logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Praktické rady, jak koupit bydlení, právní poradna a nejlepší stánky na veletrhu FOR ARCH

Jaké jsou nejlepší stánky veletrhu FOR ARCH? Jak vypadala právní poradna portálu ESTAV.cz? A jaká témata se probírala na konferenci "Jak koupit a rekonstruovat bydlení"? Odpovědi naleznete v dnešní zprávě.

Reklama

Doprovodný program pátečního dne veletrhu FOR ARCH 2016 patřil portálu ESTAV.cz. Přednášky tematického bloku „Jak koupit a rekonstruovat bydlení“ přinesly rady všem, kteří uvažují o koupi bydlení či své bydlení koupili a hledají nové tipy na jeho rekonstrukci.

Přednášení se po úvodním slově Ing. Dagmar Kopačkové, Ph.D., ředitelky portálů o stavebnictví ESTAV.cz a TZB-info.cz, ujali oblíbení autoři a partneři portálu ESTAV.cz.

Architekt Petr Brandejský představil obor inspekce nemovitostí, zmínil na konkrétních příkladech protokolů, jak se tento obor vyvinul za posledních 10 let v České republice a zmínil i to, že oproti jiným zemím je stále značně opomíjen, což přináší problémy především kupujícím, kteří teprve po koupi a s časovým odstupem zjišťují, že ne všechno je tak, jak si představovali.

Aby se toto nedělo, a zároveň si kupující udělal základní představu o tom, co všechno se na kupované nemovitosti musí kontrolovat, lze využít oblíbenou a oceňovanou příručku „Jak koupit bydlení“, kterou je možné získat na portále ESTAV.cz zdarma. Přihlášení účastníci konference ji mohli získat i v tištěné podobě zdarma, ostatní návštěvníci veletrhu si ji mohli zakoupit.

Ing. Iva Bastlová, interiérová designérka, zdůraznila důležitost dobrého rozvržení interiéru a vytvoření základní představy o jeho použití a vybavení ještě před koupí. Týká se to jak staré tak nové nemovitosti, domu či bytu. Nezřídka a zvláště v méně kvalitních developery budovaných novostavbách se stává, že prostorově velkorysá místnost má tak umístěná okna a dveře, že do ní prakticky nelze umístit pohodlně nábytek.

Radek Motzke představil rizika, jaká přináší neodborně sestavená kupní smlouva. Na příkladech ze své právnické praxe demonstroval odstrašující příběhy, kdy lidem vlivem nesprávně sestavené smlouvy nezbylo nic jiného, než se smířit ze ztrátou vložené rezervační zálohy ve výši několika desítek tisíc korun. Pokračování v projektu by bylo totiž značně dražší s nejistým výsledkem.

Radek Motzke na konferenci
Radek Motzke na konferenci "Jak koupit a rekonstruovat bydlení"

Na přednášce zazněly i tipy pro rekonstrukci domu. Důležitost větrání a jak na jeho realizaci přednesli MUDr. Ivana Holcátová, CSc. z 1. lékařské fakulty UK a Ing. Otakar Pump z firmy Elektrodesign s. r. o. Výskyt plísní v interiéru nelze podceňovat, a byť je bohužel v českých interiérech častým jevem, nesmí se stát jevem normálním! Plísně uvolňují nebezpečné výtrusy do vzduchu. Řešením je správné větrání. Abychom mohli správně a zdravě větrat a zároveň zamezili velkým ztrátám tepla, je výhodné investovat do řízeného větrání s rekuperací tepla.

Možnosti moderní elektroinstalace představil pan Ing. Igor Štverka, MBA z firmy HDL Automation. Moderní chytrou elektorinstalaci je možné namontovat i do stávajících objektů ve stávajících rozvodech.

A pokud se rozhodneme pro důkladnější rekonstrukci, může nám v rychlém postupu pomoci systém suché výstavby od firmy Rigips. Jak rychle a snadno postupuje rekonstrukce s využitím montovaných příček, představil Ing. Robert Hošek.

O stávajících objektech toho ví spousty i autoři článků a přednášející na konferenci pan Ing. Martin Perlík a Ing. Zdeněk Petrtyl. Společně představili rizika koupě starého domu z hlediska jeho dispozičního, technického i energetického řešení. Ing. Petrtyl přednesl i možnosti využití dotačních titulů na vylepšení energetické náročnosti starých domů.

Dnes právní poradna, zítra konzultace cen energií

Návštěvníci veletrhu FOR ARCH se dnes mohli zastavit na stánku TZB-info a ESTAV a zdarma konzultovat své právní dotazy týkající se bydlení a stavby. O tuto službu byl velký zájem.

Právní poradenství JUDr. Petry Adámkové, Ph.D.
Právní poradenství JUDr. Petry Adámkové, Ph.D.

Zdarma radit budeme i vsobotu, kdy bude na stánku analytik kalkulátoru cen energií Jan Schindler, který návštěvníkům poradí, jak si vybrat vhodného dodavatele elektřiny a plynu. Těšíme se na vás.

Soutěž o nejlepší stánek TOP EXPO

Firmy na veletrhu se snaží zaujmout zákazníky nejen svými výrobky ale i svou samotnou veletržní expozicí. A protože stánky často navrhují šikovní architekti, vypadají některé firemní prezentace velmi zdařile. Ty nejlepší expozice jsou na veletrhu FOR ARCH každoročně oceněné cenami TOP EXPO.

Ocenění TOP EXPO má dvě kategorie podle velikosti stánků. První je pro menší stánky do 60m2, druhá pro stánky nad 60m2.

Do 60m2 se porotě nejvíc líbily tyto stánky:

GOLDBECK Prefabeton s.r.o.




PALIS Plzeň, spol. s r.o.



Krbystyle, s.r.o.




Oceněné stánky nad 60 m2

HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.




PRESBETON Nova, s.r.o.




ISOTRA a.s.




Čestné uznání TOP EXPO získal stánek společnosti TWIN s.r.o.


 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.