logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Povinná výměna starých kotlů přináší otázku, čím je nahradit

Spolu s blížící se úpravou legislativy, která zakazuje provoz některých kotlů na tuhá paliva, vyvstává v mnoha domácnostech dilema, zda se jich změna týká a jaký nový topný systém zvolit.

Pro které kotle výměna platí?

kvůli zákazu neekologických kotlů se mnoho domácností musí vypořádat s výběrem nového topného systému
kvůli zákazu neekologických kotlů se mnoho domácností musí vypořádat s výběrem nového topného systému

Výměna starého kotle je už nějaký čas pro řadu českých domácností tématem číslo jedna. 1. září 2022 totiž vstoupí v platnost nový zákon o ochraně životního prostředí, který zakazuje provoz kotlů na tuhá paliva, nesplňujících alespoň třetí emisní třídu. „Výměna platí pro všechny kotle na tuhá paliva splňující pouze první nebo druhou emisní třídu, ale i pro kotle staršího data nebo domácí výroby, u nichž nelze emisní třídu zjistit. Pokud vás výměna teprve čeká, doporučuji nad ní začít uvažovat co nejdříve, abyste do září 2022 měli dostatek času na její realizaci,“ upozorňuje Jakub Tykal, marketingový ředitel společnosti ACOND, předního českého výrobce tepelných čerpadel. Majitelé, kteří neekologické vytápění ještě používají, tak mají na výměnu už jenom necelý rok. Těm, kdo povinnost výměny nevyhovujícího topného systému nesplní, bude hrozit vysoká pokuta ve výši až 50 000 Kč.

Na výměnu lze získat dotace, s jejich vyřízením pomohou někteří výrobci

na výměnu starého kotle za tepelné čerpadlo lze získat dotace
na výměnu starého kotle za tepelné čerpadlo lze získat dotace

Majitelé domů s nízkými příjmy, kteří si výměnu kotle nemohou dovolit, budou moci zažádat o příspěvek v krajských výzvách, a to až ve výši 95 %. Předpokládaný termín, odkdy začnou kraje žádosti přijímat, je začátek roku 2022. Ostatní domácnosti mohou čerpat dotace na nový topný systém v rámci programu Nová zelená úsporám, získat zpět lze až 50 % nákladů. Žádosti bude možné podávat pravděpodobně již od podzimu letošního roku. Podporu lze získat na instalace provedené od 1. 1. 2021. Informace, jak dotaci na výměnu kotle získat, jsou k dispozici na webových stránkách Ministerstva životního prostředí. S jejich vyřízením pomáhají někteří výrobci. „Našim klientům, kteří se rozhodnou vyměnit starý kotel na tuhá paliva za tepelné čerpadlo ACOND PRO R, jsme v případě zájmu připraveni s vyřízením státních dotací pomoci,“ dodává Jakub Tykal z ACONDU.

Za co starý topný systém vyměnit?

S povinnou výměnou nevyhovujícího kotle nastává mnoha majitelům dilema, čím původní systém nahradit. Jednou z možností, která představuje jak ekologické, tak i úsporné řešení, je tepelné čerpadlo. „Klíčovým přínosem kvalitního tepelného čerpadla jsou nízké provozní náklady a také bezúdržbový chod. Při výměně starého kotle za tepelné čerpadlo tak odpadají starosti s nákupem topiva, jeho skladováním a také pracným přikládáním. Rovněž mizí nutnost revizí kotle a komínu,“ vyjmenovává benefity tohoto typu vytápění Jakub Tykal z ACONDu. Navíc se jedná o ekologický způsob vytápění. Špičkové tepelné čerpadlo nepoškozuje ozónovou vrstvu a je šetrné vůči životnímu prostředí.

Jaké čerpadlo zvolit a jak poznat jeho kvalitu?

tepelné čerpadlo by mělo mít pro vytopení staršího domu dostatečný výkon
tepelné čerpadlo by mělo mít pro vytopení staršího domu dostatečný výkon

Důležitý je u tepelného čerpadla jak jeho výkon, tak i kvalita provedení. „Starší domy mají v porovnání s novostavbami zpravidla horší tepelně izolační vlastnosti. Proto i čerpadlo bude potřebovat pro vytopení domu větší výkon, než jaký by stačil v novostavbě,“ radí Jakub Tykal z ACONDu. Je tedy vhodnější si raději připlatit a vybírat patřičně výkonný typ, který dokáže i ve starším domě vytápět úsporně. „Z toho důvodu jsme vyvinuli tepelné čerpadlo ACOND PRO R, které je se svým výkonem do 18 kW určené speciálně právě pro rekonstrukce. Jako jediné na českém trhu má energetickou účinnost A+++/A+++. Jedná se o invertorové čerpadlo typu vzduch-voda.“ Zjednodušeně se tak dá říci, že čím výkonnější a efektivnější zařízení bude, tím méně nákladný bude jeho provoz.

Jak poznat jeho kvalitu a dostatečný výkon?

Jeden z hlavních parametrů, který je dobré u čerpadla sledovat, je výkon čerpadla v kilowatech a energetický štítek. Důležitým parametrem je také maximální teplota topné vody dosažená kompresorem bez nutnosti využít elektrického ohřevu. Zásadní by měl být u čerpadla také jeho tichý chod. Nadměrně hlučný stroj by mohl být nepříjemným problémem nejen pro majitele domu, ale i pro okolí. „Důležitý je fakt, že pocitově záleží opravdu na každém decibelu. Každé 3 dB totiž hlučnost čerpadla zdvojnásobí. Kupříkladu naše čerpadlo ACOND PRO R, má hladinu akustického hluku pouhých 49,3 dB a je tedy nejtišší na trhu. Průměrně se tato hodnota pohybuje kolem 55 až 65 dB,“ upozorňuje Jakub Tykal z ACONDu.

Tepelné čerpadlo s online správou

díky vzdálenému monitoringu chodu je čerpadla je možné drobné opravy a regulace řešit jednoduše na dálku
díky vzdálenému monitoringu chodu je čerpadla je možné drobné opravy a regulace řešit jednoduše na dálku

Spolehlivý chod moderních čerpadel dnes navíc hlídají technologie jako je systém vzdálené správy, který usnadňuje případné regulace nebo drobné opravy. „Naše čerpadla využívají připojení k internetu, což nám umožňuje na dálku monitorovat jejich chod. Náš dispečink pravidelně vyhodnocuje efektivitu a funkčnost čerpadla. Díky tomu jsme schopni většinu situací řešit na dálku, třeba jednoduchou změnou nastavení nebo přehráním software. Tuto službu navíc poskytujeme zdarma,“ doplňuje Jakub Tykal z ACONDu. O případné komplikaci tak výrobce ví často dříve než majitel, který tak nemusí čekat na výjezd technika. Tepelné čerpadlo je navíc možné připojit i do systému chytré domácnosti.

S kvalitním tepelným čerpadlem tak výměna starého kotle na tuhá paliva nemusí být jen nepříjemná starost, ale může být i změnou k lepšímu.

www.acond.cz


ACOND a.s.
logo ACOND a.s.

Pro každé použití máme vhodné řešení. Nejširší nabídka klimatizací, tepelných čerpadel a podlahového topení. Více než 18 600 instalací klimatizačních a topných systémů. Ceněné know how, 40 let zkušeností v oboru vytápění a vzduchotechniky. Výsledky ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.