logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Fotovoltaika přímo ve střešní krytině, to je Lindab solární střecha

Lindab solární střecha obsahuje fotovoltaické články, které jsou integrované přímo do plechové střešní krytiny Lindab Seamline nebo Lindab SRP Click. U tmavších odstínů střechy je přitom fotovoltaika téměř neviditelná.

Reklama

Integrovaná fotovoltaika má řadu výhod. Kromě estetických – na střeše domu nejsou vidět panely – je to i jednoduchost instalace. Fotovoltaika je namontována spolu s novou střechou a pro montážníky to neznamená žádné nové postupy. Nemusí se vrtat do střechy, ani vytvářet dodatečné prostupy. Když je střecha hotová, přijede vyškolený elektrikář Lindab a fotovoltaiku zapojí.

Lindab solární střecha obsahuje tenkovrstvé solární panely, které dobře využívají i rozptýlené nebo odražené světlo a poskytují tak vyšší výkon při zhoršeném počasí. Panely jsou zalaminované ve folii a jsou bezrámové, hmotnost střechy tak ve srovnání s klasickými panely zvyšují jen zcela nepatrně. Očekává se, že střecha bude dodávat elektřinu po celou dobu své životnosti, to znamená desítky let. Po dobu 25 let musí mít panel 80% původní účinnosti. Pokud by se vyskytla porucha, lze panely v budoucnu vyměnit.

Instalovaný výkon je omezen jen velikostí střechy. Běžně se pohybuje od tří do pěti kilowatt, což je hodnota vyhovující podmínkám dotace z Nové zelené úsporám. I na Lindab solární střechu tak lze získat dotaci. S tím se pojí i další povinnosti, zejména dokoupení nějakého druhu akumulace energie – baterie, zásobníku teplé vody nebo tepelného čerpadla.

Více informací najdete v rozhovoru na videu, nebo v článku Elegantní střecha, která vyrábí elektřinu. Neviditelně!

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.