logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Jak se rozúčtovává voda a teplo v roce 2023? Co nabídne portál ista s měsíčními informacemi? Webinář

Společnost ista má informační webový portál připravený na generování a poskytování služby Měsíční informace o spotřebě podle nové legislativy. Na webináři se dozvíte o letošním rozúčtování tepla a vody a jak bude fungovat odečítání a rozúčtování dále. Jak portál ista funguje, jaké obsahuje funkce, co klienti vidí a s čím mohou pracovat? Podívejte se na webinář.

Reklama

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Portál ista, který je připravený na generování a poskytování služby Měsíční informace o spotřebě podle nové legislativy představuje na webináři Jarmila Trčková, vedoucí oddělení rozúčtování společnosti ista Česká republika.

Jarmila Trčková, vedoucí oddělení rozúčtování společnosti ista Česká republika
Jarmila Trčková, vedoucí oddělení rozúčtování společnosti ista Česká republika

Informaci, jak bude sběr dat a rozúčtování vypadat v dalších topných sezónách a dalších letech jsme na začátku webináře umístili do rámce rozúčtování tepla a vody za rok 2022, kdy jsme se potýkali s extrémními cenami energií. Odrazily se vysoké ceny energií v reakci lidí na vyúčtování?

Ano, přestože z mého pohledu uživatelé informace o rostoucích cenách dodavatelů měli, reklamací vyúčtování jsme v letošním roce obdrželi hodně. Zejména se jednalo o výši nedoplatků, kdy první reakce uživatelů byla, že je chyba ve vyúčtování,“ říká Jarmila Trčková a doplňuje, že oprávněných reklamací bylo málo. Většinou se jednalo o to, že uživatel potřeboval něco vysvětlit. Často se to dotýkalo tepla a minimálních nákladů, které uživatel musí uhradit dle platné legislativy, tj. 80 % průměrné ceny/m2. Pokud má uživatel nízké náměry, je korigován na spodní hranici vyúčtování.

Možnost průběžného sledování zabrání nepříjemnému překvapení z ročního vyúčtování

Na začátku webináře si můžete zopakovat lhůty ověřování jednotlivých měřidel, kdo má jaké povinnosti a v jakých lhůtách, např.:

  • povinnost poměrového měření tepla a teplé vody je od r. 2015
  • od 1. 1. 2022 se musí instalovat pouze dálkově odečitatelné přístroje bez nutnosti vstupu do bytu. V ostatních bytech musí být vyměněna měřidla za dálkové odečitatelná do r. 2027, což odpovídá lhůtám povinných ověření (výměn) měřidel (doba ověření u vodoměrů teplé a studené vody je 5 let, měřičů tepla na vstupu do bytu 4 roky, rozdělovačů topných nákladů na otopných tělesech je životnost zpravidla 10 let je dána výrobcem)
  • rozúčtování musí být předáno do 4 měsíců pro ukončení zúčtovacího období
  • povinnosti jsou za poskytovatelem služeb, tj, SVJ, BD nebo majitel nemovitosti

Podívejte se na celý webinář o portálových službách ista a rozúčtování

Největším benefitem pro uživatele je to, že mohou sledovat svoji spotřebu. Mohou reagovat na zvýšené náklady, na případný problém s měřidlem, na ev. protékání baterií apod. Určitě je to výhoda i pro byty, které jsou v pronájmu a odečet spotřeby lze udělat jednoduše kdykoliv,“ říká na úvod Jarmila Trčková a na konkrétních datech ukazuje provoz portálu ista.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.