logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

GORENJE přináší pokročilé řešení na rychle se rozvíjejícím trhu tepelných čerpadel

Neustále rostoucí ceny pohonných hmot spolu s technologickým pokrokem v technologii tepelných čerpadel z nich udělaly oprávněnou a racionální volbu. Gorenje začalo s distribucí, plánováním a prodejem tepelných čerpadel od renomovaného německého výrobce před více než deseti lety.

english version
slovenská verze

Tepelná čerpadla jsou pro někoho zatím novinkou, ale určitě ne pro Gorenje. Jako renomovaný výrobce domácích spotřebičů a jeden z předních inovátorů ve vývoji v této části Evropy, vyrábí sanitární tepelná čerpadla již od roku 1980. V té době, během projevu energetické krize, došlo k plnému uvědomění si akutního nedostatku fosilních paliv. Dnes je tento problém řešen téměř každý den - při výstavbě nového domu, rekonstrukci či modernizaci stávající stavby.

Neustále rostoucí ceny pohonných hmot spolu s technologickým pokrokem v technologii tepelných čerpadel (lepší koeficient výkonnosti) z nich udělaly oprávněnou a racionální volbu. Zvýšení povědomí o životním prostředí hraje stejně velkou roli. Výsledek - Gorenje začalo s distribucí, plánováním a prodejem tepelných čerpadel od renomovaného německého výrobce před více než deseti lety, které se ukázaly jako odolné a spolehlivé. Gorenje je několik let také známý dodavatel a výrobce sanitárních tepelných čerpadel, které významně přispívají k úsporám domácností. Prostřednictvím znalostí a technologií se různá oddělení Gorenje a odborníků aktivně zapojily do prosazování obecného povědomí o výhodách a principech tepelných čerpadel. V některých evropských zemích, zejména ve Skandinávii, jsou tepelná čerpadla již dlouho dobře zavedené a široce používané. Zatímco v skandinávských a dalších evropských zemích jsou standardem po celá desetiletí, v jihovýchodní Evropě si tepelná čerpadla jen postupně vytvářejí cestu do domácností.

Šest desetiletí zkušeností v oblasti chlazení

Jednotlivé aspekty vývoje procesů v oblasti chlazení a tepelných čerpadel se shodují. Proto Gorenje, jeden z lídrů na trhu velkých spotřebičů, navázalo na 60 let tradice a zkušeností ve vývoji chladící techniky. "Vycházeli jsme z poznatků a zkušeností našich odborníků, kteří se léta podílejí na vývoji nových produktů pro značku Gorenje," říká pan Darko Gorjup, ředitel Gorenje NES, Advanced Energy Systems. "Navrhli jsme nejmodernější dráhu měření, která umožňuje testování podle evropských norem EN14511 pro tepelná čerpadla a EN 255 / 3 pro tepelná čerpadla užitkové vody. Tento způsob měření dráhy pro tepelná čerpadla je určen pro testování a měření kapacity tepelného čerpadla a další charakteristiky. Pro testování je k dispozici přídavná komora, pro zajištění standardních podmínek testování u typu tepelného čerpadla vzduch / voda s výkonem do 30 kW, stejně jako pro testování tepelných čerpadel pro užitkovou vodu. Chlazení agregátu s výkonem 100 kW se používá pro simulování zdrojů a zátěží, v kombinaci s vodou z vytápěné budovy. Měřící laboratoř je navržena podle všech platných předpisů a norem.

AQUAGOR - tepelná čerpadla VODA / VODA

Tepelná čerpadla voda / voda patří mezi nejúčinnější topné systémy. Teplo z podzemní vody je vysoce spolehlivým a stálým zdrojem energie při teplotách od +7 °C a +13 °C. Jednou z klíčových součástí tepelných čerpadel AQUAGOR je spirálový výměník tepla z nerezavějící oceli, poskytující vynikající ochranu proti korozi a usazování na stěnách výměníku.

Zavedení tepelného čerpadla AQUAGOR vyžaduje vyvrtání dvou vrtů do země: primárního vrtu (studny) pro čerpání vody a sekundárního vrtu pro návrat vody do země. Na základě zkušeností je optimální vzdálenost mezi primárním a sekundárním vrtem cca 15 metrů. Část energie uložené v odčerpané vodě ze země se vrací zpět do země ochlazená o 2 ° C do 4 ° C, aniž by došlo k chemické změně vody.

Sortiment tepelných čerpadel Aquagor je v rozmezí tepelné výhřevnosti od 6,4 až do 17,7 kW, jmenovitý tepelný výkon 1,21 až 3,16 kW a součinitel až na 5,7.

TERRAGOR - tepelná čerpadla ZEMĚ / VODA

Tepelná čerpadla země / voda využívají energii nashromážděnou v zemi. Energie ze země je získávána pomocí podzemního kolektoru instalovaného na dostatečně velké ploše. U systému tepelného čerpadla země / voda je možné provést drobné úpravy, které umožňují pasivní chlazení. V tomto případě je relativně nízká teplota půdy využívána k chlazení místností. Při pasivním chlazení není tepelné čerpadlo v provozu, což umožňuje minimální spotřebu energie.

Tepelná čerpadla TERRAGOR jsou velmi hospodárné a dosahují hodnot COP nad 4,5. Modely jsou nabízeny v různém rozsahu tepelného výkonu od 6 do 17 kW s jmenovitým tepelným výkonem od 1,40 až 3,70 kW.

AEROGOR - tepelná čerpadla VZDUCH / VODA

Tepelná čerpadla vzduch / voda využívají energii uloženou v ovzduší kolem nás. Pracují efektivně i při teplotách až -20 ° C. V porovnání s ostatními verzemi jsou konstrukční práce zanedbatelné a jejich instalace je velmi rychlá. Kvalita vypracování a nejmodernější technologie umožňují vysokou energetickou účinnost těchto zařízení.

Tichý axiální ventilátor čerpá velké množství vzduchu přes výparník, který je instalován venku, odděleně od agregátu tepelného čerpadla. Kombinace výparníku a ventilátoru umožňuje provoz, nerušivý pro životní prostředí, a generuje vysoké výnosy. Interní (vnitřní) tepelné čerpadlo se instaluje uvnitř objektu. Tento způsob zabraňuje zamrznutí externích jednotek i v případě delšího výpadku proudu. Vysoce výkonné řízení umožňuje běh několika topných okruhů pomocí venkovní teploty a zajišťuje optimální rozmrazování venkovní jednotky.

Tepelná čerpadla AEROGOR jsou ideální pro použití v bivalentní systémech - s dvěma zdroji tepla a koordinovaným provozem. Tepelné čerpadlo vzduch / voda se skládá z vnitřní a venkovní jednotky. K dispozici jsou tři varianty venkovní jednotky: fasádní panel, plech a dřevo. Tepelná čerpadla AEROGOR dosahují tepelný výkon až 12,2 kW, jmenovitý výkon 3,59 kW a součinitel výkonu až 3,9.

Inteligentní elektronické ovládání

Energeticky efektivní provoz topného systému závisí především na účinném řídícím systému, kterým je tepelné čerpadlo vybaveno. Inteligentní elektronické ovládací panely tepelných čerpadel Gorenje sledují provoz zařízení v závislosti na externích vstupně-výstupních parametrech, řízení oběhových čerpadel, směšovacích ventilů, ponorných čerpadel, uzavíracích ventilů atd..

Základní ovládání podporují dva nezávislé okruhy vytápění - jeden přímý a jeden směšovací okruh. Pro každý okruh je teplotní křivka nastavena nezávisle na sobě. Základní ovládání také podporuje ohřev užitkové vody s anti-legionella programem, stejně jako alternativní zdroje, jako jsou solární panely nebo dřevo spalující pece. Také umožňuje bezproblémové ovládání dalších zdrojů, jako jsou topná nafta nebo plynový hořák.

Elektronické ovládání je univerzální pro všechny typy tepelných čerpadel a způsoby vytápění. V případě velkých systémů, je vylepšené základní ovládání přístroje velmi jednoduché. Pro pokročilé uživatele může být ovládání směrováné přes rozhraní osobního počítače, nebo dokonce přes inteligentní domácí systém.

Katalog tepelných čerpadel Gorenje 2011

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.