logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Systém kombinace tepelných čerpadel REGULUS s fotovoltaickými elektrárnami

Schéma zapojení sestavy s tepelným čerpadlem a fotovoltaikou pro vytápění a ohřev teplé vody
Schéma zapojení sestavy s tepelným čerpadlem a fotovoltaikou pro vytápění a ohřev teplé vody

Vzájemně přizpůsobená a funkčně sladěná kombinace tepelných čerpadel REGULUS s fotovoltaickými elektrárnami je určena pro zájemce, jejichž snahou je veškerou výrobu elektrické energie z fotovoltaické elektrárny spotřebovat pod vlastní střechou.

Invertorové tepelné čerpadlo REGULUS EcoAir 510M
Invertorové tepelné čerpadlo REGULUS EcoAir 510M

Jedná se o systém vytápění a přípravy teplé vody tepelným čerpadlem – může se jednat o tepelné čerpadlo vzduch/voda nebo i země/voda. Regulace neustále monitoruje velikost přebytků fotovoltaické elektrárny a dokud žádné přebytky nejsou, tzn. že veškerou vyrobenou energii spotřebovávají ostatní spotřebiče domu, tak se systém chová stejně jako v jakémkoliv jiném domě. V okamžiku, kdy elektrárna začne produkovat energii ostatními spotřebiči v dané době již nevyužitelnou, tak nastoupí unikátnost řešení. I malá množství energie, která jsou navíc, se začnou spotřebovávat elektrickým topným tělesem a ukládat v podobě tepelné energie do akumulační nádrže. Jakmile je velikost přebytku elektrické energie dostatečná, regulační systém spustí tepelné čerpadlo.

Pro tento účel s výhodou používáme invertorová tepelná čerpadla s proměnným příkonem. Podle aktuálního množství přebytečné energie, zjednodušeně řečeno, říká regulátor tepelnému čerpadlu s jakým příkonem má pracovat.

Jedno z připravených řešení využívá třífázové tepelné čerpadlo EcoAir 520M, které je vhodné pro kombinaci s třífázovou fotovoltaickou elektrárnou.

Využití přebytků z fotovoltaiky pomocí tepelného čerpadla
Využití přebytků z fotovoltaiky pomocí tepelného čerpadla

Druhé řešení obsahuje jednofázový model EcoAir 510M a jeho využití předpokládáme na menších domech s menšími jednofázovými fotovoltaickými elektrárnami.

Invertorové tepelné čerpadlo EcoAir 510M s řízeným příkonem představila společnost REGULUS jako novinku na letošním veletrhu Aquatherm 2018. Snadno se instaluje, dosahuje vysokého topného faktoru COP a nízké hlučnosti. Výkon čerpadla je regulovatelný v širokém rozsahu od 1 do 10 kW. EcoAir 510M má automatické tzv. on-demand odmrazování výměníku venkovní jednotky, které snižuje potřebu odmrazování jen na nezbytné minimum. Proces odmrazování je zahájen jen tedy, pokud řízení zjistí jeho potřebu a k odmrazování je využita jen tepelná energie získaná tepelným čerpadlem. Proto může čerpadlo vyrábět více využitelného tepla a prodlužuje se i jeho životnost.


REGULUS spol. s r.o.
logo REGULUS spol. s r.o.

Regulus byl založen roku 1992 v Praze a od té doby se podařilo vybudovat stabilní ryze českou firmu, která dnes celkem zaměstnává, i ve svých dceřiných společnostech, téměř 180 kvalifikovaných pracovníků. Jedná se o dynamicky se rozvíjející firmu ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.