, že nové digitální technologie přichází velmi rychle, ovšem většina zástupců české státní správy, ministrů či projektantů zůstává stále stejná. Technologické fórum chce být „světové“ a klade si za cíl tento stav změnit. Doporučuje učit se z dobrých zahraničních příkladů a neustupovat pohodlnosti a nekvalitním řešením. Důležité je rovněž cílit na změny ve státní správě tak, aby byl zúžen prostor pro sobecké zájmy vybraných skupin, které mají prostředky k tomu, aby pomohly politikům k vítězství ve volbách a získaly či upevnily své výhody v konkurenčním boji firem.

Novinky v Nové zelené úsporám představeny na veletrhu FOR ARCH 2018

Přesně v poledne vyhlásil ministr životního prostředí Richard Brabec na stánku MŽP novinky v Nové zelené úsporám.

Mezi hlavní novinky patří

  • Dotace na zateplení svépomocí
  • Dotace na výměnu kamen
  • Kompletní vyřízení přes internet.

„Na příspěvek na zateplení obvodových či vnitřních stěn domu a výměnu oken či dveří nyní dosáhnou i ti majitelé, kteří chtějí rekonstrukci svého domu provést svépomocí, samozřejmě vždy pod odborným technickým dozorem. … Rekonstrukce svépomocí jsme do programu zahrnuli ze dvou důvodů. Jednak kvůli aktuálnímu nedostatku stavebních firem na trhu, ale také a to především, abychom zkvalitnili rekonstrukce u těch, kteří by tak i tak zateplovali svépomocí,“ upřesnil jednu ze zásadních změn programu ministr Brabec. Dotace na zateplení, výměnu oken a dveří může uhradit až 50 procent způsobilých výdajů.

Ministr životního prostředí Richard Brabec poskytl infornace o novinkách v programu Nová zelená úsporám v online vysílání TZB-info.
Ministr životního prostředí Richard Brabec poskytl infornace o novinkách v programu Nová zelená úsporám v online vysílání TZB-info.
Nová zelená úsporám bude od 15. října také doplňovat Kotlíkové dotace a bude poskytovat dotaci i na výměnu starých kamen na tuhá paliva. Cílem je rychlejší výměna neekologických zdrojů tepla a čistější ovzduší. „Na výměnu kamen za nový ekologičtější i úspornější a výkonnější zdroj vytápění přispěje MŽP až 80 000 korun,“ doplňuje Petr Valdman, ředitel SFŽP.

Mezi další dotovaná opatření patří venkovní stínicí technika. Dotace se bude vztahovat jak na předokenní žaluzie, tak rolety nebo slunolamy. Pokud stavebníci zvolí při zateplení domu i venkovní stínění určené ke snížení tepelné zátěže, mohou si přijít až na 1000 Kč na m2 plochy okna.

Dotace lze nově získat na stavbu domu nejen v pasivním, ale i nízkoenergetickém standardu. Jedinou zásadní podmínkou je instalace systému větrání s rekuperací. Zájemci dosáhnou na dotaci až 150 000 Kč, což je zhruba o polovinu méně, než kdyby se rozhodli pro pasivní dům a jen třetinová dotace, pokud by chtěli využít ve svém domě i obnovitelné zdroje energie.

Zateplení domů mohou žadatelé vhodně kombinovat i s dalšími úsporami. Například mohou instalovat solární systém pro ohřev vody a vytápění, instalovat malou domácí fotovoltaickou elektrárnu, využívat teplo z odpadní vody nebo pořídit nový ekologický zdroj vytápění. Novinkou je dotace až 150 tisíc korun na kombinaci fotovoltaického systému s tepelným čerpadlem.

Dobrá zpráva je, že s vyřízením žádosti už nyní lidé nemusí ani nikam chodit a celou žádost o dotaci mohou pohodlně vyřídit přes internet.

Tradice českého stavebnictví na FOR ARCHu 2018

Při procházce po veletrhu lze na některých expozicích narazit na připomínku oslav 100 let od vzniku Československé republiky. Samostatná výstava v hale 1, poblíž stánku TZB-info a ESTAV.cz je věnována českým a slovenským stavbám uplynulého století. V hale 6 je tématem práce kameníků a sochařů z Hořic kompozice inspirovaná číslicemi 1918 a 2018. Výročí připomínají i někteří výrobci stavebních materiálů, například na velkém stánku firmy Best se návštěvníci mohou cítit jako při cestování časem, stánek je zakomponován na celou šířku výstavní haly, jedna polovina se odkazuje k minulosti, druhá polovina expozice ukazuje současný design.

Výstava České a slovenské stavby století
Výstava České a slovenské stavby století

Online studio a online zpravodajství z veletrhu

Na letošní FOR ARCH si portál TZB-info připravil online vysílání. Od úterý do pátku tak čtenáři mohou sledovat online přenos rozhovorů s osobnostmi veletrhu. Mezi hosty online vysílání patří například profesor Karel Kabele, architekt Jakub Kopecký, advokátka Petra Adámková nebo ministr Richard Brabec. Souběžně s online vysíláním lze na portálu TZB-info nalézt i rychlé textové zprávy z veletrhu.

TZB-info v novém kabátě!

Z nového vzhledu naší titulky máme v redakci opravdu radost a věříme, že se bude líbit i čtenářům, klientům a dalším profesionálům, kteří s naším webem pracují. Stávající uživatele můžeme uklidnit, že všechny dosavadní informace a funkce na portálu jsou zachovány a přidali jsme navíc pár příjemných drobností. Kromě svěžího vzhledu jsme se zaměřili na větší přehlednost, snazší ovládání a rychlejší informace z oblíbených oborů a rubrik. Na titulní straně TZB-info tak najdete nejen nejnovější články a krátké zprávy, ale také posledních 9 článků z Vytápění a ze Stavby a dále po třech článcích z osmi vybraných oblastí.

Odborné recenzované články nově vycházejí průběžně během týdne, jsou rozmístěny po titulní straně podle oborů a poznáte je snadno podle oranžového odznáčku vpravo vedle nadpisu. Praktické funkce TZB-info jako výpočty, tabulky, katalog firem, kalkulátor cen energií nebo diskuze nyní najdete úplně nahoře v záhlaví webu. Informace o portálu (informace pro autory, inzerce, kontakty) nebo odkaz na portál ESTAV.cz se naopak nachází dole v patičce titulní stránky TZB-info.

Další novinkou je aktuální informační panel – momentálně věnovaný veletrhu FOR ARCH 2018 – který se na titulní straně bude objevovat v době konání oborových akcí a bude přinášet nejnovější informace k dané události. Při letošním FOR ARCHu zde najdete i přímý přenos z online studia, kam jsme si pozvali osobnosti z oborů veletrhu, s nimiž děláme rozhovory. Doufáme, že se vám na novém TZB-infu bude líbit a těšíme se, že budete pravidelnými a častými čtenáři.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.