logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Únik tepla skrz střechu se prodraží, zabránit tomu je ale jednodušší, než se zdá

Kvalitní zateplení domu výrazně zvyšuje jeho energetickou hospodárnost, životnost, hodnotu a v neposlední řadě šetří náklady na jeho provoz. Abychom naplnili potenciál stavby, není radno zapomínat na izolaci střechy. V současnosti představují velmi výhodné řešení systémy tepelně izolačních PIR desek, vhodné pro novostavby i rekonstrukce.






Jedním z nejdůležitějších kroků při stavbě domu je zateplení. Izolace funguje jako obálka celé stavby, která její obyvatele chrání před nepřízní počasí. Tedy chladem, horkem a větrem, ale i před hlukem a zároveň výrazně přispívá k energetické hospodárnosti budovy. Stavební firmy dnes nabízí široký sortiment možností, jak zateplit zdivo, ale neméně důležitá je kvalitní izolace střechy.

Střechy se typicky skládají z několika vrstev. Úplně nahoře se nachází tašky upevněné na latích, pod nimi je střešní fólie tzv. doplňková hydroizolační vrstva (DHV), která je položena buď na bednění nebo přímo na krokvích. Při dodatečném zateplování se vkládají vrstvy izolace právě mezi krokve a pod krokve z důvodu zamezení tepelných mostů. Stavaři jako izolační materiál nejčastěji volí minerální vlnu či skelnou vatu. Pod izolaci se umisťuje parozábrana a následně interiérový obklad.

Při neustále se zvyšujících požadavcích na energetickou úsporu budov a tloušťku izolačního materiálu se ale vyplatí sáhnout po modernější alternativě, jako je systém iRoof od značky Tondach. Ten se skládá z tvarově stálých tepelněizolačních desek Tondach Thermo vyrobených z polyisokyanurátové pěny (PIR), které jsou opatřeny systémem pero-drážka, což nejen nenechává prostor pro vznik tepelných mostů, ale také usnadňuje práci a šetří náklady během stavby.

Vzhledem k jejich vynikajícím tepelněizolačním vlastnostem stačí pro dosažení požadovaných hodnot zhruba polovina tloušťky oproti standardně používaným materiálům mezi krokvemi a pod krokvemi. Při využití PIR desek pouze nad krokvemi (varianta skladby iRoof TOP) na rozdíl od běžné izolace nesnižují výšku v podkroví. Při dodržení určitých podmínek je lze kombinovat také s jinými izolačními materiály (varianta skladby iRoof UNI a RENOVA).

Všechny skladby iRoof splňují parametry dle současných požadavků na hodnoty součinitele prostupu tepla pro nízkoenergetické či pasivní domy, a tedy i podmínky pro získání dotace Nová zelená úsporám.

Pokládka desek je především u tvarově jednoduchých střech při využití desek s již nakašírovanou střešní fólií velmi rychlá. Ve srovnání s běžným zateplením zabere instalace iRoof Top o 35 % méně času. Pokud sečteme celkové náklady na práci i materiál, vychází tento systém finančně velmi příznivě. Další nespornou výhodou je provedení tohoto systému jednou realizační firmou v rámci zhotovení celé konstrukce střechy včetně pokládky krytiny.

Správně navržená a provedená skladba střešního pláště, kde na sebe jednotlivé vrstvy navazují, brání nejen úniku tepla v zimním období, ale také přehřívání interiéru v létě, což v součtu přináší velkou úsporu energií a financí.

Systém iRoof ve všech svých skladbách nabízí komplexní řešení zateplení pro novostavby i rekonstrukce.


Wienerberger s.r.o.
logo Wienerberger s.r.o.

Skupina Wienerberger AG představuje největšího světového výrobce cihel Porotherm a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny Tondach v Evropě. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení. V ČR působí společnost ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.