logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Jak bezpečně bydlet a řešit spory aneb pátek na For Arch 2017


Konference Jak bezpečně bydlet

Páteční doprovodný program se nesl ve znamení práva a tentokrát nejen stavebního, ale i trestního. Padaly různé otázky – Jak založit stavební firmu? Uchrání mě před zloději čtečka otisků prstů na domovních dveřích? A jak zmizel trezor ze zamčeného pokoje? Odpovědi se dozvíte v dnešním článku.

Reklama

Jak bezpečněji bydlet

V pátek proběhla na veletrhu For Arch další část programu, který pro návštěvníky veletrhu připravila redakce ESTAV.cz a TZB-info: konference Jak bezpečněji bydlet. Přednášky byly určeny pro zájemce, kteří se chtěli dozvědět více o kriminalitě páchané v souvislosti s nemovitostmi a jak se jí bránit. Konference se účastnili i zástupci kriminalistů Policie ČR, kteří přítomné seznámili se statistikami páchané trestné činnosti i s tím, jakými způsoby se běžně pachatelé do objektů vloupávají. Z toho si posluchači mohli udělat obrázek, jak důležité je mít zavřená okna při odchodu z domu (ne, jen na „ventilačku“) či že není od věci investovat do zámků na klikách oken.

Konference Jak bezpečněji bydlet
Konference Jak bezpečněji bydlet

Na některé situace se však připravit mechanickými zabezpečovacími prostředky snad ani nelze. Ukázán byl totiž i případ, kdy k trezoru zazděnému v obvodové zdi se pachatel probroural zvenku, vyboural zeď a trezor vybral jeho zadní stěnou. Byla řeč jednak o mechanických zabezpečeních (druhy zámků a kování, mřížích atd.) i o moderních zabezpečovacích systémech pomocí kamerového sledování nebo o zabezpečení biometrickými údaji pomocí čteček otisků prstů atd. „Čtečky otisků prstů a podobné typy zabezpečení nenahrazují mechanické zabezpečení, ty musí být až třetí či čtvrté v pořadí, nehledě na to, že u takových zařízení narážíme často na problémy s ochranou osobních údajů,“ komentoval v diskusi Michal Randa, vedoucí redaktor oboru bezpečnost a elektrotechnika na TZB-info.

Martin Veselý přispěl do série přednášek příspěvkem o bezpečnosti sídlišť, kde představil základní principy, jak městské části i urbanisté a architekti nebo i samotní obyvatelé mohou přispět k bezpečnějšímu bydlení, nejen na sídlištích. Například nízké keře skýtají spousty příležitostí jako úkryt potenciálního pachatele trestné činnosti. Již jen vhodná volba zeleně, definování funkce ploch a identifikace občanů s prostředím a veřejný dohled (například s drobným komerčním využitím) může výrazně přispět ke zvýšení pocitu bezpečí v lokalitě. Kompletní informace z přednášky pana Veselého jsou již nyní zpracované na ESTAV.cz v jeho článcích.

Závěrem celé konference bylo, že lidé by v prvé řadě se měli více rozhlížet kolem sebe a zajímat se o prostředí, ve kterém žijí. Městské části by se pak při plánování a úpravách prostředí měly snažit minimalizovat anonymitu prostoru, udržovat jej ve vyhovujícím stavu a změny v něm dělat i s ohledem na bezpečnost ve spolupráci s dobrými architekty a urbanisty. Lidé si pak mohou instalovat mechanické zabezpečovací prostředky v podobě bezpečnostních dveří a zámků nebo mříží. Následně potom nastupují úvahy o zřízení funkce vrátných. Až když nic z toho nepomáhá či nelze aplikovat, vyplatí se teprve uvažovat o kamerových systémech, popřípadě dalších zabezpečeních. Nutno však podotknout, že žádný technický bezpečnostní prvek není dokonalý a vždy lze obejít. Primárně musí fungovat prevence a dobré vztahy mezi lidmi, kteří se zajímají o to, co se v okolí jejich bydliště děje.

Druhý den právní poradny zdarma na stánku ESTAV.cz a TZB-info

V pátek, 4. veletržní den akce For Arch 2017 radil na stánku ESTAV.cz a TZB-info advokát Radek Motzke. Návštěvníci veletrhu tak měli jedinečnou příležitost konzultovat své právní problémy s odborníkem, a to zcela zdarma v rámci konzultací, které zprostředkovala naše redakce.

Právní poradna ESTAV.cz s právníkem Radkem Motzkem
Právní poradna ESTAV.cz s právníkem Radkem Motzkem

Dotazy byly skutečně rozmanité. Častý problém lidí se týká přístupové cesty k domu. „Starší pán řešil problém s přístupem ke svému domu, který vedl přes soukromý pozemek. Majitel pozemku nabízel na přístup nájemní smlouvu. To není řešení, které by mělo stálou jistotu. Mnohem výhodnější je nechat si zřídit věcné břemeno cesty, samozřejmě za úplatu vlastníkovi pozemku. Pokud by majitel předmětného pozemku nesouhlasil, a přístup neumožnil, lze věcné břemeno cesty vymoci i soudně,“ poradil Radek Motzke.

Dotaz zazněl i na to, jak začít podnikat ve stavebnictví a co je k tomu všechno potřeba. Nutné je pořídit si živnostenské oprávnění na provádění staveb. Založení stavební firmy má pak spousty dalších souvislostí, které je nutné z hlediska legislativy plnit (bezpečnost práce, odpadová legislativa atd.)

Manžele, kteří přišli pro radu, zajímalo, jak řešit situaci, kdy postavili domek v rozporu s původně ohlášeným projektem. Zachovali sice půdorys stavby, ale změnili dispozice a hlavně tvar střechy. Radek Motzke poradil: „Řešení spočívá v procesu změny stavby před dokončením, na kterou je nutné mít změny zakreslené v projektové dokumentaci, provedená změna nesmí být ale v rozporu s územním plánem.“

Ceny elektřiny a plynu na stánku TZB-info a ESTAV.cz

Sobota patří na For Arch na stánku ESTAV.cz již konzultačním hodinám pana Jana Schindlera, analytika cen energií. Toho se pak můžete ptát, jak ušetřit za vytápění změnou dodavatele elektřiny a plynu.

Tip na závěr, uvažujete-li o pořízení nejmodernějšího zdroje vytápění s dotací a veletržní slevou, můžete se podívat na tepelná čerpadla společnosti Panasonic, která najdete na stánku společnosti KLIMA RAPID (Hala 7, stánek B13). Tepelná čerpadla Aquarea Generace H domácnostem běžně ušetří až dvě třetiny nákladů oproti vytápění s elektrokotlem. Odborníci na stánku Vám poradí a zodpoví dotazy týkající se vhodného výběru čerpadla, jeho optimálního výkonu, nákladů spojených s pořízením i provozem i možného financování. Kromě možností využití kotlíkové dotace se navíc na všechny nabízené produkty vztahuje veletržní sleva 25%.

Panasonic Aquarea Generace H na stánku Klima Rapid
Panasonic Aquarea Generace H na stánku Klima Rapid

A kdybyste nemohli na veletrh vůbec přijít, ale zajímalo vás, co se děje u nás na stánku, můžete se podívat na on-line video přenos přímo z veletrhu ZDE.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.