logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Protisněhová opatření na střechu? Ano, a nejen v horských oblastech


Zasněžená střecha Tondach. Zdroj: Wienerberger s.r.o.

Stavba domu a pokládka střechy většinou probíhá v teplejších měsících, s příchodem podzimu a zimy je ale nutné mluvit i o vlivu sněhu na střechu. Zásadní je také bezpečnost v okolí domu. Nejen v horských oblastech je žádoucí zaměřit se na protisněhová opatření už při navrhování projektu. Zabránit padajícímu sněhu ze střechy lze sněhovými háky nebo mřížemi. Tondach navíc nabízí doplňky pro všechny druhy krytiny, u vybraných typů i sněhové tašky. Při výběru střešních tašek to tedy není pro investora nijak limitující.

Zadržet sníh na ploše střechy, zabránit sesuvům a zajistit tak bezpečnost v okolí domu je důležité především v horských oblastech, nicméně není radno ho podceňovat ani v nížinách či ve městech. Nejedná se navíc o nic výrazně složitého. Do střešního systému se dají zahrnout sněhové tašky, háky nebo mříže. Je ale nutné při montáži dodržet všechny bezpečnostní předpisy, použít správné typy prvků a vhodně je rozložit. Tyto aspekty jsou u každé stavby naprosto individuální – záleží především na sklonu krytiny, výšce budovy a na sněhové oblasti.

Před rozmístěním zábran myslete především na statické posouzení. Zda totiž střecha zvládne udržet nahromaděný sníh, je klíčové, a to hlavně, pokud rekonstruujete, neboť starší krovy mohou mít odlišnou nosnost než ty nové. V České republice pak definujeme 8 oblastí podléhajících různým sněhovým zatížením, podle kterých statici určí, zda bude umístění zábran na danou krytinu problematické, či nikoliv. To určují ve vztahu ke konstrukci a stavu krovu. Pokud žádné překážky shledány nebudou, můžete přistoupit k volbě příslušného systému. Zde hraje roli takzvaná mapa sněhových oblastí, která je součástí normy ČSN EN 1991-1-3,“ říká Rudolf Prus, technik pro střešní tašky značky Tondach.

Pokud je stavba nebo rekonstrukce střechy v místě ještě vyšším, tedy ve třetí oblasti, je na místě konzultace řešení s odborníky. Každá střecha je totiž originál a musí se tak k ní přistupovat.


Instalace jako taková je následně určena v závislosti na všech kritériích a zvoleném schématu. V zásadě ale platí, že ochranné prvky se umisťují na každou tašku ve druhé řadě nad okapem. Pokud by se jednalo o vyšší budovu, doporučuje se navíc použití sněhové mříže. Dále se po ploše střechy rozmístí jednotlivé tašky nebo háky, a to podle již zmíněného schématu. Orientačně se spotřebuje přibližně 1,5–5,0 ks prvků na m2.

V neposlední řadě je nutné zdůraznit, že umístění zábran pouze podél okapu je nedostačující a může způsobit více škody než užitku. Nahromaděný sníh, který by se rozjel z vyšších míst střechy bez sněhových opatření, by je mohl poškodit, ba dokonce strhnout. I přes oblíbenost tohoto řešení v minulých letech, dnes víme, že pouze celoplošné rozmístění sněhových prvků je skutečně bezpečné a funkční,“ dodává Rudolf Prus.

Produktový tip:
Sněhové háky a mříže

Aby byla střecha chráněna před sněhem co nejkvalitněji, nabízí značka Tondach celosystémové řešení zahrnující nekeramické doplňky v podobě sněhových háků a mříží. Háky byly navrženy hned v několika barevných i typových provedení tak, aby jejich kvalita vždy korespondovala s příslušnými taškami a celou střešní krytinou. Pokud jsou umístěny celoplošně v kombinaci s instalací mříže, zajistí se tím maximální bezpečnost a krytina či okapové žlaby se v případě velkého množství sněhu nepoškodí.

Sněhový komplet Tondach
Sněhový komplet Tondach
Sněhový hák
Sněhový hák


Wienerberger s.r.o.
logo Wienerberger s.r.o.

Skupina Wienerberger AG představuje největšího světového výrobce cihel Porotherm a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny Tondach v Evropě. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení. V ČR působí společnost ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.