logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Průmyslová tepelná čerpadla představují ve srovnání s klasickou oblastí použití specializované zaměření.

Zatímco německý topenářský trh v roce 2007 utrpěl ztráty, má za sebou odvětví tepelných čerpadel úspěšný rok. Prodalo se celkem 45 300 tepelných čerpadel určených k vytápění, tedy o jedno procento víc než v předchozím roce (44 980 kusů).

Reklama

K problematice tepelných čerpadel řekl Karl-Heinz Stawiarski, jednatel spolkového svazu pro tepelná čerpadla u příležitosti veletrhu Chillventa v říjnu 2008:

Pane Stawiarski, jakého hospodářského a ekologického přínosu lze dosáhnout nasazením tepelných čerpadel středního až velkého výkonu?

Vzhledem k tomu, že tepelná čerpadla slouží nejen k vytápění, ale s využitím zdroje tepla tvoří také úsporné chladicí systémy, je spektrum nabídky velmi široké. Právě v průmyslové a živnostenské oblasti se tepelné čerpadlo velmi často uplatňuje k využití odpadního technologického tepla. Výhodou tepelného čerpadla je jednak úspora primární energie, jednak snížení emisí CO2. V dnešní době potřebujeme především dlouhodobě kalkulovatelné ceny energie. V oblasti průmyslových tepelných čerpadel se nám otvírá ohromný potenciál, který spočívá v možných kombinacích využití odpadního tepla, chlazení pomocí zdroje tepla a racionálního využití energie, které je základní vlastností tepelného čerpadla.

Pro které uživatele je nasazení průmyslových tepelných čerpadel zajímavé?

V tomto směru je okruh zákazníků nesmírně široký. Dovolte mi uvést několik příkladů z mé průmyslové praxe. Tepelná čerpadla lze provozovat jak v novostavbách, tak ve stávajících budovách - všude tam, kde vzniká odpadní teplo a jsou předpoklady k využití tepla k vytápění nebo ohřevu vody - ať už v samotné budově nebo externě: například v kovozpracujících podnicích, v chovu hospodářských zvířat, v rozvodných zařízeních, strojovnách, elektrárnách, lihovarech, lázních, nemocnicích nebo domovech důchodců. Ale také majitelé starších domů s více byty, kterým dělá starosti drahé vytápění, tak mohou dlouhodobě snížit spotřebu energie na únosnou míru.

Jak se momentálně vyvíjí trh s tepelnými čerpadly v Německu? A jak to vypadá konkrétně na trhu průmyslových tepelných čerpadel?

Na trhu tepelných čerpadel v Německu panuje již přibližně tři roky velmi silná poptávka, ročně se instaluje kolem 50 000 tepelných čerpadel. A tento trend se projevuje i jinde v Evropě - stejně velký počet tepelných čerpadel naši výrobci vyvážejí. Takže i zde trh prožívá boom. Se stoupajícím uplatněním tepelného čerpadla jako standardního řešení pro běžné rodinné domy se rozšiřují také jeho oblasti použití. Nejdřív rostou procentuální podíly v modernizaci soukromých objektů a pak výrazně stoupá zájem v průmyslové a živnostenské oblasti. Němečtí výrobci se svým portfoliem již dávno zaujali pozice. Dnes se obracíme především na projektové kanceláře, aby se tepelná čerpadla stala pevnou veličinou v rámci velkých projektů. Už dávno tu nejde o pouhou minimalizaci pořizovacích nákladů; dnes má nejvyšší prioritu technika, která zaručuje předvídatelné náklady na celou dobu provozu a také hospodárnost a jistotu v zásobování.

Německý trh tepelných čerpadel

Zatímco německý topenářský trh v roce 2007 utrpěl ztráty, má za sebou odvětví tepelných čerpadel úspěšný rok. Prodalo se celkem 45 300 tepelných čerpadel určených k vytápění, tedy o jedno procento víc než v předchozím roce (44 980 kusů). V současné době je tak v Německu nainstalováno kolem 300 000 zařízení využívajících tepelná čerpadla. Pokud se týká technologie, zaznamenala v roce 2007 největší přírůstek tepelná čerpadla typu vzduch-voda. Jejich tržní podíl nyní činí 17 748 zařízení, což odpovídá 39 procentům. U přístrojů typu solanka-voda došlo s 22 700 prodanými kusy k mírnému snížení tržního podílu oproti předchozímu roku. Tepelná čerpadla k ohřevu vody dosáhla počtu 7 354 zařízení, a tak si těsně udržela výsledek z minulého roku. Pro rok 2008 svaz BWP počítá s intenzivním oživením německého trhu vzhledem k tomu, že Spolkové ministerstvo životního prostředí v prosinci 2007 zahrnulo tepelné čerpadlo do stimulačního programu na podporu obnovitelných zdrojů energie (MAP).

(Zdroj: Spolkový svaz pro tepelná čerpadla e.V. 02/2008)


Rostoucí význam průmyslových tepelných čerpadel byl jedním ze stěžejních témat veletrhu Chillventa 2008, který se poprvé uskutečnil v době od 15. do 17. října 2008. Spolkový svaz pro tepelná čerpadla e.V. (BWP) byl odborným garantem této akce.

Pane Stawiarski, svaz BWP byl odborným garantem Chillventy 2008. Proč je Chillventa 2008 pro odvětví průmyslových tepelných čerpadel tím pravým veletrhem?

Průmyslová tepelná čerpadla představují ve srovnání s klasickou oblastí použití, kterou jsou novostavby rodinných domů a jejich stávající zástavba, specializované zaměření. Při nasazování průmyslových tepelných čerpadel opouštíme klasickou sériovou výrobu a pohybujeme se již v oblasti náročné projektové činnosti. Zde spolupracujeme výhradně s projektanty, a to jak na straně strojního zařízení, tak na straně tepelného zdroje. Ucelená koncepce je zejména u průmyslových tepelných čerpadel základem kvalitního zařízení.

Svaz se zúčastnil s vlastním stánkem v rámci výstavní sekce "Industrial Heat Pump Village", cílem bylo nabídnout orientaci a posílit kontakty našeho oboru. Spolkový svaz navíc podpořil několik jeho členů z průmyslového sektoru, kteří prezentovali speciální techniku pro využití tepelných čerpadel vyšších výkonů v bytové výstavbě, podnikatelské a průmyslové sféře. Kromě toho jsme se do veletrhu zapojili s přednáškami a projekty.

Svaz BWP se svými 700 členy již řadu let tvoří rozhraní mezi průmyslem, řemeslem, dodavateli energie a stavebními investory. K jeho členům patří mimo jiné německý průmysl tepelných čerpadel (výrobci/distributoři), dodavatelé energií, vrtné společnosti a jejich dodavatelé, řemeslníci z oboru sanity-topení-klimatizace a elektro, energetičtí poradci, projektanti, odborní znalci, architekti, svazy a výrobci montovaných domů. Každodenní činnost svazu spočívá v dalším rozvoji tepelných čerpadel k využití tepla z okolního prostředí, aby se tato technika stala jedním z nosných pilířů energetického hospodářství a přispěla k celosvětovému snižování emisí CO2.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.