logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Jak se rodí české tepelné čerpadlo

Česká tepelná čerpadla ACOND mají více než dvacetiletou tradici
Česká tepelná čerpadla ACOND mají více než dvacetiletou tradici

Zpočátku tepelná čerpadla pouze dováželi, dnes je sami vyrábějí. Rodinná firma z jihočeského Milevska uspěla mezi dravou konkurencí a dnes platí za předního českého výrobce. Co stojí za jejich úspěchem a jaká byla cesta k vývoji vlastního čerpadla, popisuje Jiří Hanus, generální ředitel společnosti ACOND.

Jak dlouho tepelná čerpadla vyrábíte?

Na trhu jsme od roku 1998, ale nejprve jsme je jen dováželi ze Skandinávie. Ačkoliv jsme naše první tepelné čerpadlo vyrobili již v roce 1999, vlastní produkce v té době tvořila jen malou část naší činnosti. Dnes je výroba českých tepelných čerpadel naším nosným programem, takovým základním stavebním kamenem.

Na co jste se při návrhu vlastního tepelného čerpadla zaměřili?

V ACONDu je od počátku naším hlavním cílem spokojený zákazník, k tomu směřujeme už při vývoji a vše tomu podřizujeme. U našich čerpadel dbáme především na tichý chod, dlouhou životnost a nerezový povrch venkovní jednotky. Není to ale jen o kvalitě zařízení, i když ta je samozřejmě základem. Zakázka pro nás totiž nekončí prodejem čerpadla, podstatné jsou z našeho pohledu i s tím související služby, které majiteli domu zvýší komfort při užívání. Proto na naše čerpadla například poskytujeme plnou záruku, tedy nejen za produkt, ale i za jeho montáž. Ze stejného důvodu je při instalaci připojujeme na náš online servisní dispečink.

Kdy byl ten moment, kdy jste si řekli, že začnete s vlastní výrobou?

Postupně jsme si vyzkoušeli, že je dokážeme vyrobit nejen lépe, ale i za příznivější ceny. Zjistili jsme, že naše výrobky převyšují kvalitou ty zahraniční. Dnes se ukazuje, že vsadit na vlastní produkci byla správná cesta. V současnosti se již plně soustředíme na výrobu, dodávku a servis našich tepelných čerpadel, instalujeme jich nejvíc v České republice.

V čem se liší čerpadla ACOND od těch dovozových?

Když pominu to nejočividnější, tedy že se jedná o zařízení ryze české výroby, je ve srovnání se zahraničními čerpadly unikátní také naše vzdálená technická podpora, kterou poskytujeme zdarma. Tepelné čerpadlo je ze své podstaty navíc poměrně nákladná investice, proto je jednou z hlavních věcí, na kterých si zakládáme, dlouhá životnost. Té dosahujeme optimálním dimenzováním komponentů a důrazem na jejich kvalitu. Díky tomu u našich zařízení dosahujeme také výrazně tiššího chodu, než je běžné. Například čerpadlo ACOND PRO R dosahuje hladiny akustického výkonu jen 48,4 dB. Průměrné hodnoty se na českém trhu přitom pohybují mezi 55–65 dB, což znamená, že podobná zařízení budou v reálu čtyřikrát i vícekrát hlučnější. Každé tři decibely totiž hlučnost zdvojnásobí. Při vývoji čerpadla vždy vybíráme jen vysoce kvalitní materiály, proto například na povrch venkovní jednotky používáme odolnou nerezovou ocel, která zůstane na rozdíl od běžně používaného lakovaného plechu stejně krásná i po letech.

Co pro vás bylo z pohledu skladby nebo výbavy nejdůležitější, aby byla čerpadla ACOND konkurenceschopná?

Během vývoje našich tepelných čerpadel jsme se aktivně ptali zákazníků, co je pro ně při výběru nejdůležitější. Nejčastější odpovědí byl tichý chod, servis přímo od výrobce, dlouhá záruka bez triků a provedení, které brzy nezrezne. Z toho jsme vycházeli a naši novou řadu tepelných čerpadel ACOND PRO jsme vyrobili tak, aby tyto požadavky zákazníků splňovala nejlépe. Rozhodli jsme se, že nemá smysl šetřit na kvalitě součástek, což se nám nyní vrací obrovskou poptávkou od zákazníků, ale i zájmem odborné veřejnosti. Aktuálně jsme například za čerpadlo ACOND PRO R na veletrhu For Arch získali ocenění GRAND PRIX.

tepelné čerpadlo ACOND PRO uspělo na letošním veletrhu For Arch
tepelné čerpadlo ACOND PRO uspělo na letošním veletrhu For Arch

Museli jste se při vývoji vzdát něčeho, co by podle vás čerpadlo mělo umět, ale praxe ukázala, že je to slepá cesta?

Přiznávám, že jsme zprvu kvůli nízkým pořizovacím nákladům jako základ použili venkovní jednotku klimatizace. Velmi brzy jsme ale zjistili, že bychom museli vyměnit a vylepšit většinu jejich hlavních součástek, aby vyhovovala našim požadavkům. Prakticky hned na začátku vývoje jsme se tedy rozhodli, že nebudeme šetřit na nákladech a budeme vyrábět profesionální tepelná čerpadla z poctivých komponent. Nejsme manažeři, kteří vidí jen kvartální výsledky, náš výhled je dlouhodobý. Smutné ovšem je, že se stále najde hodně dodavatelů, kteří klimatizaci jako základ pro tepelné čerpadlo používají, protože její venkovní jednotka stojí výrobce doslova pár dolarů.

V rámci servisu jste šli jinou cestou než konkurence a jako první jste se pustili do online servisu. Je tahle cesta úspěšná?

Na trhu je již několik výrobců s podobným přístupem. Nabízí aplikaci pro ovládání tepelného čerpadla, která umožní ho na dálku zapnout, vypnout nebo změnit teplotu. My jsme se rozhodli jít ještě dál, proto zařízení připojujeme přes internet k servisnímu dispečinku. Průběžně na dálku monitorujeme a vyhodnocujeme jejich chod, díky čemuž dokážeme drobné opravy řešit na dálku, třeba jednoduchou úpravou nastavení nebo aktualizací softwaru. Díky tomu o případném problému víme často dříve než majitel a zabráníme tak většině servisních výjezdů, takže klientům šetříme čas i náklady.

při výrobě tepelných čerpadel dbá ACOND na dlouhou životnost a vhodně dimenzované a kvalitní komponenty
při výrobě tepelných čerpadel dbá ACOND na dlouhou životnost a vhodně dimenzované a kvalitní komponenty

Čeká nás nějaké vaše eso v rukávu, nějaký vývojový trhák?

Ačkoliv za sebou máme velmi dobré období – uvedli jsme na trh nad očekávání úspěšnou řadu ACOND PRO, na vavřínech rozhodně neusínáme. V testovacích komorách i v několika reálných domech již vyvíjíme další, prozatím tajný projekt. Takže na vaši otázku mohu říct jen to, že ano, chystáme eso v rukávu, ale na jeho představení je ještě čas.

Jak se vám podařilo obstát s vlastním tepelným čerpadlem české výroby mezi dravou zahraniční konkurencí?

Naší výhodou je dlouholeté cílení na spokojenost zákazníka, což se nám vrací v jejich krásných referencích, které nám potvrzují, že jdeme správnou cestou. V zahraničním korporátu je manažer často tlačený k co nejvyššímu zisku za dané čtvrtletí, musí splnit plán. My si můžeme dovolit ten komfort zaměřit se na dlouholetý a pohodový vztah s našimi klienty, který je pro nás klíčový.

Více na www.acond.cz.


ACOND a.s.
logo ACOND a.s.

Pro každé použití máme vhodné řešení. Nejširší nabídka klimatizací, tepelných čerpadel a podlahového topení. Více než 18 600 instalací klimatizačních a topných systémů. Ceněné know how, 40 let zkušeností v oboru vytápění a vzduchotechniky. Výsledky ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.