logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Optimální plán a zkušenosti s realizací a provozem pasivního domu

Veletržní souběh FOR PASIV a FOR WOOD a akce STŘECHY-SOLAR-ŘEMESLO v areálu PVA EXPO PRAHA v pražských Letňanech přinesly celou řadu zajímavých momentů. V rámci vstupenky na veletrh bylo možné navštívit kromě jiného i celou řadu přednášek bohatého doprovodného programu.

Obchodní ředitel společnosti Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., divize V-systém, Jiří Bednarský, představil ve své přednášce v Hale 2 PVA EXPO PRAHA moderní způsob výstavby pasivního rodinného domu v rámci jednotného uceleného systému. Ten splňuje ty nejpřísnější podmínky energetického hodnocení a využívá takové technologie a materiály, které zajistí nejenom pohodlné a zdravé bydlení, ale rovněž nemalé úspory.

Ideální skladba materiálů a technologií

V-systém navrhne ideální kombinaci technologií a materiálů. S jedním dodavatelem tak vyřešíte vhodný výběr izolací, vytápění, vzduchotechniky, využití obnovitelných zdrojů energie. Kromě vhodných materiálů a technologií zajistí i poradenskou podporu při výpočtu energetické náročnosti domu, zpracování PENB a pomohou s vyřízením dotací NZÚ. Zpracování cenové nabídky materiálů a technologií je zdarma. Stačí vyplnit kontaktní formulář na webu, zatelefonovat, nebo poslat poptávku e-mailem. Nabídka je zpracována vždy individuálně na míru danému domu, pozemku a požadavkům zákazníka.

Skladba materiálů a technologií názorně. Zdroj: Saint-Gobain Construction Products CZ, divize V-systém
Skladba materiálů a technologií názorně. Zdroj: Saint-Gobain Construction Products CZ, divize V-systém

Případové studie napoví, jak postupovat

Technologie pro úsporné domy jsou v rámci uceleného systému naplánovány tak, že počítají se vzájemnými vlivy a individualitou každého domu i uživatele. Předpokládá se, že hlavním hráčem na poli technologií je profese elektro, protože pouze minimum věcí v domě se obejde bez elektrického proudu. Případové studie ukazují, že komfort je výsledkem správného výběru, propojení a funkčnosti technologií. Není zkrátka možné od sebe oddělit teplo, vlhkost, čistý vzduch, úspory energie a řízení technologií…

Je dosti obtížné dobře navrhnout a následně řídit odděleně technologie, které se vzájemně ovlivňují. A v neposlední řadě je složité hledat případnou chybu, pokud se jeden dodavatel odvolává na jiného. Projekční podklady s sebou mohou nést nedostatky z titulu různých specializací projektantů, kteří mohou mít na výběr konkrétní ideální technologie různé názory, ovlivněné různým množstvím zkušeností, profesí či ekonomikou,“ říká v přednášce Jiří Bednarský a ukazuje porovnání různých kombinací technologií v souvislosti s možným využitím dotací, náklady na pořízení a následně i provozních úspor.

Jako příklad uvádí stavebníka nového pasivního domu s provozovnou, který chtěl vytápět dům pomocí elektrických topných kabelů a oslovil firmu s žádostí o radu, jak kombinovat technologie v domě, přitom splnit nejenom legislativní požadavky na výstavbu, ale i na dotaci. Firma připravila výpočet a ve spolupráci s projektantem navrhla úpravy skladeb konstrukcí a vhodnou kombinaci technických systémů. Řešením byla kombinace elektrického podlahového vytápění, krbu na peletky, řízeného větrání s rekuperací a FVE 10 kWp s akumulací do baterií. Po vyslovení souhlasu bylo zpracováno energetické hodnocení pro dotaci a podána žádost. V současné době je vše vyřízeno a probíhá výstavba.

Zdroj: Saint-Gobain Construction Products CZ, divize V-systém
Zdroj: Saint-Gobain Construction Products CZ, divize V-systém
Zdroj: Saint-Gobain Construction Products CZ, divize V-systém

Zdroj: Saint-Gobain Construction Products CZ, divize V-systém

Nejčastější otázky stavitelů

Z průběhu přednášky je patrné, že stavitele nejvíce zajímá porovnání nákladů na provoz v pasivním domě a v klasickém domě, záruka na technologie a materiály, kalkulace a aktuální dotace. Vítají poradenství i ucelené systémy, které zahrnují PENB i žádosti o dotace.

Současné trendy v realizaci staveb vedou často k tomu, že si stavebník najímá jednotlivé řemeslníky. Více dodavatelů s sebou nese zvýšené nároky na koordinaci řemesel a často komunikace mezi řemeslníky z různých firem není zrovna ideální. Ve finále každý hledá chybu na tom druhém a stavební deník, který slouží k co nejplynulejšímu způsobu řízení stavby, nebývá na stavbě přítomen,“ podotýká Jiří Bednarský a doporučuje pro řízení topení, rekuperace a žaluzií (které mají nemalý vliv na pasivní solární zisky) společnou regulaci a dále uvádí konkrétní příklad, kde je důležitou technologií fotovoltaická elektrárna, která musí respektovat spotřebu elektrické energie v domě a preference zákazníka.

V případové studii řeší poptávku stavebníka, který měl hotovou hrubou stavbu a zjistil, že nebude moci čerpat dotace na vybranou fotovoltaickou elektrárnu, kterou má započítanou v PENB. Požádal firmu o možnosti řešení; následně došlo ke kontrole stavební dokumentace, kde byla zjištěna chyba v tloušťce tepelných izolací. Díky energetickému poradenství a přepočtu PENB se nakonec podařilo vhodnou dotaci získat.

Porovnání nákladů na provoz: pasivní dům a dům v obvyklém standardu. Zdroj: Saint-Gobain Construction Products CZ, divize V-systém
Porovnání nákladů na provoz: pasivní dům a dům v obvyklém standardu. Zdroj: Saint-Gobain Construction Products CZ, divize V-systém

Komplexní řešení na stánku firmy

Výhody komplexního řešení mohli zájemci konzultovat také na stánku společnosti Saint-Gobain Construction Products CZ, divize V-systém, kde našli potřebné materiály, mohli konkrétní technologie naživo vidět a k danému tématu položit zvídavé otázky i dalším členům sehraného týmu. Třeba v oblasti již zmíněné záruky na jednotlivé produkty a systémová řešení, která se od sebe liší, přičemž na systém hlavního podlahového vytápění pro rodinné domy se vztahuje nadstandardní záruka. Zkušenosti s realizací a provozem pasivních rodinných domů jsou vesměs vždy pozitivní, důležitý je nicméně vhodný výběr technologií a materiálů. Jednoznačným pozitivem V-systému je nabídka odborného posouzení a doporučení vhodného postupu přímo na konkrétní stavbě.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.